Roger Federer bo v nedeljo ob 15.00 lovil deveti naslov na Church Roadu. Foto: Reuters
Roger Federer bo v nedeljo ob 15.00 lovil deveti naslov na Church Roadu. Foto: Reuters

15.000 gledalcev je na osrednjem igrišču uživalo v ponovitvi finala iz leta 2008, ko je Nadal po skoraj petih urah prvič zmagal v All England Clubu. Od 6. julija 2008 nista več igrala v teniški meki, tokrat pa sta znova navdušila. Tri ure in tri minute sta blestela, v ključnih trenutkih pa je bil bolj zbran 37-letni Švicar. Osrednje igrišče Wimbledona je njegova dnevna soba, potem ko pred mesecem dni v polfinalu Roland Garrosa ni imel možnosti proti kralju peska Nadalu.

To je bil jubilejni 40. medsebojni dvoboj, uspešnejši je še vedno Nadal, ki je zmagal 24-krat, 16 zmag je dosegel Federer.

Federer in Nadal sta igrala v treh zaporednih finalih Wimbledona. Leta 2006 in 2007 je zmagal Švicar, leta 2008 pa v razburljivem finalu Španec. Foto: Reuters
Federer in Nadal sta igrala v treh zaporednih finalih Wimbledona. Leta 2006 in 2007 je zmagal Švicar, leta 2008 pa v razburljivem finalu Španec. Foto: Reuters

Federer: Celoten dvoboj je bil na zelo visoki ravni
"Popolnoma sem izčrpan. Nadal je v sklepnem delu dvoboja rešil nekaj zaključnih žog. Težko je končati dvoboj proti njemu. Celoten dvoboj je bil na zelo visoki ravni. V ključnih trenutkih sem odigral bolje, zelo pomembno je bilo, da sem osvojil prvi niz. Po koncu kariere si bom seveda z veseljem še večkrat ogledal ta dvoboj, saj je vedno posebno igrati Nadalu. Oba sva igrala dobro, zadnja igra je bila res nora," je poudaril Federer, ki bo v nedeljo lovil 21. naslov na turnirjih velike četverice. To bo že njegov 31. finale na turnirjih za grand slam.

V nedeljo se lahko izenači z Navratilovo
"Đoković je prikazal sijajen tenis. Pokazal je, da ni zaman branilec naslova. Res ga bo težko premagati v finalu. Zelo se veselim tega izziva," je še dodal 20-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam. V Wimbledonu se lahko z deveto zmago izenači z legendarno Martino Navratliovo.

Švicar blestel v podaljšani igri
V uvodnem nizu sta oba zanesljivo zadržala igre na svoj servis. Le v osmi igri se je Nadal rešil po 30/40. Odločala je podaljšana igra, Federer pa je po zaostanku z 2:3 nanizal kar pet točk zapored.

Oče Robert in Rogerjeva žena Mirka sta nervozno spremljala obračun v loži. Po peti zaključni žogi sta se objela. Ta zmaga celotni družini veliko pomeni. Foto: Reuters
Oče Robert in Rogerjeva žena Mirka sta nervozno spremljala obračun v loži. Po peti zaključni žogi sta se objela. Ta zmaga celotni družini veliko pomeni. Foto: Reuters

Nadal razred zase v drugem nizu
V drugem nizu je Španec osvojil tretjo igro po zaostanku s 15/40, nato pa je ujel pravi ritem. Narekoval je silovit ritem z osnovne črte, izmenjave so postajale vse daljše in Rafa je dobil kar pet iger zapored.

Prerojeni Federer dobival točke tudi po daljših izmenjavah
Federer se je hitro pobral iz krize. V četrti igri tretjega niza si je priigral priložnost za odvzem servisa in jo z iznajdljivim volejem tudi dobil, potem ko je imel Nadal že zelo ugoden položaj v točki. V peti igri je Švicar rešil kar tri priložnosti za brejk, dobil je tudi dve dolgi izmenjavi za vodstvo s 4:1.

