Belgijec David Goffin je prvi finalist zaključnega turnirja elitne osmerice v Londonu, v nedeljo se bo bojeval za največji uspeh v svoji karieri. Foto: Reuters
Belgijec David Goffin je prvi finalist zaključnega turnirja elitne osmerice v Londonu, v nedeljo se bo bojeval za največji uspeh v svoji karieri. Foto: Reuters
Roger Federer
Roger Federer je v letu 2017 izgubil le petkrat. Foto: Reuters
Goffin ugnal vzornika Federerja

Osmi igralec sveta, 26-letni Goffin, je prvič v karieri premagal svojega velikega vzornika, devet let starejšega Federerja. To mu je uspelo šele v sedmem medsebojnem obračunu oziroma pet let po prvem dvoboju. Belgijec je na tem turnirju premagal tako vodilnega tenisača na svetu, Španca Rafaela Nadala, kot Federerja.
Švicar je ostal brez sedmega naslova na zaključnih mastersih in končal sezono, v kateri je osvojil grand slama v Avstraliji in Wimbledonu ter trikrat zmagal na mastersih 1000 v Indian Wellsu, Miamiju in Šanghaju. Federer, ki je v letu 2017 izgubil le petkrat, bo sezono šestič v karieri končal na drugem mestu.
Dvoboj med Goffinom in Federerjem je trajal eno uro in 47 minut, tenisača sta bila izenačena v skoraj vseh statističnih elementih.

Prvi niz je pripadel Švicarju, ki je Goffinu dvakrat odvzel servis. V drugem nizu je Goffin povedel s 3:0, Federerju pa ni uspelo zagroziti, drugi niz je tako dobil s 6:3. Priložnosti za dobljeno igro na začetni udarec tekmeca je imel Fedex sicer kar 11, a v nadaljevanju ni izkoristil več nobene, Goffin pa dve od treh, ki sta bili dovolj za preobrat.

"Nimam besed. Ne vem, kako bi opisal, kako se počutim ... Toliko veselja in sreče. To je bil moj dan," je po zmagi povedal zmagovalec polfinala, ki je na pragu svojega največjega uspeha v karieri.

V drugem polfinalu je Bolgar Grigor Dimitrov v natanko dveh urah porazil Američana Jacka Socka. Dimitrov je prav tako zaostajal po prvem nizu, a je nato srečanje obrnil sebi v korist. Slavil je s 4:6, 6:0 in 6:3 v nizih.

Tako Goffin kot Dimitrov prvič nastopata na zaključnem turnirju in za oba bo to priložnost za največji uspeh v karieri. Srečala sta se že v predtekmovalni skupini, takrat je slavil Dimitrov.

ZAKLJUČNI TURNIR SERIJE ATP
LONDON
(8.000.000 ameriških dolarjev, trda podlaga)

Polfinale:
GOFFIN (BEL/7)
- FEDERER (ŠVI/2)
2:6, 6:3, 6:4

DIMITROV (BLG/6) - SOCK (ZDA/8)
4:6, 6:0, 6:3

Goffin ugnal vzornika Federerja