Naomi Osaka bo po zmagi v New Yorku igrala v drugem zaporednem finalu turnirja za grand slam. Foto: Reuters
Naomi Osaka bo po zmagi v New Yorku igrala v drugem zaporednem finalu turnirja za grand slam. Foto: Reuters

Kvitova je v prvem polfinalu s 7:6 (2) in 6:0 premagala Američanko Danielle Collins. Osaka je preprečila prvi češki ženski finale na turnirjih za grand slam, potem ko je v drugem dvoboju s 6:2, 4:6, in 6:4 ugnala Karolino Pliškovo.

Finale dve leti po napadu z nožem
Kvitova se je uvrstila v prvi finale turnirja za grand slam po napadu z nožem na njenem domu decembra 2016. To bo njen tretji finale na tovrstnih turnirjih. Ima že dve zmagi v Wimbledonu. Zaradi prevelikega vročinskega indeksa so bili organizatorji pri izidu 4:4 v prvem nizu prisiljeni zapreti streho, kar je počasi prevesilo tehtnico na stran 28-letne Čehinje.

Petra Kvitova bo tretjič igrala v finalu turnirja za grand slam. Doslej je dobila oba finala, v Wimbledonu leta 2011 in 2014. Njeno kariero je konec leta 2016 prekinil napad z nožem na njenem domu na Češkem. Imela je huje poškodovano roko, a se je po uspešni operaciji le vrnila.  Foto: Reuters
Petra Kvitova bo tretjič igrala v finalu turnirja za grand slam. Doslej je dobila oba finala, v Wimbledonu leta 2011 in 2014. Njeno kariero je konec leta 2016 prekinil napad z nožem na njenem domu na Češkem. Imela je huje poškodovano roko, a se je po uspešni operaciji le vrnila. Foto: Reuters

Kvitova je dobila devet od naslednjih enajstih iger in se veselila zmage po uri in 36 minutah. Američanka je v drugem nizu dobila le 12 točk.

Osma nosilka je še edina, ki v Melbournu ni izgubila niza. "Ta zmaga mi pomeni vse, saj sem garala za finala grand slama. Končno se mi je uspelo na velikem turnirju prebiti do konca. Kar koli se bo zgodilo v finalu, bom srečna," je povedala Kvitova, ki je letos neporažena že na enajstih dvobojih.

Kvitova in Osaka v finalu Melbourna

Osaka v lovu na drugo zaporedno veliko lovoriko
Precej bolj napet je bil drugi polfinale, ki ga je prav tako pod zaprto streho Osaka dobila po uri in 56 minutah. 21-letna Japonka, pred enim letom še 72. igralka sveta, je prepričljivo dobila prvi niz in po odvzemu servisa na začetku drugega, je kazalo na gladko zmago. Toda Pliškova, ki je dan prej v epskem obračunu izločila Sereno Williams, se ni dala. Osaki je odvzela servis že v naslednji igri. Dvoboj je bil izenačen do samega konca, ko si je Čehinja v hipu priigrala tri zaključne žoge za izenačenje na 1:1 in že prvo izkoristila.

Odločilni brejk je mladi Japonki uspel v tretji igri odločilnega niza. Pliškova je imela v nadaljevanju eno priložnost za izenačenje na 4:4, vendar je ni izkoristila. Osaka je dvoboj končala z asom. Po zmagi v New Yorku je to njen drugi zaporedni finale turnirja za grand slam.

Stavnice na strani Kvitove
Finale bo v soboto ob 9.30. To bo nun prvi medsebojni dvoboj. Stavnice v vlogo favoritinje postavljajo Kvitovo, ki ima količnik 1,66. Na drugi strani ima Osaka količnik 2,2.

Ob 9.30 Nadal - Cicipas
Danes bo še prvi polfinale v moški konkurenci med Rafaelom Nadalom in Stefanosom Cicipasom. Začel se bo ob 9.30.

Polfinale (Ž):
OSAKA (JAP/4) - PLIŠKOVA (ČEŠ/7)
6:2, 4:6, 6:4

KVITOVA (ČEŠ/8) - COLLINS (ZDA)
7:6 (2), 6:0ž

Polfinale (M):
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - POUILLE (FRA/28)
petek ob 9.00

NADAL (ŠPA/2) - CICIPAS (GRČ/14)
četrtek ob 9.30