Dinara Safina bo začela proti tekmici iz Maribora. Foto: MMC RTV SLO/ Jure Rejec
Dinara Safina bo začela proti tekmici iz Maribora. Foto: MMC RTV SLO/ Jure Rejec
Tadeja Majerič
Tadeja Majerič se bo pomerila s prvo igralko sveta. Foto: MMC RTV SLO

Rožnate ploščice, ki jih je žrebala 18-letna Mariborčanka, so pod budnim očesom nadzornika združenja WTA v Portorožu Fabricea Chouqueta in direktorja turnirja Andreja Bizjaka razkrile še nekaj zanimivih parov prvega kroga.

Polona Hercog bo v prvem krogu lopar prekrižala z Italijanko Alberto Brianti, ki je na lestvici WTA uvrščena na 107. mesto. Prva nasprotnica Maše Zec Peškirič pa bo zmagovalka premierne izvedbe portoroškega turnirja, Čehinja Klara Zakopalova. 15-letni Nastji Kolar je žreb namenil četrto nosilko Italijanko Roberto Vinci. Prva ovira lanske zmagovalke Italijanke Sare Errani bo mlada Nizozemka Arantxa Rus, ki je na 112. mestu lestvice WTA.

Vse Slovenke v kvalifikacijah že izpadle
Jasmina Kajtazovič je v prvem krogu kvalifikacij s 4:6, 6:3 in 3:6 izgubila proti Grkinji Anni Gerasimou. Dvoboj je bolje začela Grkinja, ki je povedla s 4:0. Zatem se je razigrala še Kajtazovičeva, ki je osvojila naslednje tri igre, a nato na svoj servis izgubila igro za izenačenje. Nasprotnici je sicer še enkrat odvzela igro, Gerasimoujeva pa je na servis Slovenke osvojila prvi niz. Drugi je nato pripadel Kajtazovičevi, odločilni tretji pa je bil izenačen do pete igre, ko je Grkinja Slovenki znova odvzela servis, s sedmim brejkom pa je Gerasimoujeva zmagala.

"Začela sem slabo, lahko bi rekla, da katastrofalno, potem pa sem se pri 0:4 malo postavila na noge in začela igrati dobro. Prvi niz mi je malo spodletel. Lomilo se je na 4:3, a sem tisto igro izgubila in nato tudi niz. V drugem nizu sem odigrala zelo dobro. V tretjem je Anna Gerasimou odigrala odlično, na koncu je zadela nekaj fenomenalnih točk. Bilo je tesno: jaz sem malo padla, ona je malo bolje odigrala in to se pozna. Vseeno sem zadovoljna," je ocenila Kajtazovičeva, ki je že tretjič nastopila v kvalifikacijah portoroškega turnirja.

Nakičeva dobila pet iger, Mohorčičevba le dve
Diana Nakič
je izgubila proti favorizirani Nastassyi Burnett s 3:6 in 2:6. Italijanka, ki je na lestvici WTA dobrih 100 mest višje (Nakičeva je številka 566, Burnettova pa 456), si je v prvem nizu z dvema odvzetima servisoma hitro priigrala prednost s 4:1, a jo je Slovenka še precej namučila v osmi igri, ko je imela Burnettova prvo priložnost, da osvoji prvi niz. Drugi niz je bolje začela Nakičeva z dvema zaporednima igrama, nato pa je Italijanka potek igre znova obrnila sebi v prid in s šestimi zaporednimi igrami napredovala. "Nastassya je igrala bolj napadalno in to se ji je na koncu tudi izplačalo. Ves čas je pritiskala, jaz pa njenega tempa nisem zdržala. Tudi zato je imela ona več 'winnerjev' kot jaz. Danes sem sama od sebe dala svoj maksimum," je dejala Nakičeva.

Taja Mohorčič ni imela možnosti proti osmi nosilki kvalifikacij Rusinji Kseniji Pervak, ki je oddala le dve igri.

PORTOROŽ, kvalifikacije, 1. krog:
GERASIMOU (GRČ) - KAJTAZOVIČ (SLO)
6:4, 3:6, 6:3

BURNETT (ITA) - NAKIČ (SLO)
6:3, 6:2

PERVAK (RUS) - MOHORČIČ (SLO)
6:0, 6:2

1. krog, tabela:
(220.000 am. dolarjev, trda podlaga)

SAFINA (RUS/1) - MAJERIČ (SLO)
GÖRGES (NEM) - kvalifikantka
CAMERIN (ITA) - kvalifikantka
DUŠEVINA (RUS/7) - GARBIN (ITA)
KANEPI (EST/3) - GOVORCOVA (BLR)
BRIANTI (ITA) - HERCOG (SLO)
DJATČENKO (RUS) - PIN (FRA)
KVITOVA (ČEŠ/8) - VOSKOBOJEVA (KAZ)

ŠAFAROVA (ČEŠ/6) - O'BRIEN (VB)
VÖRGELE (ŠVI) - kvalifikantka
DE LOS RIOS (PAR) - KUTUZOVA (UKR)
VINCI (ITA/4) - KOLAR (SLO)
ERRANI (ITA/5) - RUS (NIZ)
ZAKOPALOVA (ČEŠ) - ZEC PEŠKIRIČ (SLO)
MARTIĆ (HRV) - BARROIS (NEM)
MEDINA GARRIGUES (ŠPA/2) - kvalifikantka