Sabine Lisicki je v življenjski formi in tudi v finalu bo v vlogi favoritinje. Foto: Reuters
Sabine Lisicki je v življenjski formi in tudi v finalu bo v vlogi favoritinje. Foto: Reuters
Sabine Lisicki in Agnieszka Radwanska
Agnieszka Radwanska je zelo na hitro čestitala Lisickijeva. Poljakinja je zelo razočarana ekspresno zapustila osrednje igrišče. Foto: EPA
Sabine Lisicki
Lisickijeva je predlani igrala v polfinalu, letos pa je že dosegla uspeh kariere. Foto: EPA
Marion Bartoli
Marion Bartoli je leta 2007 v polfinalu premagala favorizirano Justine Henin, v finalu pa ni imela možnosti proti Venus Williams. Foto: EPA
Marion Bartoli
Bartolijeva je dobila vseh enajst točk pri mreži, zadela je 23 "winnerjev". Foto: EPA
Kirsten Flipkens
Kirsten Flipkens je presegla vsa pričakovanja s prebojem v polfinale, kjer pa ni imela nobenih možnosti. Foto: EPA
Bartolijeva in Lisickijeva v finalu
Lisickijeva v napetem polfinalu ugnala Radwansko

23-letna Nemka, ki je v osmini finala izločila prvo favoritinjo Sereno Williams, se je prvič v karieri prebila v finale turnirjev za grand slam.
Na osrednjem igrišču je osvojila srca Britancev in številnih drugih navijačev, ves čas je narekovala ritem igre. Zadela je šest asov, kar 60 "winnerjev" in naredila tudi 46 neizsiljenih napak. Poljakinja je čakala na napake Nemke, ki pa je imela v odločilnih trenutkih železne živce.
V prvem nizu le en brejk
V uvodnem nizu sta obe tekmici v prvih šestih igrah zadržali servis. V sedmi igri je Lisickijeva z malce sreče prišla do odvzema začetnega udarca, saj je žogica zadela vrh mreže in zmedla Radwansko. V deseti igri je Poljakinja imela priložnost za izenačenje na 5:5, vendar je Lisickijeva z izjemnimi servisi po 33 minutah osvojila prvi niz.
Radwanska izkoristila številne napake Nemke
V uvodni igri drugega niza je Nemka znova osvojila brejk, potem pa je popustila. Delala je preveč napak z osnovne črte. Tudi servis je bil premalo zanesljiv, niti enkrat ga ni zadržala v drugem nizu. V osmi igri je Nemka naredila dve zaporedni dvojni napaki, nato pa je še poslala bekhend v avt in izid v nizih je bil poravnan.

StatistikaLisicki

Radwanska

Prvi servis (%)6370
Asi

9

1

Dvojne napake70
Nevsiljene napake

46

10

Winnerji6021
Osvojene točke11511
Osv. točke na mreži32/4416/31
Priložnosti za brejk6/146/14


Poljakinja zapravila prednost s 3:0
Tudi na začetku odločilnega niza je Lisickijeva delala preveč napak, v drugi igri je izgubila servis in Radwanska je povedla s 3:0. V peti igri se je vrnila, s sijajnim forhendom je odvzela servis četrti igralki sveta in znižala na 3:2.
V deveti igri je še enkrat osvojila brejk in imela celo priložnost zaključiti dvoboj na svoj servis. Deseta igra je bila zelo napeta. Poljakinja je povedla s 15/40, nato pa unovčila četrto brejkžogico in izenačila na 5:5. Radwanska je vodila s 6:5 in 7:6, a je Nemki uspelo izenačiti, v 15. igri pa je po napaki Radwanske z volejem povedla z 8:7. V 16. igri je izkoristila drugo zaključno žogo po dveh urah in 18 minutah sijajnega tenisa.
Tudi legendarna Grafova je stiskala pesti
"Verjela sem, da lahko zmagam, čeprav je bilo zelo napeto. Zelo mi je pomagalo, da sem že proti Sereni zaostajala z 0:3 v odločilnem nizu. Zavedala sem se, da se lahko vrnem. Imela sem dovolj samozavesti. Wimbledon je moj najljubši turnir," je povedala vedno nasmejana Lisickijeva, ki ji je pred dvobojem kratko sporočilo poslala tudi Steffi Graf. Rojakinja se je prve od sedmih zmag na Church Roadu veselila leta 1988. Grafova je leta 1996 zmagala v Wimbledonu, Nemci že 17 let čakajo na igralko, ki bi dvignila prestižni krožnik.
V prvem polfinalu Bartolijeva razred zase
Bartolijeva je začela sanjsko, že v drugi igri je odvzela servis nervozni Belgijki. Flipkensova, ki je presenetila Petro Kvitovo v četrtfinalu, je delala številne neizsiljene napake. Igra na mreži ji ni stekla, Francozinja jo je z močnimi udarci nadigrala z osnovne črte. V peti igri ji je uspel še drugi odvzem začetnega udarca. Uvodni niz je trajal le 27 minut.
Flipkensova z velikimi bolečinami v kolenu
Tudi v drugem nizu se je zgodba ponovila. V prvi in tretji igri je Flipkenskova izgubila servis, potem pa je potrebovala zdravniško pomoč zaradi bolečin v desnem kolenu. Po odmoru je Belgijki na veliko navdušenje gledalcev uspelo odvzeti servis Bartolijevi v četrti igri. Znižala je na 3:1, a je nato že v naslednji igri znova oddala servis. Bartolijeva je povedla s 5:1 in unovčila drugo zaključno žogo s "smashem" po uri in dveh minutah.
StatistikaBartoli

Flipkens

Prvi servis (%)6149
Asi

5

0

Dvojne napake31
Nevsiljene napake

10

6

Winnerji2310
Osvojene točke5328
Osv. točke na mreži11/118/21
Priložnosti za brejk5/71/2


"Sploh ne morem verjeti, res sem igrala izjemno, vse mi je šlo od rok. Žogico sem videla kot nogometno žogo. Vse udarce sem zadela čisto, poseben občutek je, če ti to uspe v polfinalu Wimbledona," je pojasnila Bartolijeva. Ženski finale bo na sporedu v soboto ob 15.00.

Kata in Nenad v polfinalu
Katarina Srebotnik
se je s Srbom Nenadom Zimonjićem uvrstila v polfinale v konkurenci mešanih dvojic. Srbsko-slovenska kombinacija je v četrtfinalu premagala poljsko-češki par Marcin Matkowski in Kveta Peschke s 7:6 (12), 6:7 (8) in 6:4.

Srebotnikova in Zimonjić, ki sta tretja nosilca v mešanih dvojicah, se bosta v petkovem polfinalu pomerila s kanadsko-francosko navezo Daniel Nestor/Kristina Mladenović.

Polfinale:
LISICKI (NEM/23) - A. RADWANSKA (POL/4)
6:4, 2:6, 9:7

BARTOLI (FRA/15) - FLIPKENS (BEL/20)
6:1, 6:2

Bartolijeva in Lisickijeva v finalu
Lisickijeva v napetem polfinalu ugnala Radwansko