Na Li je v tretjem finalu prvič zmagala v Melbournu. Dobila je vseh pet medsebojnih obračunov s Cibulkovo. Lijeva je leta 2008 v Antwerpnu zmagala s 6:4 in 6:3 na trdi podlagi. Na pesku v Madridu leta 2010 je bilo 6:2, 3:6 in 7:5, predlani v Rimu pa 6:1 in 7:6. Zadnji medsebojni obračun je lani v Torontu na ameriški turneji na trdi podlagi dobila Kitajka s 7:6 in 6:2. Foto: EPA
Na Li je v tretjem finalu prvič zmagala v Melbournu. Dobila je vseh pet medsebojnih obračunov s Cibulkovo. Lijeva je leta 2008 v Antwerpnu zmagala s 6:4 in 6:3 na trdi podlagi. Na pesku v Madridu leta 2010 je bilo 6:2, 3:6 in 7:5, predlani v Rimu pa 6:1 in 7:6. Zadnji medsebojni obračun je lani v Torontu na ameriški turneji na trdi podlagi dobila Kitajka s 7:6 in 6:2. Foto: EPA
Na Li
Kitajka je prejela pokal iz rok legendarne Chris Evert, nato pa navdušila z zmagovalnim govorom. Foto: EPA
Dominika Cibulkova
24-letna Cibulkova v višino meri le 160 cm, giblje se z izjemno hitrostjo in ima zares neverjetno energijo. Preboj v finale je njen uspeh kariere, pred petimi leti je igrala v polfinalu Roland Garrosa. Na poti do finala je izločila Marijo Šarapovo v osmini finala v treh nizih, manj dela je imela s Simono Halep in Agnieszko Radwansko, v četrtfinalu in polfinalu je oddala le tri igre. Foto: EPA
Jiang Šan
Jiang Šan ves čas posluša svojo ženo in ji stoji ob strani. Ko ji na igrišču ne gre, Lijeva včasih jezo znese kar nad možem, tokrat pa sta se veselila izjemnega uspeha. Foto: EPA
Na Li osvojila odprto prvenstvo Avstralije

Obračun na Rod Laver Areni je trajal uro in 37 minut. Lijeva, ki je pred tremi leti osvojila Roland Garros, je v tretjem finalu v Melbournu upravičila vlogo favoritinje. V prvem nizu je naredila preveč neizsiljenih napak, nato pa se je zbrala in popolnoma nadigrala Slovakinjo, ki je v drugem nizu zbrala le 12 točk.
V 3. krogu z nogo in pol že na letalu domov
31-letna Kitajka je leta 2011 v finalu Melbourna izgubila proti Kim Clijsters, lani pa proti Viktoriji Azarenki, obakrat v treh nizih. Lijeva je bila v 3. krogu že tik pred izpadom. Lucie Šafarova je imela v 12. igri drugega niza zaključno žogo, Čehinja je bekhend poslala za kakšen centimeter v avt, kar je potrdilo sokolje oko. Lijeva je nato dobila podaljšano igro drugega niza s 7:2 in tretji niz s 6:3. Sledile so zanesljive zmage nad Jekaterino Makarovo, Flavio Pennetti, Eugenie Bouchard in Cibulkovo.

Ogromno napak na začetku obračuna
Cibulkova, prva Slovakinja v finalu turnirjev za grand slam, je začela zelo nervozno, z dvema dvojnima napakama je poklonila uvodno igro. V drugi igri je Kitajka zadela bekhend paralelo in povedla z 2:0 po dveh neizsiljenih napakah Slovakinje. Cibulkova se je nato le zbrala, zadela nekaj močnih udarcev z osnovne črte, rešila dve priložnosti za brejk in znižala na 2:1. V šesti igri smo videli prave izmenjave z osnovne črte, Cibulkova se je otresla pritiska in po dveh dvojnih napakah Lijeve izenačila na 3:3.

Statistika

Li

Cibulkova

Prvi servis (%)6067
Asi

2

0

Dvojne napake37
Neizsiljene napake

30

28

Winnerji3411
Osvojene točke7558
Osv. točke na mreži8/133/4
Brejk priložnosti5/102/3

V deseti igri je Kitajki z asom uspelo izenačiti na 5:5. Cibulkova v enajsti igri nikakor ni zadela prvega servisa, naredila je še šesto dvojno napako, Lijeva pa je z odličnim vračanjem servisov prišla do odvzema servisa. Pri vodstvu s 40/30 je že imela zaključno žogo, a jo je zapravila s forhendom, tudi pri mreži je odigrala zelo slabo in Cibulkova je izsilila podaljšano igro.
Podaljšana igra prelomila obračun
V "tie-breaku" je Lijeva prikazala najboljši tenis v uvodnem nizu. Zadela je močan bekhend, tudi volej je bil natančen in ob menjavi strani povedla s 5:1. Slovakinji je uspelo znižati na 5:3, nato pa je zgrešila dva forhenda in prvi niz je bil odločen po uri in desetih minutah.
Popolna prevlada Kitajke v drugem nizu

