Gael Monfils je pred prekinitvijo zaradi slabe vidljivosti v dvoboju z Rogerjem Federerjem izenačil na 1:1. Foto: Reuters
Gael Monfils je pred prekinitvijo zaradi slabe vidljivosti v dvoboju z Rogerjem Federerjem izenačil na 1:1. Foto: Reuters
Roger Federer
Roger Federer je imel v drugem nizu lepo priložnost za izenačenje na 5:5. Po napaki je Monfils dobil naslednje tri točke in niz tudi dobil. Foto: Reuters
Kei Nišikori
Kei Nišikori je v osmini finala hitro opravil z Rusom Tejmurazom Gabašvilijem. Foto: Reuters
Jo-Wilfried Tsonga
Jo-Wilfried Tsonga je izkoristil slab(ši) dan četrtega nosilca turnirja Tomaša Berdycha, dvoboj dobil v štirih nizih in se uvrstil v četrtfinale, kjer se bo pomeril z Nišikorijem. Foto: Reuters
Ana Ivanović
Ana Ivanović je svoj edini turnir za grand slam osvojila prav v Parizu, in sicer leta 2008, ko je v finalu s 6:4 in 6:3 odpravila Rusinjo Dinaro Safino. Foto: Reuters
Bastian Schweinsteiger
Za Ivanovićevo je ob igrišču pesti stiskal tudi spremljevalec, nemški nogometaš Bastian Schweinsteiger. Foto: Reuters

Švicar je dvoboj začel silovito, že v uvodu je domačinu vzel začetni udarec in prednost brejka zadržal do konca niza. Precej bolj zanimivo je bilo v drugem nizu, v katerem je Monfils hitro povedel s 3:0, nato pa v 9. igri Federerju podaril možnost povratka, ko je izgubil servis za 5:4. Vseeno se je hitro pobral in nasprotniku onemogočil izenačenje na 5:5.

Z volejem na bekhend je poskrbel za izenačenje na 40:40, nato je dobil še naslednji točki. Prvo s paralelnim udarcem na črto, drugo, s katero je osvojil drugi niz, pa z natančno odmerjenim forhendom.

Srebotnikova izpadla v ženskih dvojicah
V igru ženskih dvojic je v paru s Francozinjo Caroline Garcia izpadla Katarina Srebotnik. V osmini finala je bila boljša avstralsko-kazahstanska naveza Casey Dellacqua-Jaroslava Švedova. Slovenska in francoska tenisačica sta dvoboj izgubili s 6:1 in 6:1. Srebotnikova sicer še ni sklenila nastopov na pariškem pesku, v mešanih dvojicah se bo v paru z Romunom Horiem Tecauom v četrtfinalu pomerila s Švedom Robertom Lindstedtom in Španko Mario Jose Martinez.

V ženski konkurenci je Ana Ivanović ugnala Ekaterino Makarovo in se uvrstila v četrtfinale, tam bo zaigrala tudi Elina Svitolina, ki je bila boljša od domačinke Alize Cornet.

Nišikori prvi Japonec po Satu v četrtfinalu
Brez najmanjših težav je svoje delo z odliko v osmini finala opravil Japonec Kei Nišikori, ki je
hitro v treh nizih odpravil Rusa Tejmuraza Gabašvilija (6:3, 6:3 in 6:2) in napredoval v četrtfinale turnirja. Tako je postal prvi Japonec po 82 letih, ki se je uvrstil med najboljših osem na turnirju za grand slam v Parizu. Pred njim je to nazadnje uspelo Jiru Satu, ki se je v letih 1931 in 1933 prebil do polfinala. Sato se je v polfinale uvrstil tudi na turnirjih v Avstraliji (1932) in v Wimbledonu (1932 in 1933). V ZDA se je prebil do 4. kroga (1933). Leto pozneje je, star 26 let, storil samomor.

"Seveda, da je krasen občutek, če se vpišeš v zgodovino, še zlasti zgodovino japonskega in azijskega tenisa. Pesek ni moja najbolj priljubljena podlaga, a bom kljub temu skušal narediti korak naprej. Upam, da bom lahko tudi v četrtfinalu uprizoril igro, ki me je krasila doslej," je povedal Nišikori.

Ana Ivanović v četrtfinalu s Svitolino
Ivanovićeva dvoboja proti Makarovi sicer ni začela najbolje, saj je že v uvodni igri izgubila začetni udarec, a je nato v 4. igri izenačila na 2:2, niz pa dobila z zmago v 12. igri, ko si je priborila priložnost za brejk in jo tudi izkoristila. Prvi niz je bil po peti igri sicer za dobre tri ure prekinjen zaradi dežja. V drugem nizu je Srbkinja storila odločno preveč napak, z dvojno napako je nasprotnici podarila začetni udarec in nato do konca niza neuspešno lovila zaostanek. Makarova je v 9. igri zmagovalki Roland Garrosa leta 2008 z volejem še drugič odvzela servis in izenačila na 1:1.

27-letna Beograjčanka se je še pravočasno zbrala in v odločilnem nizu zaigrala, kot zna. Rusinji je trikrat odvzela servis, v 7. igri je z natančno odmerjenim forhendom dvignila vstopnico za četrtfinale, kjer se bo pomerila z Ukrajinko Elino Svitolino. Ta je s 6:2 in 7:6 (9) odpravila Francozinjo Alize Cornet.

Osmina finala, moški:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - GASQUET (FRA/20)

NADAL (ŠPA/7) - SOCK (ZDA)

MURRAY (VB/3) - CHARDY (FRA)

FERRER (ŠPA/7) - ČILIĆ (HRV/9)

NIŠIKORI (JAP/5) - GABAŠVILI (RUS)
6:3, 6:4, 6:2
TSONGA (FRA/14) - BERDYCH (ČEŠ/4)
6:3, 6:2, 6:7 (9), 6:3
WAWRINKA (ŠVI/8) - SIMON (FRA/12)
6:1, 6:4, 6:2
FEDERER (ŠVI/2) - MONFILS (FRA/13)
* 6:3, 4:6, -:-, -:-
*- prekinjeno zaradi slabe vidljivosti


Ženske:
S. WILLIAMS (ZDA/1) - STEPHENS (ZDA)

ERRANI (ITA/17) - GÖRGES (NEM)

KVITOVA (ČEŠ/4) - BACSINSZKY (ŠVI/23)

MITU (ROM) - VAN UYTVANCK (BEL)

IVANOVIĆ (SRB/7) - MAKAROVA (RUS/9)
7:5, 3:6, 6:1
SVITOLINA (UKR/19) - CORNET (FRA/29)
6:2, 7:6 (9)
MUGURUZA (ŠPA/21) - PENNETTA (ITA/28)

ŠARAPOVA (RUS/2) - ŠAFAROVA (ČEŠ/13)