Roger Federer in Rafael Nadal na Laverjevem pokalu, ki bo zdaj potekal vzporedno z Roland Garrosom. Foto: EPA
Roger Federer in Rafael Nadal na Laverjevem pokalu, ki bo zdaj potekal vzporedno z Roland Garrosom. Foto: EPA

Kot se je izkazalo, je Teniška zveza Francije turnir prestavila na lastno pest brez posvetovanja z drugimi. Novi datum je zdaj od 20. septembra do 4. oktobra, namesto od 25. maja do 7. junija.

Arogantna poteza s položaja moči
"To je norost. Odločitev vodstva Roland Garrosa je, da bo turnir le šest dni po OP ZDA v New Yorku. Prinesli so jo brez kakršne koli komunikacije z igralci. Naše besede se ne upošteva. Čas je, da to spremenimo," se je na Twitterju odzval Vasek Pospisil, član odbora združenja poklicnih igralcev ATP-ja.

Štirje grand slam turnirji so pod okriljem Mednarodne teniške zveze (ITF), vsi ostali turnirji pa pod okriljem ATP-ja. "V teh težkih časih bi morali delovati skupaj, pa je ravno obratno. Imamo koledar, vedno se dogovarjamo in skušamo zadovoljiti vse. Oni pa se tokrat sploh niso posvetovali z ATP-jem, igralci in ostalimi turnirji. Sebična poteza. Nastopajo s položaja moči, arogantno," je bil v pogovoru za New York Times ogorčen Pospisil.

Izvedeli na družbenih omrežjih

"Oprostite?" je bilo kratko, a zgovorno sporočilo Naomi Osaka na Twitterju. "Tenis ima očitno težave. Štirje največji turnirji so zasebna zadeva in delajo, kar hočejo. Kljub tem težkim časom bi si mislil, da bomo promovirali komunikacijo," je dejal ameriški teniški igralec Rubin Noah. Ogorčenje in razočaranje nad tem, da so za spremembo izvedeli na družbenih omrežjih, so izrazili Diego Schwartzman, Sorana Cirstea in Ala Kudrjavceva.

Presenečeni tudi v New Yorku
Oglasila se je tudi ameriška teniška zveza USTA, ki se bo za kakršne koli koledarske spremembe odločila le v dogovoru s krovno organizacijo ITF in predstavniki ATP ter WTA. "Prepričani smo, da takšnih posegov v koledar ni mogoče narediti z enostranskimi odločitvami," so sporočili v izjavi za javnost.

Razprodan Laverjev pokal po načrtih
Roland Garros so premaknili na datum, ko se bo v Bostonu igral Laverjev pokal, katerega idejni oče in podpornik je Roger Federer, partnerja pa sta tudi ameriška in avstralska teniška zveza. "Teniški svet je danes izvedel za spremembo v koledarju Roland Garrosa. Sovpada z razprodanim Laverjevim pokalom v Bostonu, kar je presenečenje za nas, ATP, USTA in avstralsko zvezo. Položaj poraja veliko vprašanj, a lahko zatrdimo, da bo Laverjev pokal potekal po prvotnem načrtu," so v izjavi za javnost zapisali organizatorji.

Toda kaj je v tem letu sploh idealnega? Nič, zato moramo vsi pogledati na stvari z vedre perspektive. Če bomo letos gledali New York in Pariz z gledalci na tribunah, bo to res čudovito.

Trener Brad Stine

Nadal branilec naslova tako v New Yorku kot Parizu
Eden izmed velikih podpornikov Laverjevega pokala je tudi Rafael Nadal, 12-kratni zmagovalec in ikona pariškega peska. Francoski organizatorji trdijo, da so Nadala obvestili pred uradno oznanitvijo spremembe datuma turnirja. Španec se tako kot Federer in Novak Đoković še ni odzval na nastalo situacijo. Prav njemu bo najtežje, saj je branilec naslova tako v Parizu kot v New Yorku.

Federer ikona Laverjevega pokala
Federer, ki je zaradi operacije odpovedal majsko-junijski Roland Garros, bi septembra lahko nastopil, a je težko verjeti, da bo žrtvoval nastop na Laverjevem pokalu, saj je prav on zaščitni znak še svežega tekmovanja med Evropo in preostankom sveta. Ta je v prejšnjih dveh izvedbah že postal zgodba o uspehu.

Veliki vložki gnali Francoze k nepopularni potezi
Francozi so enostransko obrnili koledar na glavo in obetajo se številni krizni sestanki. Z njihove strani odziva na številne kritike še ni. Francozi so očitno uvideli, da turnirja ne bodo mogli organizirati maja in junija, a se mu v luči velikih vlaganj tudi niso hoteli odpovedati. Letos bi moralo biti nared pokrito osrednje igrišče, toda dela so zdaj ustavljena. "Za nas je pomembno, da se turnir nadaljuje. Ne moremo sprejeti, da se črta s koledarja. Temperature bodo še sprejemljive za igranje zunaj. Res mislimo, da bo turnir uspel," je v torek povedal predsednik teniške zveze Francije Bernard Giudicelli.

Dolgoletni ameriški teniški trener Brad Stine umirja strasti: "Z igralskega stališča bo težko, če boš uspešen v New Yorku in boš imel nato izjemno malo časa za pripravo na popolnoma drugo podlago v Parizu. Toda kaj je v tem letu sploh idealnega? Nič, zato moramo vsi pogledati na stvari z vedre perspektive. Če bomo letos gledali New York in Pariz z gledalci na tribunah, bo to res čudovito."