Alexander Zverev je postal najmlajši tenisač z zmago na turnirju serije mastersu po Novaku Đokoviću leta 2007 v Miamiju. Foto: Reuters
Alexander Zverev je postal najmlajši tenisač z zmago na turnirju serije mastersu po Novaku Đokoviću leta 2007 v Miamiju. Foto: Reuters
Novak Đoković
Novak Đoković bo v ponedeljek dopolnil 30 let. Na Roland Garrosu bo njegov trener legendarni Andre Agassi. Foto: Reuters
Alexander Zverev
Alexander Zverev je osvojil prvi turnir serije masters v karieri. Foto: Reuters
Elina Svitolina
Elina Svitolina je bila v Rimu letos najboljša v ženski konkurenci. Foto: EPA
Đoković: Z Agassijem stopava na neverjetno pustolovščino

Finale na osrednjem igrišču kompleksa Foro Italico je trajal uro in 21 minut. Zverev je zadel sedem asov in ni dopustil niti ene priložnosti za brejk na celotnem obračunu. Razmerje v osvojenih točkah je bilo 64:48.

Đoković nemočen na servis Nemca
Zverev je že v uvodni igri odvzel servis Srbu in nato zanesljivo zadržal prednost do konca prvega niza. Servis je deloval brezhibno, 75 odstotkov prvih servisov je končalo v igrišču. Zverev je osvojil kar 20 izmed 26 točk na svoj začetni udarec.
V drugem nizu je Đoković izgubil začetni udarec v tretji in deveti igri. V odločilnih trenutkih je naredil preveč napak z osnovne črte. V deveti igri je naredil dvojno napako, nato pa je poslal bekhend v avt in Zverev se je veselil največje zmage v karieri. Zadel je 16 winnerjev in naredil le 14 neizsiljenih napak.
Zverev že do 10. mesta na lestvici ATP
Nemec je prišel do tretje letošnje turnirske zmage, zmagal je že na turnirju v Montpellieru in Münchnu. S prvo zmago na turnirjih serije masters bo na ponedeljkovi lestvici ATP na 10. mestu.

Nole si za 30. rojstni dan ni priigral darila
Đoković si je z izjemno predstavo v polfinalu proti Avstrijcu Dominicu Thiemu priboril sploh prvi finale v zadnjih štirih mesecih in pol. Srb, ki bo v ponedeljek praznoval 30. rojstni dan, je ostal le pri eni letošnji turnirski zmagi, januarja je bil najboljši v Dohi.
V Parizu ga bo treniral Agassi
Naslednji cilj Đokovića je obramba naslova na Roland Garrosu, ki se začenja naslednjo nedeljo. V Parizu ga bo vodil novi trener Andre Agassi.

"Z Agassijem sva se v zadnjih tednih pogosto slišala po telefonu. Odločila sva se, da se dobiva v Parizu. Sicer z mano ne bo ves čas, vendar bo dovolj dolgo, da se spoznava. Videli bomo, kaj bo prinesla prihodnost, vendar me veseli, da bova lahko sodelovala skupaj. Zelo sem ga spoštoval že kot igralca, odlično razume igro in do zdaj sem užival v vsakem pogovoru z njim," je na novinarski konferenci po porazu dejal 29-letni Đoković.

Na začetku maja je prenehal sodelovati s celotno ekipo. Zmagovalca 12 turnirjev za grand slam so tako zapustili trener Marian Vajda, kondicijski trener Phil Gritsch in fizioterapevt Miljan Amanović.

Preobrat Svitoline za četrto zmago
V ženski konkurenci je rimski turnir dobila Ukrajinka Elina Svitolina, ki je favorizirano Romunko Simono Halep premagala v treh nizih s 4:6, 7:5 in 6:1.
V prvem nizu je dvakrat izgubila začetni udarec, po drugem ji je sicer še uspel rebreak, a za vrnitev v dvoboj ji je zmanjkalo moči in sreče. Igra Halepove, številke štiri ženskega svetovnega tenisa, se je v drugem nizu sesula kot hišica iz kart. Romunka je storila ogromno nevsiljenih napak, kar štirikrat je izgubila servis, usoden je bil zadnji v 12. igri, ko je nasprotnica izkoristila drugo od dveh priložnosti za brejk. V zadnjem nizu je Ukrajinka le še potrdila odlično predstavo, ekspresno je povedla s 5:0, niz je suvereno dobila s 6:1.

Rim (M)
(4.507.375 evrov, pesek)

Finale:
A. ZVEREV (NEM/16) - ĐOKOVIĆ (SRB/2)
6:4, 6:3


Rim (Ž)
(3.076.495 am. dolarjev, pesek)

Finale:
SVITOLINA (UKR/8) - HALEP (ROM/6)
4:6, 7:5, 6:1

Đoković: Z Agassijem stopava na neverjetno pustolovščino