Novak Đoković je premagal Adriana Mannarina s 3:0 v nizih, v četrtfinalu ga čaka Čeh Tomaš Berdych. Foto: Reuters
Novak Đoković je premagal Adriana Mannarina s 3:0 v nizih, v četrtfinalu ga čaka Čeh Tomaš Berdych. Foto: Reuters
Novak Đoković
Novak Đoković je devetič v četrtfinalu Wimbledona, ki ga je trikrat tudi osvojil (2011, 2014, 2015). Foto: Reuters
Garbine Muguruza
Španka Garbine Muguruza bo drugič nastopila v polfinalu Wimbledona. Njena nasprotnica bo Slovakinja Magdalena Rybarikova. Foto: Reuters
Venus Williams
Venus Williams se je že desetič uvrstila v polfinale Wimbledona. Foto: Reuters
Johanna Konta
Velika Britanija je po letu 1978 in Virginii Wade končno dobila polfinalistko v Wimbledonu. To je postala Johanna Konta, ki je v četrtfinalu s 6:7 (2), 7:6 (5) in 6:4 premagala drugo nosilko Romunko Simono Halep in s tem dosegla največji uspeh v karieri. Foto: Reuters
Karolina Pliškova
Karolina Pliškova, ki je izpadla v 2. krogu Wimbledona, bo po porazu Simone Halep v četrtfinalu, postala številka ena ženskega tenisa. Foto: Reuters
Magdalena Rybarikova
Magdalena Rybarikova, 87. igralka sveta, je prva slovaška polfinalistka Wimbledona. Foto: Reuters
Konta prva Britanka v polfinalu po 39 letih
Đoković brez večjih težav opravil z Mannarinom

Dvoboj bi moral biti odigran že v ponedeljek, a so ga organizatorji iz varnostnih razlogov prestavili na torek. Namreč, dvoboj je bil na sporedu po maratonskem obračunu Gillesa Müllerja in Rafaela Nadala, ki se je precej zavlekel. Igralca sta bila na igrišču številka 1 slabih pet ur.

Đoković v prvem nizu suveren
Đoković je dvoboj začel odlično. V prvi igri prvega niza se je sicer moral potruditi, da je ubranil začetni udarec, že v naslednji je Mannarinu odvzel servis s prvo priložnostjo. Srb je hitro povedel s 4:1 in vodstva ni izpustil iz rok. Francoz se je v osmi igri krčevito upiral, ubranil je dve priložnosti za brejk, ob tretji je bil nemočen. Beograjčan je prvi niz dobil s 6:2.

"Nole" dobil podaljšano igro
Enako se je začel tudi drugi niz. Đoković je v drugi igri hitro odvzel servis nasprotniku, povedel je s 4:1, a se je Mannarino vrnil v dvoboj. V 7. igri si je priigral prvo priložnost za brejk v dvoboju. Prvo je 'Nole' rešil z asom, pri drugi ni bil kos Francozovi skrajšani žogici. Mannarino je brejk v naslednji igri potrdil in izenačil na 4:4. Drugi niz se je prevesil v podaljšano igro, v kateri je Mannarino vodil že s 4:2, a je nato popustil, Đoković je dobil štiri točke zapored, priigral si je dve zaključni žogici za zmago v drugem nizu, izkoristil je drugo.

Do odločilnega brejka v tretji igri
V tretjem nizu je Đokoviću odločilni brejk uspel v tretji igri, po kateri je povedel z 2:1, nato pa je prednost zadržal do konca in se po dveh urah in 15 minutah veselil četrtfinala. Đokoviću so uspeli štirje brejki, Mannarinu le eden. Winnerji 36:23 za drugega nosilca, skupno razmerje točk 108:87.

StatistikaĐoković

Mannarino

Prvi servis (%)7570
Asi

4

2

Dvojne napake1 1
Nevsiljene napake

21

24

Winnerji3623
Osvojene točke10384
Osv. točke na mreži17/2214/19
Priložnosti za brejk4/101/2

"Odigral sem solidno tekmo, še zdaleč pa ne perfektne. Najpomembneje pa je, da sem tekmeca strl v treh nizih in da se dvoboj ni zavlekel," je po zmagi povedal Đoković, ki je zaradi bolečin v desnem ramenu zaprosil za medicinsko pomoč. "Težave imam že nekaj časa, ampak za zdaj lahko igram, kar je najpomembnejše."

V četrtfinalu, ki je na sporedu v sredo, Srba čaka Čeh Tomaš Berdych. "Berdych me je premagal leta 2010. On se znajde na travi, ima dober servis in forhend. Izkušen je in ve, kako se igrajo pomembni dvoboji. Ni več favoritov, zdaj je vsak dvoboj pomemben," je komentiral naslednjega nasprotnika Novak Đoković, ki je med drugim opozoril, da igrišča v Wimbledonu niso najboljša.

Venus 10. v polfinalu Wimbledona
V ženski konkurenci je bil danes na sporedu četrtfinale. V prvem dvoboju je Španka Garbine Muguruza s 6:3 in 6:4 porazila Rusinjo Svetlano Kuznecovo, "krvnico" Polone Hercog.

