Kaja Juvan je blestela v uvodnem nizu, ko je presegla vsa pričakovanja. Foto: Reuters
Kaja Juvan je blestela v uvodnem nizu, ko je presegla vsa pričakovanja. Foto: Reuters

18-letna Juvanova, ki si je prek kvalifikacij v Roehamptonu zagotovila prvi nastop na sveti travi, je presegla pričakovanja v prvem nizu. Popolnoma je nadigrala rekorderko po številu osvojenih naslovov za grand slam v moderni eri. V nadaljevanju je Američanka, ki lovi 24. naslov na grand slamih, s čimer bi izenačila rekord Margaret Court, zelo dvignila raven igre, Slovenka pa je delala vse več neizsiljenih napak.

Serena Williams je daleč od šampionske forme. V odločilnih trenutkih se je zbrala, a za osmo lovoriko na Church Roadu bo morala zelo izboljšati igro. Foto: Reuters
Serena Williams je daleč od šampionske forme. V odločilnih trenutkih se je zbrala, a za osmo lovoriko na Church Roadu bo morala zelo izboljšati igro. Foto: Reuters

Prava poezija Juvanove v prvem nizu
Mladinska olimpijska prvakinja je izvrstno začela dvoboj kariere in dobila prve tri igre. Sedemkratna zmagovalka Wimbledona je na servis mlade Slovenke osvojila le tri točke! Serena je bila razglašena, zelo slabo se je gibala na osnovni črti in tudi v osmi igri izgubila začetni udarec. Po 27 minutah je Juvanova gladko osvojila prvi niz. Razmerje v osvojenih točkah je bilo kar 29:16. Serena ni servirala nobenega asa, naredila pa je štiri dvojne napake.

Serena se je prebudila v drugem nizu
37-letna Williamsova se je zbrala na začetku drugega niza, v katerem je že v prvi igri prišla do brejka. Forhend je precej izboljšala, ni več delala neizsiljenih napak. Juvanova je bila na servis Američanke nemočna. V sedmi igri je Williamsova, ki v Wimbledonu še nikoli ni izpadla v prvih dveh krogih, prišla še do drugega brejka in izenačila je na 1:1 v nizih.

Vojvodinja Susseška Meghan Markle si je v častni loži ogledala obračun Juvanove in Serene Williams. Foto: Reuters
Vojvodinja Susseška Meghan Markle si je v častni loži ogledala obračun Juvanove in Serene Williams. Foto: Reuters

Preveč napak slovenske najstnice
V odločilnem nizu je Juvanova v tretji igri še rešila dve priložnosti za odvzem servisa in povedla je z 2:1. Ključna je bila peta igra, v kateri je slovenska najstnica poslala bekhend paralelo v stranski avt in Serena je prišla do prednosti. Juvanova je bila preveč nervozna, tri forhende zapored je poslala daleč v avt. Zgrešila je za nekaj metrov in brez dobljene točke se je znašla v zaostanku z 2:5. V osmi igri je Serena servirala za zmago, vendar ji ni uspelo, Juvanova se je približala na 5:4. V deseti igri je Američanka z izjemnimi servisi končala dvoboj. Pri 30/0 je zadela dva asa in se veselila težko prigarane zmage.

Juvanova z odlično igro pošteno namučila Sereno
StatistikaS. WilliamsJuvan
Prvi servis (%)5465
Asi64
Dvojne napake53
Neizsiljene napake2623
Winnerji2512
Osvojene točke8173
Priložnosti za brejk4/103/3
Točke na mreži13/246/9
Tamara Zidanšek ni imela možnosti proti agresivni in hitri Vangovi. Foto: EPA
Tamara Zidanšek ni imela možnosti proti agresivni in hitri Vangovi. Foto: EPA

Serena pohvalila igro Juvanove
"V prvem nizu je Juvanova odlično vračala servise. Zelo dobro je prebrala mojo igro in nič mi ni uspevalo. Ko sem pod pritiskom, znam izvleči maksimum iz sebe. Zelo se veselim, da so me gledalci vzeli za svojo. Zdaj sploh, ko bova igrala skupaj z Andyjem Murryjem v mešanih dvojicah," je poudarila Serena, ki se bo v 3. krogu v soboto srečala z Julio Görges. To je ponovitev lanskega polfinala, ki ga je Serena zanesljivo dobila.

Zidanškova osvojila le tri igre
Zidanškova je bila nemočna na uvodnem obračunu na igrišču številka 17. Prvi niz je Vangova dobila v zgolj 20 minutah. Kitajka je povsem prevladovala in z dvojnim odvzemom servisa povedla 4:0. Zidanškova, 61. z lestvice WTA, je svojo edino igro osvojila za znižanje zaostanka na 4:1. Vangova je dobila naslednjih osem od devetih točk in se sprehodila do prvega niza.

Podobna je bila zgodba v drugem nizu. Vangova je hitro povedla s 3:0 in brez težav držala prednost brejka. Na koncu je še enkrat odvzela začetni udarec Slovenki in slavila zmago po le 56 minutah.

StatistikaZidanšekVang
Prvi servis (%)6046
Asi13
Dvojne napake44
Neizsiljene napake3014
Winnerji811
Osvojene točke3060
Priložnosti za brejk0/05/7
Točke na mreži1/35/6
Lauren Davis je pripravila največje presenečenje četrtega dne Wimbledona. Foto: Reuters
Lauren Davis je pripravila največje presenečenje četrtega dne Wimbledona. Foto: Reuters

Slovo branilke naslova Kerberjeve
Izpadla je branilka naslova Angelique Kerber. Nemka, ki je lani v finalu ugnala Sereno Williams, je bila popolnoma razglašena na igrišču številka 2. Lauren Davis jo je izločila z 2:6, 6:2 in 6:1. Američanka v prvem nizu ni dobila niti ene igre na svoj servis, imela je velike težave s poškodbo noge. Imela je tudi žulje in potrebovala je zdravniško pomoč. V drugem nizu je Davisova zaigrala kot prerojena in s tremi brejki izsilila odločilni niz. Američanka je blestela, zadela je kar 45 "winnerjev" in osvojila zadnjih pet iger. 95. igralka sveta je unovčila tudi 31 neizsiljenih napak Nemke.

Nadal: Kyrgios ima potencial za zmago na grand slamu
V najtežje pričakovanem spopadu četrtega dne je Rafael Nadal ugnal kontroverznega Nicka Kyrgiosa s 6:3, 3:6, 7:6 in 7:6. Avstralec v zadnjem letu ni skoparil s pripombami na račun Španca. V tretjem in četrtem nizu sta oba zadržala začetne udarce, 18-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam pa je dobil obe podaljšani igri (7:5 in 7:3). Dvoboj je trajal tri ure in štiri minute. Kyrgios je serviral kar 29 asov.

Nick Kyrgios je čestital Rafaelu Nadalu. Avstralec je bil tokrat zelo motiviran. Vseeno se je nekajkrat prepiral z glavnim sodnikom. Foto: Reuters
Nick Kyrgios je čestital Rafaelu Nadalu. Avstralec je bil tokrat zelo motiviran. Vseeno se je nekajkrat prepiral z glavnim sodnikom. Foto: Reuters

"Zavedal sem se, da bo to zelo naporen obračun. Če je Kyrgios zbran, ga je zelo težko premagati. Ne bi rad komentiral njegovega obnašanja. Včasih se je zelo težko zbrati proti njemu. V drugem nizu sem izgubil koncentracijo. Nikoli ni lahko zmagati dveh podaljšanih iger proti igralcu s tako močnim servisom. Ima potencial za zmago na grand slamu," je pojasnil Nadal, ki je v letih 2008 in 2010 zmagal v Wimbledonu.

Federer zanesljivo naprej
Roger Federer je na igrišču številka 1 ugnal Jaya Clarka s 6:1, 7:6 in 6:2. 37-letni Švicar, ki lovi deveti naslov na Church Roadu, ni niti enkrat izgubil servisa. V drugem nizu ni bil najbolj zbran, a je nato podaljšano igro dobil s 7:3. Gledalci so zelo spodbujali domačega aduta, da bi malce podaljšal dvoboj, vendar 169. igralcu sveta ni uspelo.

"Malo sem se boril z igro z osnovne črte, toda pozneje sem igral bolje, ob tem pa sem dobil še nekaj pomoči z Jayevimi neizsiljenimi napakami," je povedal izkušeni Švicar, ki ga v 3. krogu čaka 27. nosilec Lucas Pouille.

Sousa izločil predlanskega finalista Čilića
Pred dvema letoma je Federer v finalu premagal Marina Čilića. Hrvat je tokrat presenetljivo izpadel že v 2. krogu. Portugalec Joao Sousa je bil na igrišču številka 12 boljši s 6:4, 6:4 in 6:4. Čilić si je priigral kar 12 priložnosti za odvzem servis, izkoristil pa ni niti ene!

Baghdatis končal kariero
Marcos Baghdatis je po porazu proti Italijanu Matteu Berrettiniju končal kariero. Med gledalce je odvrgel vso športno opremo, tudi športne copate in nogavice. Ciprčan je januarja 2006 igral v finalu Odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu.

Joao Sousa je rešil vseh 12 priložnosti Čilića za odvzem servisa. Foto: Reuters
Joao Sousa je rešil vseh 12 priložnosti Čilića za odvzem servisa. Foto: Reuters

Med ženskimi dvojicami uspešna le Zidanškova
Tamara Zidanšek je v 1. krogu v konkurenci ženskih dvojic s Švedinjo Rebecco Peterson premagala romunsko navezo Mihaela Buzarnescu/Raluca Olaru s 6:3 in 7:6 (4). V 2. krogu bosta Zidanškova in Petersonova igrali proti desetima nosilkama, Belorusinji Viktoriji Azarenka in prvi igralki sveta Ashleigh Barty.

Andreja Klepač in njena češka partnerka Lucie Hradecka, enajsti nosilki, sta morali priznati premoč grško-avstralski kombinaciji Maria Sakkari/Ajla Tomljanović, ki sta zmagali s 6:3 in 6:2.

Branilka naslova Kerberjeva izpadla, Nadal ugnal Kyrgiosa

Poslovila se je tudi Dalila Jakupović. Z Američanko Kaitlyn Christian je bila v uvodnem krogu turnirja boljša japonsko-srbska naveza Šuko Aojama/Aleksandra Krunić s 7:6 (3) in 7:6 (3).

Že v sredo je v konkurenci dvojic izpadla tudi 38-letna Katarina Srebotnik. Od Velenjčanke in Hrvatice Darije Jurak sta bili boljši Ukrajinka Katerina Kozlova in Avstralka Arina Radionova, ki sta zmagali s 4:6, 6:2 in 6:4.

Hercogova in Gauffova v petek na osrednjem igrišču
V petek bo v ospredju obračun Cori "Coco" Gauff in Polone Hercog, ki se bosta pomerili v zadnjem dvoboju dneva na osrednjem igrišču. 15-letna Amerićanka je glavna tema v vseh britanskih medijih. 28-letna Hercogova bo imela priložnost, da se prvič v karieri prebije v drugi teden turnirja za grand slam.

Federer brez težav v 3. krog Wimbledona

2. krog (M), spodnji del tabele:
QUERREY (ZDA) - RUBLJOV (RUS)
6:3, 6:2, 6:3
MILLMAN (AVS) - ĐERE (SRB/31)
6:3, 6:2, 6:1
SANDGREN (ZDA) - SIMON (FRA/20)
6:2, 6:3, 4:6, 3:6, 8:6
FOGNINI (ITA/12) - FUCSOVICS (MAD)
6:7 (6), 6:4, 7:6 (3), 2:6, 6:3
SOUSA (POR) - ČILIĆ (HRV/13)
6:4, 6:4, 6:4
EVANS (VB) - BASILAŠVILI (GRU/18)
6:3, 6:2, 7:6 (2)
TSONGA (FRA) - BERANKIS (LIT)
7:6 (4), 6:3, 6:3
NADAL (ŠPA/3) - KYRGIOS (AVS)
6:3, 3:6, 7:6 (5), 7:6 (3)

NIŠIKORI (JAP/8) - NORRIE (VB)
6:4, 6:4, 6:0
JOHNSON (ZDA) - DE MINAUR (AVS/25)
3:6, 7:6 (4), 6:3, 3:6, 6:3
STRUFF (NEM/33) - FRITZ (ZDA)
6:4, 6:3, 5:7, 7:6 (2)
KUKUŠKIN (KAZ) - ISNER (ZDA/9)
6:4, 6:7 (3), 4:6, 6:1, 6:4
BERRETTINI (ITA/17) - BAGHDATIS (CIP)
6:1, 7:6 (4), 6:3
SCHWARTZMAN (ARG/24) - KÖPFER (NEM)
6:0, 6:3, 7:5
POUILLE (FRA/27) - BARRERE (FRA)
6:1, 7:6 (0), 6:4
FEDERER (ŠVI/2) - CLARKE (VB)
6:1, 7:6 (3), 6:2


2. krog (Ž), zgornji del tabele:
BARTY (AVS/1) - VAN UYTVANCK (BEL)
6:1, 6:3
DART (VB) - HADDAD MAIA (BRA)
7:6 (4), 3:6, 6:1
RISKE (ZDA) - JOROVIĆ (SRB)
6:2, 6:7 (3), 9:7
BENCIC (ŠVI/13) - KANEPI (EST)
6:3, 6:1
S. WILLIAMS (ZDA/11) - JUVAN (SLO)
2:6, 6:2, 6:4
GÖRGES (ROM/18) - FLINK (RUS)
6:1, 6:4
SUAREZ NAVARRO (ŠPA/30) - PARMENTIER (FRA)
7:6 (2), 7:6 (4)
DAVIS (ZDA) - KERBER (NEM/5)
2:6, 6:2, 6:1

BERTENS (NIZ/4) - TOWNSEND (ZDA)
3:6, 7:6 (5), 6:2
STRYCOVA (ČEŠ) - SIEGEMUND (NEM)
6:3, 7:5
MERTENS (BEL/21) - NICULESCU (ROM)
7:5, 6:0
VANG (KIT/15) - ZIDANŠEK (SLO)
6:1, 6:2
STEPHENS (ZDA/9) - VANG (KIT)
6:0, 6:2
KONTA (VB/19) - SINIAKOVA (ČEŠ)
6:3, 6:4
LINETTE (POL) - ANISIMOVA (ZDA/25)
6:4, 7:5
KVITOVA (ČEŠ/6) - MLADENOVIC (FRA)
7:5, 6:2


Ženske dvojice, 1. krog:
SAKKARI/TOMLJANOVIĆ (GRČ/AVS) -
KLEPAČ/HRADECKA (SLO/ČEŠ/11)
6:3, 6:2
AOJAMA/KRUNIĆ (JAP/SRB) -
JAKUPOVIĆ/CHRISTIAN (SLO/ZDA)
7:6, 7:6
ZIDANŠEK/ PETERSON (SLO/ŠVE) -
BUZARESCU/OLARU (ROM)
6:3, 7:6 (4)