Po petih urah je bil čas za še zadnji padec ... Foto: EPA
Po petih urah je bil čas za še zadnji padec ... Foto: EPA
Rafael Nadal in Fernando Verdasco
Izraza na obrazu povesta, kdo se je na koncu veselil svoje 1. uvrstitve v finale Melbourna ... Foto: Reuters
Rafael Nadal
Kljub trdi podlagi smo videli dvoboj, ki je z dolgimi izmenjavami žogic spominjal na tipično igro na pesku. Foto: EPA
Fernando Verdasco
Fernando Verdasco je zaprosil za zdravniško pomoč. Foto: EPA
Rafael Nadal
Turnir v Melbournu bo v svojih analih bogatejši za enega najboljših dvobojev v zadnjih letih. Foto: Reuters
Serena in Venus Williams
Serena in Venus Williams z osmimi zmagami na turnirjih za grand slam zasedata tretje mesto na večni lestvici. Martina Navratilova in Pam Shriver imata 21 zmag, Gigi Fernandez in Nataša Zvereva pa 14. Foto: EPA
Nadal strl odpor Verdasca

Prvi igralec sveta je v najbolj kvalitetnem obračunu na prvem letošnjem teniškem turnirju za grand slam v drugem polfinalu ukanil rojaka Fernanda Verdasca s 6:7, 6:4, 7:6, 6:7 in 6:4. Prejšnji (časovni) rekord je segal v leto 1991, ko je Boris Becker premagal Omarja Camporeseja po 5 urah in 11 minutah. Nadal je po 12 letih postal prvi Španec, ki se je uvrstil v finale turnirja v Melbournu. To je takrat uspelo Carlosu Moyi, ki je moral v finalu priznati premoč Petu Samprasu.

Verdasco - več 'winnerjev' in več napak
Dvoboj je bil res neverjetno izenačen, na koncu je Nadal osvojil le točko več od svojega nasprotnika (193:192). Igro je večino časa narekoval Verdasco, zato ni čudno, da je bilo razmerje v 'winnerjih' krepko v njegovo korist (95:52), a posledica te igre je bilo tudi veliko večje število neizsiljenih napak (76:25). Nadal si je priigral kar 20 priložnosti za odvzem servisa (Verdasco 4), a se je njegov nasprotnik reševal z neverjetnim serviranjem. A njegovo najmočnejše orožje je zatajilo v zadnji, 59. igri, ko je naredil dvojno napako in hitro zaostal z 0:40. Z napadalno igro je dobil naslednji dve točki, poraz pa je moral priznati s svojo (sicer le) četrto dvojno napako v večeru.

Nadal - Verdasco 8:0
Nadal je tako dobil še osmi medsebojni obračun z Verdascom in se tako prvič uvrstil v finale Melbourna. "Trenutno ne čutim preveč utrujenosti, saj sem zelo srečen. Igrati v takem vzdušju je bilo res nekaj neverjetnega. Odigral sem eno najboljših tekem v karieri. Fernando je igral res neverjetno, njegovo serviranje je bilo enkratno. Najbrž je to njegov najboljši turnir v karieri," je Nadal po zmagi pohvalil rojaka, ki je Nadalu odvzel sploh prvi niz na turnirju.

Poglavje Nadal - Federer, 7. del
V finalu ga čaka njegov večni nasprotnik Roger Federer, ki najbrž ni imel nič proti maratonskemu obračunu. "V finalu bo gotovo naporno, saj bo na sporedu že jutri (dvoboj se je končal malo po 1.00 zjutraj, op. a.). Proti Rogerju je igrati vedno težko." Federer bi z morebitno zmago izenačil rekord Peta Samprasa - 14 osvojenih turnirjev za grand slam. Da gre v dvoboju Federer - Nadal za enega največjih rivalstev vseh časov, pove že podatek, da se bosta v finalih za grand slam pomerila že sedmič, kar je več kot kateri koli drugi par v zgodovini tenisa. S 4:2 je uspešnejši Nadal, ki je tudi boljši v seštevku vseh njunih dvobojev (12:6).

