Najobetavnejša teniška igralka na svetu Coco Gauff je pred dnevi razkrila, da se je leto pred pravljico v Wimbledonu bojevala z depresijo in da je bilo stanje tako resno, da je razmišljala o letu premora.

Sorodna novica Gauffova se je leto pred pravljico v Wimbledonu bojevala z depresijo

"Že celotno življenje me spremlja to, da sem bila najmlajša, ki ji je uspel neki dosežek. To seveda le dodaja medijsko pozornost, ki pa je ne potrebujem. Samo stopnjeval se je pritisk, da moram zelo hitro zmagovati na najvišji ravni. Zavedati sem se začela, da je pomembno, da moram igrati dobro zase, ne za druge ljudi," je dejala 16-letna igralka s Floride.

Američanka je le ena izmed tenisačic in tenisačev, ki je svoje najintimnejše misli in notranje boje zaupala teniškemu kolegu, Američanu Noahu Rubinu.

24-letnik, ki je leta 2014 slavil v mladinski konkurenci v Wimbledonu, je januarja lani zagnal projekt Behind The Racquet, na katerem predstavlja zgodbe tenisačev in tenisačic, k vsaki objavi pa doda fotografijo intervjuvanca izza njegovega loparja.

Vzor je Rubin našel v svetovno znanem blogu Humans of New York, ki je posvečen pouličnim portretom in intervjujem, zbranih na ulicah New Yorka. Tega na družbenih omrežjih spremlja na milijone ljudi.

Rubin na platformi Izza loparja omogoča teniškim igralcem z vsega sveta, da razkrijejo svoje najbolj osebne zgodbe. Duševno zdravje, spolnost, finančne skrbi, poškodbe, smrt ... Tenisači so spregovorili o vsem tem.

Aktualna zmagovalka Odprtega prvenstva ZDA, 19-letna Kanadčanka Bianca Andreescu, je v svoji zgodbi odkrito spregovorila o občutku ničvrednosti med vzhajajočo teniško kariero.

Španski teniški igralec Roberto Bautista Agut je spregovoril o smrti obeh staršev – njegova mama je nepričakovano umrla nekaj dni pred Odprtim prvenstvom Francije leta 2018. Njegov oče, paraliziran po nesreči v konjušnici leta 2016, pa je umrl, medtem ko je Agut svoji državi pomagal do zmage v lanskem finalu Davisovega pokala.

Američanka Madison Keys, finalistka Odprtega prvenstva ZDA 2017, je razkrila, da je imela motnje prehranjevanja, belgijska tenisačica Alison van Uytvanck pa je zaupala, da je bila kot najstnica žrtev ustrahovanja na vadbenem kampu.

"Vsi mislijo, da živijo popolno življenje"
Kot je povedal Rubin za BBC, še nikomur prej ni uspelo predstaviti tenisačev v takšni luči, njegov cilj pa je med drugim pokazati, kaj preživljajo njegovi kolegi, "za katere se pogosto misli, da imajo popolno življenje, ker so profesionalni igralci". "Neverjetno je videti, kako se odpirajo. Nikoli si v resnici nisem predstavljal, čeprav sem si želel, da bi ljudi po vsem svetu dejansko spravil na platformo, da bi delili svoje zgodbe," je povedal Rubin in nadaljeval: "Zdaj lahko razumejo, kaj vsakodnevno preživljajo, kakšen je njihov miselni proces, kako se počutijo, v kakšni družini so odraščali in kako težaven je tenis."

Noah Rubin razkriva osebne zgodbe teniških igralcev. Foto: EPA
Noah Rubin razkriva osebne zgodbe teniških igralcev. Foto: EPA

Rubin je povedal, da gre za prvi korak k povezovanju ljudi, povezovanju navijačev in igralcev, ki prinaša novo dimenzijo medčloveškega odnosa.

Newyorčan je odločen, da bo vplival na spremembe v športu, ki je "zelo težek za telo in um". Meni, da je potrebna temeljita prenova športa – za izboljšanje duševnega počutja igralcev, pa tudi za njegovo preživetje.

Pri WTA-ju pravijo, da sta zdravje in varnost igralcev – fizično in duševno – "prednostna naloga številka ena", zato igralcem omogočajo tako svetovanja in pomoč na turnirjih kot tudi na daljavo.

ATP prav tako pravi, da si "nenehno prizadeva za skrb do svojih igralcev" in je pred kratkim opravil pregled tega področja z igralci, člani ekipe in strokovnjaki iz industrije.