Zalet je prenesel tudi v četrti niz. V tretji igri je unovčil drugo priložnost za brejk in nato odlično serviral. V maratonski deveti igri je Nadalu uspelo rešiti dve zaključni žogi in si v deseti igri celo priigrati priložnost za izenačenje na 5:5. Federer se je rešil in izkoristil peto zaključno žogo, mko je Rafa bekhend poslal v avt.

Federer v velikem slogu izločil Nadala
Novak Đoković je oddal niz, a se kljub temu zanesljivo uvrstil v svoj šesti wimbledonski finale. 32-letni Srb bo v nedeljo lovil peto wimbledonsko krono.  Foto: Reuters
Novak Đoković je oddal niz, a se kljub temu zanesljivo uvrstil v svoj šesti wimbledonski finale. 32-letni Srb bo v nedeljo lovil peto wimbledonsko krono. Foto: Reuters

Đoković malce popustil v drugem nizu
Đoković je prvi polfinalni dvoboj začel mirno in odločno. Z osnovne črte je nadzoroval igro, nasprotnik ni imel pravega odgovora na njegove silovite forhende. Bautista Agut v uvodnih treh igrah nikakor ni našel pravega ritma, napravil je preveč neizsiljenih napak, po izgubljenem začetnem udarcu v drugi igri, ko je žogico poslal v avt, se je kot blisk znašel v zaostanku z 0:3. V nadaljevanju niza se je pobral, a škoda iz uvoda je bila prevelika, da bi lahko uprizoril vrnitev. Po 36 minutah si je Srb izboril priložnost za zmago v nizu in jo po novi napaki Španca tudi izkoristil.

Bautista Agut je v tretji igri drugega niza Đokoviću odvzel servis in nato prednost zadržal za zmago s 6:4. V nadaljevanju je Đoković zagospodaril na zelenici. Servis je deloval brezhibno, Španec pa je je v tretjem nizu izgubil servis v šesti igri, v četrtem nizu pa v tretji in peti igri.

Nole izgubil le enkrat v petih finalnih obračunih
Po dveh urah in 50 minutah je unovčil peto zaključno žogo in se veselil drugega zaporednega finala. V nedeljo bo šestič zaigral v finalu na Church Roadu, zmagal je v letih 2011, 2014, 2015 in 2018, izgubil je le le 2013 proti Andyju Murrayju.

Đoković bo šestič igral v finalu Wimbledona

"To je bil pravi polfinalni obračun. Roberto je igral zelo dobro. V prvem nizu v nekaj trenutkih ni mogel spraviti svojih živcev pod nadzor. Nato mu je uspelo in tudi zaigral je bolje. Sam sem postal zategnjen. V četrti ali peti igri tretjega niza je šlo na tesno. Takrat bi lahko šel dvoboj v povsem drugo smer. Vesel sem, da je šel v mojo," je poudaril 32-letni Srb, ki pred nedeljskim dvobojem proti Federerju vodi s 25:22 v zmagah. Leta 2014 in 2015 je bil boljši tudi v finalu največjega turnirja na svetu.

Polfinale, moški:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - BAUTISTA AGUT (ŠPA/23)
6:2, 4:6, 6:3, 6:2

StatistikaĐokovićBautista Agut
Prvi servis (%)6467
Asi95
Dvojne napake32
Neizsiljene napake2930
Winnerji4234
Osvojene točke119102
Priložnosti za brejk5/81/5
Točke na mreži42/5316/25

FEDERER (ŠVI/2) - NADAL (ŠPA/3)
7:6 (3), 1:6, 6:3, 6:4

StatistikaNadalFederer
Prvi servis (%)6468
Asi1014
Dvojne napake41
Neizsiljene napake2527
Winnerji3251
Osvojene točke117126
Priložnosti za brejk2/82/10
Točke na mreži6/1125/33