Film dvoboja Nadal - Verdasco
1. niz - 6:7 (4), 75 minut
V prvem nizu gledalci niso videli niti enega brejka. Še najbližje je bil Verdasco, ki je na začetku niza pri priložnosti za odvzem servisa "enostavni smash" poslal zunaj igrišča. Nadal je v podaljšani igri povedel s 3:1, a se je Verdasco vrnil in ključno točko dosegel za vodstvo s 6:4, ko se je žogica od mreže srečno odbila na Nadalovo stran igrišča.

2. niz - 6:4, 49 minut
V drugem nizu bi lahko prvi igralec sveta servis tekmecu odvzel že pri vodstvu s 4:3, ko se je njegov rojak kar štirikrat rešil z odličnim serviranjem. Naposled pa mu je to uspelo v 10. igri, pri izenačenju na 40:40 je po izjemno dolgi in napeti izmenjavi žogic Nadal rešil skoraj "neulovljivo" žogo in jo po neverjetnem kotu poslal mino Verdasca. Ta je nato naredil neizsiljeno napako, s čimer se je Nadal veselil svojega prvega niza.

3. niz - 7:6 (2), 79 minut
Na začetku niza je kazalo, da je Nadal strl nasprotnika, saj je Verdascu dvakrat odvzel servis in ušel na 2:0 in 4:2, vendar se je njegov rojak obakrat takoj vrnil in izenačil. V tie-breaku je tenisač z Mallorce povedel s 4:1 in 5:2 ter po 79 minutah niz odločil v svoj prid.

4. niz - 6:7 (1), 57 minut
Nadal je na začetku niza svoje igre osvajal zlahka, Verdasco pa je komaj tekel. Mu je zmanjkalo moči ali pa jih je le varčeval? Uro pozneje se je izkazalo, da je šlo bolj za "ekonomske" razloge, saj je Verdasco v podaljšani igri dosegel šest zaporednih točk in s 7:1 odločitev prenesel v peti niz.

5. niz - 6:4, 54 minut
Serviranje je prvi začel Nadal in si pri vodstvu z 1:0 in 3:2 priigral priložnost za brejk, a se je Verdasco znova rešil z odličnim serviranjem. Še ena ključna igra je bila pri 4:3, ko si je Nadal priigral kar tri priložnosti za odvzem servisa, a je Verdasco s svojim 20. asom izenačil na 4:4. V naslednji igri je starejši od obeh povedel z 0:30, a je Nadal s štirimi zaporednimi točkami povedel s 5:4. V igri, ki se je pozneje izkazalo za zadnjo, je Verdasco na svoj servis hitro zaostajal 0:40. Dobil je naslednji dve točki, a nato naredil usodno dvojno napako.

Streha spet zaprta
Serena
in Venus Williams sta v finalu ženskih dvojic s 6:3 in 6:3 premagali Slovakinjo Danielo Hantuchovo in Japonko Ai Sugijamo. Američanki sta po letih 2001 in 2003 tretjič slavili na Australian Opnu in osmič na turnirjih za grand slam. Temperature v Melbournu so tudi danes presegle 40 stopinj Celzija, zato so se organizatorji spet odločili, da zaprejo streho nad Rod Laver Areno.

Moški, pofinale:
NADAL (ŠPA/1) - VERDASCO (ŠPA/14)
6:7 (4), 6:4, 7:6 (2), 6:7 (2), 6:4

FEDERER (ŠVI/2) - RODDICK (ZDA/7)
6:2, 7:5, 7:5

Dvojice (Ž), finale:
S. WILLIAMS/V. WILLIAMS (ZDA/10) -
HANTUCHOVA/SUGIJAMA (SLK/JAP/9)
6:3, 6:3

Dvojice (M), finale:
B. BRYAN/M. BRYAN (ZDA/2) -
BHUPATHI/KNOWLES (IND/BAH/3)

Mešane dvojice, finale:
MIRZA/BHUPATHI (IND) -
DECHY/RAM (FRA/IZR)

M. R. in S. J.

Nadal strl odpor Verdasca