V uvodni igri drugega niza je Lijeva po 0/30 nanizala štiri točke zapored in zadržala začetni udarec. Cibulkova je v drugi igri povedla s 30/0, potem pa ni več zadela prvega servisa, Lijeva je sijajno vračala začetne udarce. Kitajka je zadela "winnerje" s forhendom in bekhendom, hitro je povedla s 3:0 in vrnitve za Cibulkovo ni bilo več. Lijeva je izkoristila drugo zaključno žogo, potem ko je Cibulkova poslala forhend v avt. Drugi niz je trajal le 27 minut.
Izjemno duhovit zmagovalni govor
Zmagovalni govori na turnirjih so po navadi dolgočasni, vsi igralci se zahvalijo pokroviteljem in svoji ekipi. Lijeva je v angleščini s kitajskim naglasom zablestela. Zahvalila se je svojemu agentu Maxu, ki ji je "pomagal do bogastva", in trenerju Carlosu Rodriguezu (nekdanji uspešni trener prve igralke sveta Justine Henin), ki je pozimi pripravil zelo naporne treninge.
Možu Jiang Šanu (vsi ga kličejo Denis), ki ji stoji ob strani tudi v težkih trenutkih, pa je namenila posebne besede: "Vsemu se je moral odpovedati, da bi mi lahko služil na turneji, mi pripravljal pijače, napenjal strune na loparju. Zdaj si zelo priljubljen na Kitajskem, vsi te že poznajo. Rada bi se ti zahvalila za vse, si kar v redu fant. Obenem pa si tudi srečen, da si lahko z mano," je poudarila Lijeva in dodala: "To je moj najljubši turnir za grand slam in že komaj čakam, da se znova vrnem."
Najstarejša zmagovalka OP-ja Avstralije
Lijeva ni prestopila le mejnikov kitajskega tenisa, z 31 leti je postala najstarejša zmagovalka OP-ja Avstralije, pred njo je dolgo ta rekord držala Margaret Court, ki je bila leta 1973 ob osvojenem naslovu stara 30 let. Na Kitajskem je poskrbela za neverjetno priljubljenost tenisa, na družbenih omrežjih ima kar 20 milijonov sledilcev. Z zmago bo skočila na tretje mesto na lestvici WTA.
Cibulkova ni bila razočarana
Napredovala bo tudi Cibulkova, s 24. mesta se bo povzpela na 13. Kljub porazu je bila zadovoljna, da se je kot prva Slovakinja prebila v ženski finale: "Za mano sta najlepša dva tedna v mojem življenju, mislim, da se bom kar razjokala, kajti zelo sem ponosna na to, kaj mi je uspelo doseči za domovino. Lijeva je bila fantastična ves turnir in si brez vsakršnega dvoma zasluži zmago."

Finale, ženske:
LI (KIT/4) - CIBULKOVA (SLK/20)
7:6 (3), 6:0

Moške dvojice, finale:
KUBOT/LINDSTEDT (POL/ŠVE/14) -
BUTORAC/KLAASEN (ZDA/JAR)
6:3, 6:3

Mladinci, finale:
ZVEREV (NEM/1) - KOZLOV(ZDA/2)
6:3, 6:0

Mladinke, finale:
KULIČKOVA (RUS/4)
- FETT (HRV)
6:2, 6:1



Zmagovalke v Melbournu v zadnjih 25 letih:
1989 Steffi Graf
1990 Steffi Graf
1991 Monika Seleš
1992 Monika Seleš
1993 Monika Seleš
1994 Steffi Graf
1995 Mary Pierce
1996 Monika Seleš
1997 Martina Hingis
1998 Martina Hingis
1999 Martina Hingis
2000 Lindsay Davenport
2001 Jennifer Capriati
2002 Jennifer Capriati
2003 Serena Williams
2004 Justine Henin-Hardenne
2005 Serena Williams
2006 Amelie Mauresmo
2007 Serena Williams
2008 Marija Šarapova
2009 Serena Williams
2010 Serena Williams
2011 Kim Clijsters
2012 Viktorija Azarenka
2013 Viktorija Azarenka
2014 Na Li

Na Li osvojila odprto prvenstvo Avstralije