Karolina Muchova je lani končala Roland Garros v solzah. Zvila si je gleženj v 3. krogu proti Amandi Anisimovi. Čehinja je vedno želela igrati kot njen idol Roger Federer. Švicar je leta 2009 osvojil turnir na pariškem pesku, v soboto lahko Muchovi uspe velik podvig. Foto: Reuters
Karolina Muchova je lani končala Roland Garros v solzah. Zvila si je gleženj v 3. krogu proti Amandi Anisimovi. Čehinja je vedno želela igrati kot njen idol Roger Federer. Švicar je leta 2009 osvojil turnir na pariškem pesku, v soboto lahko Muchovi uspe velik podvig. Foto: Reuters

26-letna Čehinja je v odločilnem nizu zaostajala z 2:5, v osmi igri rešila zaključno žogo in dobila 19 od zadnjih 23 točk. Muchova se je sijajno gibala, navdušila je z raznovrstno igro, odlično je skrajševala žogice.

Sabalenko pokopalo 53 neizsiljenih napak
Beloruska zmagovalka Melbourna je doživela prvi poraz na turnirjih za grand slam v letošnji sezoni. Vse do polfinala ni oddala niza, tokrat pa ni imela načrta B. Vse je skušala rešiti z močnimi udarci z osnovne črte. V odločilnem nizu je že kazalo, da ji bo uspelo, vendar je v ključnih trenutkih naredila številne neizsiljene napake. Na koncu je bilo 53 napak preveč, naredila je tudi šest dvojnih napak.

StatistikaMuchovaSabalenka
Prvi servis (%)6266
Asi65
Dvojne napake06
Neizsiljene napake2753
Winnerji3844
Osvojene točke126115
Priložnosti za brejk5/54/13
Točke na mreži21/2815/25

Prvo podaljšano igro dobila Muchova
43. igralka sveta je pri vodstvu s 5:4 servirala za zmago v uvodnem nizu, pri 40/30 je imela priložnost, da ga zaključi, vendar ji ni uspelo. Sabalenka je izsilila podaljšano igro, ki pa jo je Čehinja dobila s 7:5.

Arina Sabalenka bi z zmago na pariškem pesku lahko zasedla prvo mesto lestvice WTA, a so jo izdali živci. Foto: Reuters
Arina Sabalenka bi z zmago na pariškem pesku lahko zasedla prvo mesto lestvice WTA, a so jo izdali živci. Foto: Reuters

Sabalenka se je zbrala v drugi podaljšani igri
V drugem nizu je Muchova zapravila vodstvo z 2:0. V tretji in sedmi igri je izgubila servis, a ji je uspelo izenačiti na 4:4. Znova je odločala podaljšana igra, ki pa je tokrat pripadla Sabalenki s 7:5.

Belorusinja zapravila zaključno žogo, nato pa popolnoma popustila
Muchova se je v drugi igri odločilnega niza po 0/40 vrnila, vendar je nato v šesti igri izgubila servis. Sabalenka je z močnimi udarci popolnoma prevladovala, povedla je s 5:2 in imela na servis Muchove v osmi igri zaključno žogo za prvi finale na Rolandu Garrosu.

Žilava Čehinja se je rešila, v deveti igri odvzela servis Belorusinji in nato tudi izenačila na 5:5. Gledalci so jo glasno spodbujali in presegla je vsa pričakovanja. Sabalenka je bila vse bolj nervozna, v daljših izmenjavah je delala številne napake. V 12. igri je Muchova brez izgubljene točke zaključila obračun.

Muchova po zaostanku z 2:5 v odločilnem nizu do finala Roland Garrosa

"To je neverjetno. Kar naprej sem se borila. Ampak nočem zveneti preveč naduto, še naprej želim izboljševati svojo igro," je dejala 26-letna Muchova, ki je bila še lani na lestvici WTA uvrščena zunaj prve stoterice.

Brat vratar Teplic, oče pa trener
Izhaja iz nogometne, in ne teniške družine. Njen oče Josef Mucha je nekdanji nogometaš, ki je igral kot vezist za Sigmo Olomouc in Zlin. Trenutno je pomočnik trenerja pri zasedbi Slovacko, ki je preteklo sezono končala na petem mestu v češki ligi. Brat Muchove Filip Mucha je prav tako nogometaš, kot vratar igra za Teplice.

Muchova zelo rada igra kitaro. Na OP-ju ZDA v New Yorku leta 2020, ko so igrali pod strogimi omejitvami zaradi novega koronavirusa, je zložila pesem z naslovom US Open Bubble o življenju v mehurčku. V Flushing Meadowsu je posnela video in ga objavila na svojem Instagramu.

Muchovo so večji del kariere pestile poškodbe. "Ko je zdrava, sodi med prvih 10," pravi njen menedžer Tomaš Petera.

Od diskvalifikacije do lovorike

Japonka Miju Kato je skupaj z Nemcem Timom Pützem slavila v konkurenci mešanih dvojic. V finalu sta premagala kanadsko-novozelandsko navezo Bianca Andreescu/Michael Venus s 4:6, 6:4 in 10:6. Kato je v Parizu igrala tudi v ženskih dvojicah, a tam po diskvalifikaciji zaradi nenamernega udarca žogice v pobiralko teh izpadla v osmini finala.

Iga Swiatek bo velika favoritinja tudi v sobotnem finalu. Foto: EPA
Iga Swiatek bo velika favoritinja tudi v sobotnem finalu. Foto: EPA

Iga Swiatek končala brazilsko pravljico
Niza še vedno ni oddala branilka naslova Iga Swiatek, ki bo v soboto ob 15.00 lovila tretji naslov na pariškem pesku. Haddad Maia je odigrala turnir kariere in predvsem v drugem nizu je bila blizu uspeha. Obračun je trajal dve uri in 11 minut.

Poljakinja bi z ubranitvijo zmage na pariškem pesku postavila pomemben mejnik. Justine Henin je zadnjič uspelo ubraniti naslov na Rolandu Garrosu. Belgijka je bila najboljša trikrat zapored (2005, 2006 in 2007).

27-letna Haddad Maia je uspeh kariere vpisala že z uvrstitvijo v polfinale Rolanda Garrosa. Postala je prva Brazilka, ki se je uvrstila v polfinale turnirjev za grand slam po Marii Bueno leta 1968. Pred tem nikoli ni presegla 2. kroga turnirjev za veliki slam.

StatistikaSwiatekHaddad Maia
Prvi servis (%)6175
Asi10
Dvojne napake41
Neizsiljene napake2625
Winnerji2518
Osvojene točke7766
Priložnosti za brejk4/42/7
Točke na mreži5/98/12

Polfinale (Ž):
SWIATEK (POL/1) – HADDAD MAIA (BRA/14)
6:2, 7:6 (7)

MUCHOVA (ČEŠ) - SABALENKA (BLR/2)
7:6 (5), 6:7 (5), 7:5

Finale bo v soboto ob 15.00.

Karolina Muchova in Iga Swiatek za naslov na pariškem pesku