Rafael Nadal je osvojil 'la decimo' na Roland Garrosu. Foto: Reuters
Rafael Nadal je osvojil 'la decimo' na Roland Garrosu. Foto: Reuters

Na vseh turnirjih dam vse od sebe, a občutka, ki ga dobim na Roland Garrosu, enostavno ne morem opisati. Ne more se primerjati z drugimi turnirji. Živčnosti in adrenalina, ki ju čutim na tem igrišču, se ne da primerjati z občutki na drugih igriščih. To je najpomembnejši turnir v moji karieri.

Rafael Nadal
Stan Wawrinka
Stan Wawrinka je po uvodnih igrah dvoboja psihično popustil, začel je delati vse več nevsiljenih napak, nikakor ni našel odgovora na izjemne nasprotnikove forehande. Foto: Reuters

Rafa, danes sem brez besed. Bil si predober. Si dober zgled, vedno mi je bilo v čast igrati proti tebi. Čestitam ti za izjemno kariero - tebi in tvoji ekipi.

Stan Wawrinka
Stan Wawrinka
Takole je Wawrinka 'zmečkal' svoj lopar v zaključku drugega niza. Foto: Reuters
Nadal Wawrinki ni pustil igrati
Pregled: Nadalovih deset v Parizu
"La decima" Nadala v Parizu

Španec je za zmago v sklepnem delu letošnjega turnirja potreboval 2 uri in 5 minut. Wawrinka ni bil dorasel nasprotnik, le v uvodnih igrah prvega niza je še ohranjal stik s Špancem, nato pa je ta prestavil v višjo prestavo in še enkrat dokazal, da je kralj peščenih podlag.

Statistika

Wawrinka

Nadal

Prvi servis (%)5865
Asi

1

4

Dvojne napake00
Nevsiljene napake

29

12

Winnerji1927
Osvojene točke5794
Priložnosti za brejk0/16/13
Točke na mreži11/1518/20

Za Majorčana je bil to 15. osvojeni turnir za grand slam, na večni lestvici je prehitel Peta Samprasa, ki je v svoji karieri osvojil 14 grand slamov. Več jih ima le Roger Federer (18).

1. niz: Nadal zlomil nasprotnika v 6. igri
Finalista sta dvoboj začela zbrano, nista delala veliko napak, še največ težav je imel v uvodnih igrah Wawrinka, ki je moral v 4. igri ubraniti štiri priložnosti za break nasprotnika. Nikakor se ni mogel rešiti Nadalovega pritiska, na koncu pa mu je vendarle uspelo izenačiti na 2:2. Prvi niz se je prelomil v 6. igri, v kateri je Nadal odvzel začetni udarec Wawrinki. Španec je povedel z 0:40, izkoristil je drugo žogico za break, potem ko je Švicar storil nevsiljeno napako in žogico poslal v mrežo, ter povedel s 4:2. Break je s serijo izjemnih servisov potrdil v naslednji igri (5:2), Wawrinka, ki je delal vse preveč nevsiljenih napak, ni imel več nikakršnih možnosti, niz je izgubil s 6:2, potem ko mu je Majorčan začetni udarec vzel tudi v 8. igri.

2. niz: Wawrinka razglašen na uvodu
Nadal je izjemno igro nadaljeval na začetku drugega niza. Wawrinka se je za trenutek psihično zlomil, po izgubljeni točki v 1. igri je v tla zalučal lopar, izgubil je tudi drugo igro, v kateri na svoj začetni udarec ni dobil niti točke (2:0)! Španec je začutil svojo priložnost, z osnovne črte je zaigral še bolj odločno in nasprotnika je zlahka 'sprehajal' po igrišču, močno je tudi izboljšal svoj prvi servis. Bilo je 3:0. Potem ko je Nadal dobil šest zaporednih iger, je končno igro dobil tudi Wawrinka, ki pa v nadaljevanju nikakor ni našel pravega ritma, da bi nasprotniku odvzel začetni udarec in se vrnil v boj za zmago v drugem nizu. Nadal ni dopustil nikakršnega presenečenja, suvereno je opravil delo na svoj servis, v 9. igri si je priigral dve zaključni žogici za zmago v drugem nizu, potem ko je Wawrinka storil napako, žogo poslal z igrišča in v navalu besa zlomil lopar. Z izjemnim servisom je Majorčan povedel z 2:0 (6:3).

3. niz: Nadal le še potrdil izjemno formo
Tudi tretji niz je Nadal začel bliskovito in že v uvodni igri odvzel servis nasprotniku. Švicarja so pokopale nevsiljene napake, večkrat je slabo odmeril svoje udarce, Nadalu so se ponudile tri priložnosti za break, s forehand winnerjem je izkoristil drugo. Wawrinka je bil videti povsem izgubljen, brez kančka samozavesti, s praznim pogledom je pogledoval proti svojemu trenerju. V 4. igri je zapretil nasprotniku (40:40), a je nato z dvema zaporednima predolgima udarcema zapravil vse in padel v zaostanek s 3:1. Za nameček je izgubil še 5. igro, v kateri ga je Nadal uničil s silovitimi returni in natančno odmerjenimi paralelnimi udarci, sam pa se je ustrelil v koleno z nevsiljenimi napakami (4:1). Bilo je bolj ali manj jasno, da je za Švicarja finale izgubljen, v 7. igri si je Nadal priigral dve zaključni žogici za končno zmago v Parizu. Po dveh urah in petih minutah je še desetič v karieri osvojil Roland Garros.

Wawrinka: Rafa, bil si predober
"Rafa, danes sem brez besed. Bil si predober. Si dober zgled, vedno mi je bilo v čast igrati proti tebi. Čestitam ti za izjemno kariero – tebi in tvoji ekipi," je po dvoboju športno poraz priznal Wawrinka, ki je lovil svoj četrti grand slam v karieri. Naslednjo priložnost bo imel v Wimbledonu, v katerem pa še nikoli ni zaigral v polfinalu (dvakrat je izpadel v četrtfinalu v letih 2014 in 2015).

Nadal: To je najpomembnejši turnir!
"Na vseh turnirjih dam vse od sebe, a občutka, ki ga dobim na Roland Garrosu, enostavno ne morem opisati. Ne more se primerjati z drugimi turnirji. Živčnosti in adrenalina, ki ju čutim na tem igrišču, se ne da primerjati z občutki na drugih igriščih. To je najpomembnejši turnir v moji karieri," pa je po zmagi dejal Nadal. Dodal je: "Danes je težko govoriti, a lahko rečem le – hvala! To, da sem tukaj lahko igral vsa ta leta, je težko opisati. Ob vsaki vrnitvi v Pariz se srečam z ljudmi, s katerimi sem tukaj stkal prijateljske vezi, vse skupaj je zelo posebno. Težko je opisati, koliko mi vse to pomeni. