Rafael Nadal je pripomogel k zmagi Španije nad Rusijo. Foto: Reuters
Rafael Nadal je pripomogel k zmagi Španije nad Rusijo. Foto: Reuters

V skupini B je Španija z 2:1 premagala Rusijo, v skupini D pa Avstralija s 3:0 Kolumbijo.

Vasek Pospisil in Denis Shapovalov sta Kanadi priborila zmagi v posamičnih dvobojih. Prvi je s 7:6 (5) in 7:6 (7) premagal Reillyja Opelko, drugi pa s 7:6 (6) in 6:3 Taylorja Fritza. Dvoboj dvojic je potem Kanada že pred začetkom tekme predala, zato je ZDA ta dvoboj dobila dvakrat s po 6:0.

Kanadčani so za uvod v turnir z 2:1 premagali Italijane in so si po dveh zmagah v skupinskem delu zagotovili napredovanje. Danes sledi še dvoboj med ZDA in Italijo.

V skupini B je Rusiji zmago v prvem dvoboju prinesel Andrej Rubljov, ki je s 3:6, 6:3 in 7:6 (0) premagal Roberta Bautisto, izid v zmagah na 1:1 pa je izenačil prvi igralec sveta Rafael Nadal, ki je Karena Hačanova premagal s 6:3 in 7:6 (7). Španiji sta zmago v dvoboju z Rusijo v dvojicah zagotovila Marcel Granollers in Feliciano Lopez, ki sta s 6:4 in 7:6 (5) ugnala rusko navezo Hačanov/Rubljev.

Danes se bodo Španci pomerili z branilci naslova Hrvati, ki so jih Rusi v prvem krogu premagali s 3:0.

Avstralija s Kolumbijo ni imela težav in je dobila vse tri dvoboje. Nick Kyrgios je s 6:4 in 6:4 premagal Alejandra Gonzaleza, Alex de Minaur s 6:4 in 6:3 Daniela Elahija Galana, naveza John Peers/Jordan Thompson pa s 6:3, 3:6 in 7:6 (6) Juana-Sebastiana Cabala in Roberta Faraha.

V skupini D danes sledi dvoboj med Avstralijo in Belgijo, ki je uvodoma premagala Kolumbijo z 2:1.

Zanimivost letošnjega turnirja v Madridu je, da Davisov pokal prvič poteka po novem formatu. V prvem delu je 18 ekip razvrščenih v šest skupin, ki bodo dale četrtfinaliste. Od četrtfinala naprej bo tekmovanje potekalo na izpadanje, finale pa bo na sporedu v nedeljo.

Novo je tudi, da igralci nastopajo le v dveh posamičnih dvobojih in enem obračunu dvojic, kjer igrajo na dva dobljena niza. Po starem formatu so igrali na tri dobljene nize, na sporedu pa so bili štirje posamični dvoboji in igra dvojic.

Danes:
Argentina – Nemčija
Srbija – Japonska
Velika Britanija – Nizozemska
Belgija – Avstralija
Hrvaška – Španija
ZDA – Italija