Za Španko, ki v celotnem dvoboju proti Kuznecovi ni niti enkrat izgubila svojega servisa, je to drugi polfinale v Wimbledonu: "Leta 2015 sem tu izgubila finale s Sereno Williams, menim, da sem letos precej boljša igralka kot takrat, zato upam, da grem lahko do konca." Muguruza bo poskušala ponoviti dosežek svoje trenerke Conchite Martinez, ki je do zdaj edina Španka z zmago na turnirju, ta ji je uspela leta 1994.

Druga polfinalistka je Američanka Venus Williams, ki je v uri in 13 minutah odpravila Latvijko Jeleno Ostapenko z 2:0 v nizih (6:3, 7:5). 37-letna Venus, ki igra dvajsetič v Wimbledonu, se je v polfinale tega uvrstila že desetič v karieri, lovi pa šesti naslov na Church Roadu. Nazadnje je tam zmagala leta 2008.

Venus, ki je odigrala 100. tekmo na sveti travi, je postala najstarejša polfinalistka turnirja po Martini Navratilovi, ki je v polfinalu igrala pred 23 leti. "Če sem iskrena, se počutim popolnoma sposobno in močno. Dokler se tako počutim, se lahko ne glede na starost potegujem za naslove," je povedala Venus, ki jo v polfinalu čaka Britanka Johanna Konta.

Britanci na nogah, Konta v polfinalu
Domačinka je na krilih občinstva presenetila Simono Halep in jo premagala z 2:1 v nizih (6:7 (2), 7:6 (5), 6:4). Konta je prvi niz izgubila v podaljšani igri, potem ko sta obe igralki enkrat vzeli servis tekmici. V drugem nizu brejka ni bilo, spet je odločala podaljšana igra, ki jo je tokrat dobila Britanka. Ta si je končno zmago zagotovila z odvzemom servisa v peti igri tretjega niza.

Velika Britanija je po letu 1978 in Virginii Wade končno dobila polfinalistko v Wimbledonu: "Biti v polfinalu domačega tunrija za grand slam, in to doseči pred polnimi tribunami glavnega igrišča, je nekaj posebnega. Mislim, da sva obe igrali na visoki ravni. Na tem tekmovanju imam veliko srečo, da sem lahko spet igrala v takem dvoboju. Zdaj sta bila že dva. Veliko srečo imam."

Pliškova bo št. 1
Halepova bi se z uvrstitvijo v polfinale zavihtela na prvo mesto lestvice WTA. Glede na to, da je izgubila, pa bo prva igralka sveta postala Čehinja Karolina Pliškova, čeprav je v Wimbledonu izpadla že v drugem krogu.

Uspeh kariere tudi za Rybarikovo
Zadnja si je polfinale priborila Slovakinja Magdalena Rybarikova, ki je s 6:3 in 6:3 gladko odpravila Američanko Coco Wandeweghe.

Njun obračun je bil zaradi dežja prekinjen pri rezultatu 2:2 v drugem nizu, v nadaljevanju pa je bil en odvzem servisa dovolj za zmago 28-letne Slovakinje, ki je do zdaj osemkrat v svojih devetih nastopih na tem turnirju vselej izpadla v prvem krogu. Rybarikova, 87. igralka sveta, je prva slovaška polfinalistka Wimbledona.

Wimbledon (M), osmina finala, tabela:
MURRAY (VB/1) - PAIRE (FRA)
7:6 (1), 6:4, 6:4

QUERREY (ZDA/24) - ANDERSON (JAR)
5:7, 7:6 (5), 6:3, 6:7 (11), 6:3

MÜLLER (LUKS/16) - NADAL (ŠPA/4)
6:3, 6:4, 3:6, 4:6, 15:13

ČILIĆ (HRV/7) - BAUTISTA AGUT (ŠPA/18)
6:2, 6:2, 6:2

RAONIC (KAN/6) - A. ZVEREV (NEM/10)
4:6, 7:5, 4:6, 7:5, 6:1

FEDERER (ŠVI/3) - DIMITROV (BLG/13)
6:4, 6:2, 6:4

BERDYCH (ČEŠ/11) - THIEM (AVT/8)
6:3, 6:7 (1), 6:3, 3:6, 6:3

ĐOKOVIĆ (SRB/2) - MANNARINO (FRA)
6:2, 7:6 (5), 6:4


Wimbledon (Ž), četrtfinale, tabela:

MUGURUZA (ŠPA/14) - KUZNECOVA (RUS/7)
6:3, 6:4

RYBARIKOVA (SLK) - VANDEWEGHE (ZDA/24) -
6: 3, 6:3

V. WILLIAMS (ZDA/10) - OSTAPENKO (LAT/13)
6:3, 7:5

KONTA (VB/6) - HALEP (ROM/2)
6:7 (2), 7:6 (5), 6:4

Konta prva Britanka v polfinalu po 39 letih
Đoković brez večjih težav opravil z Mannarinom