Roger Federer se je s petim osvojenim naslovom na vrhu lestvice najuspešnejših tenisačev na zaključnem turnirju izenačil s Petom Samprasom in Ivanom Lendlom. Foto: EPA
Roger Federer se je s petim osvojenim naslovom na vrhu lestvice najuspešnejših tenisačev na zaključnem turnirju izenačil s Petom Samprasom in Ivanom Lendlom. Foto: EPA
Roger Federer
Federer je na zaključnem turnirju igral vrhunsko, izgubil je le en niz, in sicer prav v finalu proti Nadalu. Foto: EPA
Rafael Nadal
Nadal je v drugem nizu nadigral svojega nasprotnika, ki pa je nato Špančevo nezbranost kaznoval v odločilnem, tretjem nizu. Foto: EPA
Rafael Nadal
Za Nadalom je zelo uspešno leto. Foto: EPA
Rafael Nadal in Roger Federer
Nadal in Federer sta se med seboj pomerila že 22-krat, kljub Švicarjevi zmagi na zaključnem turnirju pa ima boljši izkupiček še vedno Španec (14 zmag). Foto: EPA
Federer v velikem slogu nadigral Nadala

Z zmago se je na lestvici najuspešnejših tenisačev na zaključnem turnirju s petimi zmagami pridružil legendarnima Petu Samprasu in Ivanu Lendlu. Federer je igral izvrstno, uspešnost po prvem servisu je bila kar 92-odstotna, serviral je tudi sedem asov. Nasprotniku je vsilil svojo igro, tako kot Nadal je storil le eno dvojno napako. Izkoristil je vse tri priložnosti za brejk, razmerje v dobljenih točkah pa je bilo 74:56.

Na Federerjev servis ni bilo odgovora
V prvem nizu je trenutek odločitve padel v 8. igri, ko je Federer izkoristil prvo priložnost za brejk in Nadalu z izjemnim bekhendom odvzel servis. V naslednji igri je Švicar le še potrdil premoč in prvi niz tudi dobil. Federer je nasprotnika prikoval na osnovno črto, serviral je tri ase, razmerje v osvojenih točkah je bilo 27:18 v korist Švicarja.

Nadal vrnil udarec
V drugem nizu je Nadal vendarle pokazal zobe in nasprotniku z dvema odličnima winnerjema servis odvzel v 4. igri. Švicar je že takoj v naslednji igri izenačil na 30:30, a se je Nadal rešil s pomočjo mreže. Federer se ni dal, igri na svoj servis je brezhibno dobil, a je bil Španec na koncu vendarle premočan in je dvoboj pripeljal v tretji, odločilni niz.

Dobri stari "FedEx"
V odločilnem nizu je bil Federer razred zase, izkoristil je vsak najmanjši trenutek nezbranosti nasprotnika in mu servis odvzel v četrti igri, potem ko je po zaostanku s 40:15 vstal od mrtvih. "FedEx" je nato igral brezhibno in z močnim forhendom servis Nadalu odvzel še v šesti igri. Špančevi upi po morebitnem preobratu so bili pokopani, Federer je osvojil še 66. turnir v karieri in za zmago na zaključnem turnirju prejel 1,6 milijona dolarjev.

Statistika

Federer

Nadal

Prvi sevis (%)

62%

77%

Asi

7

1

Dobljene točke, 1. servis

37/40 (92%)

33/51 (65%)

Dobljene točke, 2. servis

14/24 (58%)

10/15 (67%)

Dvojne napake

1

1

Brejk priložnosti

3/3

1/2

Dobljene točke, servis

51/64 (80%)

43/66 (65%)

Dobljene točke, return

23/66 (35%)

13/64 (20%)

Osvojene točke

74/130 (57%)

56/130 (43%)

Upa, da mu ni pokvaril dopusta
"Uspelo mi je vseskozi igrati napadalni tenis, tudi izmenjave so bile kar kratke," je po dvoboju dejal 29-letni Federer. Nadaljeval je: "Takšen tenis Nadalu najbrž ne odgovarja in je imel zaradi tega malce več težav." Vseeno pa Švicar upa, da mu Nadal zmage ne zameri. "Upam, da Nadalu z zmago nisem pokvaril dopusta. Tudi ne vem, če bi mu ga lahko, kajti za njim je izjemno leto. Pravzaprav leto, o katerem lahko le sanjaš!"

Nadal ni iskal izgovorov
"Ne bom trdil, da sem dvoboj izgubil zaradi preutrujenosti," je že takoj na začetku novinarske konference opozoril Nadal in še povedal: "Izgubil sem, ker sem igral proti izjemnemu Rogerju Federerju na njemu ljubi podlagi. Ko igra tako dobro, ga je skoraj nemogoče ustaviti."

Končna zmaga Srbu in Kanadčanu
V dvojicah sta na zaključnem turnirju slavila druga nosilca Srb Nenad Zimonjić in Kanadčan Daniel Nestor. V finalu sta bila s 7:6 (6) in 6:4 boljša od Indijca Maheša Bhupathija in Belorusa Maksa Mirnija. Zimonjić je z Nestorjem naslov osvojil že leta 2008, Nestor pa je bil leta 2007 najboljši tudi z Bahamčanom Markom Knowlesom.

ZAKLJUČNI TURNIR SEZONE, London

Finale:
FEDERER (ŠVI/2)
- NADAL (ŠPA/1)
6:3, 3:6, 6:1

Polfinale:
NADAL (ŠPA/1)
- MURRAY (VB/5)
7:6 (5), 3:6, 7:6 (6)

FEDERER (ŠVI/2) - DJOKOVIĆ (SRB/3)
6:1, 6:4

Dvojice, finale:
NESTOR/ZIMONJIĆ (KAN/SRB)
- BHUPATHI/MIRNI (IND/BLR)
7:6 (6), 6:4

Federer v velikem slogu nadigral Nadala