Marion Bartoli z najprestižnejšo lovoriko v tenisu -
Marion Bartoli z najprestižnejšo lovoriko v tenisu - "wimbledonskim krožnikom". Z zmago je zaslužila skorajda 1,9 milijona evrov. Foto: EPA
Marion Bartoli
Bartolijeva je v svojem drugem wimbledonskem finalu "šla do konca". Leta 2007 je izgubila z Venus Williams. Foto: Reuters
Marion Bartoli
Bartolijeva je po veliki zmagi stekla v objem očeta Walterja. Desno Amelie Mauresmo, Francozinja, ki je v Wimbledonu zmagala leta 2006. Foto: Reuters
Sabine Lisicki
Lisickijeva s tolažilno nagrado - nekoliko manjšim krožnikom. Foto: EPA
Mike in Bob Bryan
Brata Mike in Bob Bryan se veselita 15. zmage na turnirjih za grand slam. Foto: Reuters
Marion Bartoli osvojila Wimbledon

28-letna Francozinja je presenetljivo gladko opravila s pet let mlajšo Nemko, ki očitno ni vzdržala pritiska premiernega wimbledonskega finala, o čemer priča tudi veliko število neizsiljenih napak (25:14).

"Dvoročna" Bartolijeva je po izenačenem začetku (1:1) prevzela pobudo in jo zadržala praktično do konca dvoboja, ki je trajal 81 minut. Skupno razmerje točk je bilo 72:51.

Bartolijeva ekspresno do prvega niza
Začetek je bil nervozen na obeh straneh, saj sta obe finalistki izgubili uvodno igro na svoj servis (1:1). Bartolijeva je bila v nadaljevanju prepričljivejša, tako da je z drugim zaporednim brejkom prišla do prednosti s 3:1, malo pozneje pa je Francozinja povedla že s 5:1. Lisickijeva je grešila preveč (neizsiljene napake 14:4), kar je Bartolijeva pridno izkoriščala. Niz je gladko dobila s 6:1 po natanko pol ure igre.

Nemočno Lisickijevo premagale solze
Lisickijeva je v drugi igri drugega niza prišla do štirih priložnosti za brejk, ki pa jih ni uspela izkoristiti. "Kazen" je sledila že v naslednji igri, ko je Bartolijeva Nemki še četrtič odvzela servis za 2:1. Pri zaostanku z 1:3 in ob težavah v peti igri so Lisickijevo premagale solze - malo pozneje je semafor kazal 4:1. Ko je Francozinja povedla s 5:1, je kazalo, da je le vprašanje časa, kdaj bo potrdila zgodovinsko zmago. Toda Nemka se je s tremi zaporednimi igrami povsem približala (4:5). Upanje Lisickijeve je bilo kratko, saj je Bartolijeva že v naslednji igri na svoj servis - brez izgubljene točke - potrdila veliko zmago. In to z asom!

Sanje majhne deklice uresničene
"O tem trenutku sem sanjala že kot majhna deklica. Kljub temu pa še kar ne morem verjeti, da sem dvoboj končala z asom. Neverjetno, v pravem trenutku sem pokazala najboljše servisiranje. Izjemen občutek je držati to trofejo v rokah. Upam, da bom tudi prihodnje leto tukaj. Vem, kako se počuti Sabine. Lahko zatrdim, da bo tudi ona enkrat wimbledonska zmagovalka," je bila zadovoljna Bartolijeva.

Breme finala strlo Lisickijevo
Razlogov za veselje pa kljub izjemnemu turnirju ni imela Lisickijeva: "Preprosto sem klonila pod težo finala. Čestitke Marion. Vidi se, da je enkrat že bila v finalu Wimbledona. Tokrat je odigrala perfektno. Upam, da bom dobila drugo priložnost." Nemka poljskih korenin se lahko tolaži s tem, da bo njen "desni žep" težji za 930.000 evrov.

Brata Bryan pišeta zgodovino
Američana Bob in Mike Bryan sta tretjič zmagala v Wimbledonu v konkurenci dvojic. Prva nosilca sta v finalu s 3:6, 6:3, 6:4 in 6:4 premagala Hrvata Ivana Dodiga in Brazilca Marcela Mela. Dvojčka Bryan sta tako postala prva z aktualnimi naslovi na vseh turnirjih velike četverice in še z olimpijsko zmago. Če bosta zmagala še septembra na Odprtem prvenstvu ZDA, bosta postala druga z zmago na vseh štirih turnirjih za grand slam v eni sezoni. Pred njima je to uspelo le še Avstralcema Kenu McGregorju in Franku Sedgmanu leta 1951.

Zmaga Tajvanke in Kitajke
V ženski konkurenci je šla lovorika tajvansko-kitajski navezi Hsieh Su-Vei/Peng Shuai, ki je v finalu s 7:6 in 6:1 odpravila avstralsko dvojico Ashleigh Barty/Casey Dellacqua.

Wimbledon (Ž)
(10.132.735 evrov, trava)

Finale:
BARTOLI (FRA/15) - LISICKI (NEM/23)
6:1, 6:4

StatistikaBartoli

Lisicki

Prvi servis (%)6765
Asi

2

6

Dvojne napake65
Nevsiljene napake

14

25

Winnerji1521
Osvojene točke7251
Osv. točke na mreži9/1111/18
Priložnosti za brejk5/132/8


Moške dvojice, finale:

B. BRYAN/M. BRYAN (ZDA/1) -
DODIG/MELO (HRV/BRA/12)
3:6, 6:3, 6:4, 6:4

Ženske dvojice, finale:
HSJEH/PENG (TJV/KIT/8) -
BARTY/DELLACQUA (AVS/12)
7:6 (1), 6:1

Marion Bartoli osvojila Wimbledon