Blaža Kavčiča v zadnjem času pestijo poškodbe. Foto: EPA
Blaža Kavčiča v zadnjem času pestijo poškodbe. Foto: EPA

Dobra stvar daljše odsotnosti je, da sem imel zares veliko časa in v miru delal na nekaterih stvareh, ki se jim sicer v tekmovalnem delu ne moraš toliko posvečati. V zadnjih mesecih sem zato zelo napredoval v določenih segmentih, imel sem res veliko časa za trening.

Blaž Kavčič
Kavčič se zaveda, da bo vrnitev v tekmovalni ritem zelo težka. Foto: www.alesfevzer.com

Pravila mednarodnega združenja teniških igralcev ATP omogočajo, da igralec svojo uvrstitev na lestvici ATP zamrzne, če zaradi poškodbe na turnirjih ne igra pol leta ali več. Igralcu se ob vrnitvi na turnejo dodeli uvrstitev na podlagi povprečne uvrstitve na lestvici ATP v prvih treh mesecih odsotnosti.

Kavčičeva uvrstitev ob vrnitvi bo tako 157. mesto na lestvici ATP, ki jo bo imel na svojih prvih devetih turnirjih: "Žal ne bom ujel enega svojih najljubših turnirjev, Roland Garros, saj se lahko na turnejo vrnem šele teden za tem," je povedal Ljubljančan. Svoj zadnji dvoboj na ATP-turneji je namreč odigral 15. novembra 2015, kar pomeni, da se bo na turnejo lahko vrnil 23. maja, Roland Garros pa se bo uradno začel že 16. maja.

V zadnjih mesecih veliko časa za trening
"Dobra stvar daljše odsotnosti je, da sem imel zares veliko časa in sem v miru delal na nekaterih stvareh, ki se jim sicer v tekmovalnem delu ne moraš toliko posvečati. V zadnjih mesecih sem zato zelo napredoval v določenih segmentih, imel sem res veliko časa za trening," je Kavčič poskušal na svojo daljšo odsotnost pogledati z optimistične strani. "Noga mi namreč že dva meseca omogoča treninge, vendar ob določenih obremenitvah še vedno čutim bolečino v stopalu. Pred nekaj leti bi šel že zdavnaj nazaj na turnejo, vendar sem zdaj previdnejši." Kavčič je trenutno v Dubaju, kjer ima svojo bazo v sklopu teniške akademije PSS. "V zadnjih tednih, ko mi je noga dovoljevala že 95-odstotno obremenitev, sem zares trdo treniral, tako na igrišču kot zunaj njega. Zato si bom zdaj vzel nekaj dni premora za nujno potreben počitek. Zatem pa bom začel trenirati na pesku, saj se je peščena sezona že začela. Tega dela sezone se vedno še posebej veselim in tudi zdaj je tako," je 29-letni igralec sporočil iz Dubaja.

Se pa seveda zaveda, da bo pot težka: "Zavedam se, da bo vrnitev v tekmovalni ritem zahtevna in dolga, zato bo potrpežljivost ena najpomembnejših stvari v prvih tednih in mesecih. Za vedno pa ostajam optimist. Vem, da še nisem rekel zadnje v tenisu."

Osvojil je 12 turnirjev challenger
Njegova najboljša uvrstitev na lestvici ATP med posamezniki je 68. mesto (6. avgust 2012), kar je bila do tedaj najvišja slovenska uvrstitev v zgodovini moškega tenisa. Posamično je osvojil 12 turnirjev serije challenger in dva turnirja v seriji futures. Postal je prvi Slovenec, ki se je na lestvici ATP uvrstil med najboljših 100 igralcev, zmagal posamičen dvoboj na turnirju za grand slam, se uvrstil v moškem tenisu na olimpijske igre in je najbolje plačan igralec v moški konkurenci pri nas. Postal je drugi Slovenec na ATP-turneji, ki je z denarnimi nagradami zaslužil več kot milijon ameriških dolarjev, je o Kavčiču mogoče prebrati na Wikipediji.

Dobra stvar daljše odsotnosti je, da sem imel zares veliko časa in v miru delal na nekaterih stvareh, ki se jim sicer v tekmovalnem delu ne moraš toliko posvečati. V zadnjih mesecih sem zato zelo napredoval v določenih segmentih, imel sem res veliko časa za trening.