Novak Đoković je tretjič zapored, skupaj pa že četrtič osvojil zaključni turnir serije ATP. Foto: Reuters
Novak Đoković je tretjič zapored, skupaj pa že četrtič osvojil zaključni turnir serije ATP. Foto: Reuters
Roger Federer
Roger Federer je prišel pozdravit številne navijače. Foto: Reuters
Bob in Mike Bryan
Bob in Mike Bryan sta najboljša dvojica vseh časov. Tudi v Londonu sta potrdila prevlado. Foto: EPA

Đoković je tako brez boja že četrtič zmagal na zaključnih turnirjih sezone, leta 2008 je bil najboljši v Šanghaju, lani in predlani pa v Londonu, ko je premagal Federerja in Rafaela Nadala.

Naslednji teden finale Davisovega pokala
33-letni Federer ostaja pri šestih zmagah, leta 2003 in 2004 je slavil v Houstonu, leta 2006 in 2007 v Šanghaju, leta 2010 in 2011 pa v Londonu. V finalu je klonil leta 2005 in 2012.
Naslednji teden ga čaka finale Davisovega pokala v Parizu proti Franciji, ko bo z rojakom Stanom Wawrinko lovil edino lovoriko, ki mu še manjka v bogati zbirki.
Bolečine začutil v sobotnem polfinalu
Prav v maratonskem sobotnem obračunu proti Wawrinki je Federer začutil bolečine v hrbtu. Rešil je štiri zaključne žoge in na koncu dobil polfinalni dvoboj s 4:6, 7:5 in 7:6.
"Nisem pripravljen za dvoboj. Poskušal sem vse, da bi vendarle nastopil, a ne morem. To je bila zelo težka odločitev, saj bi bil finalni dvoboj proti Novaku eden izmed vrhuncev moje kariere, zelo rad igram v tej dvorani. Upam, da razumete in da mi ne zamerite. Ne smem tvegati pri svojih letih. Upam, da se bom vrnil v letu 2015," je poudaril 17-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam.

Rogerja tretjič v karieri izdal hrbet
Federer je šele tretjič predal dvoboj zaradi poškodbe, vedno so ga izdale bolečine v hrbtu. Leta 2008 je predal četrtfinalni obračun dvoranskega turnirja v Parizu proti Jamesu Blaku, pred dvema letoma pa je brez boja v polfinalu turnirja v Dohi zmagal Jo-Wilfried Tsonga.

Zadnji finalni obračun na turnirjih ATP, ki ni bil odigran, se je zgodil 2. februarja 2008. Čilenec Fernando Gonzalez je premagal Juana Monaca. Argentinec se je predal zaradi poškodbe gležnja. Na zaključnih mastersih se v 45 letih še nikoli ni zgodilo, da finalni obračun ne bi bil odigran.
"Nole" ponovil dosežek Lendla
Organizatorji so se odločili, da bodo gledalcem ponudili ekshibicijski obračun Đokovića in Murrayja.
"To bi moral biti obračun trenutno najboljših igralcev na svetu, žal do njega ni prišlo. Prepričan sem, da bi Roger prav tako rad igral, a tega ni bil zmožen. Žal mi je zaradi občinstva, prvič se finale mastersa ni odigral. Tu sem trikrat zapored ostal neporažen, toda zaradi dejstva, kako sem prišel do zmage, o tem uspehu ne bom mogel veliko govoriti. Mnogo bolj zgovoren bi bil, če bi zmagal na drugačen način," je dejal Đoković. Postal je tudi prvi igralec s tremi zaporednimi zmagami po legenadarnem Ivanu Lendlu (1985-87).
Brata Bryan potrdila prevlado
Ameriška brata Mike in Bob Bryan sta še četrtič zmagovalca zaključnega turnirja ATP najboljših moških teniških parov. V finalu sta v Londonu s 6:7, 6:2 in 10:7 premagala hrvaško/brazilsko navezo Ivan Dodig/Marcelo Melo. Za najboljši teniški par v zgodovini je bil to prvi naslov na zaključnem turnirju po letu 2009 in skupno 103. turnirska zmaga v karieri.

LONDON, finale
(6.500.000 am. dolarjev, trda podlaga)

ĐOKOVIĆ (SRB/1) - FEDERER (ŠVI/2)
b.b.




Dvojice, finale:
B. BRYAN/M. BRYAN (ZDA/1) -
DODIG/MELO (HRV/BRA/7)
6:7 (5), 6:2, 10:7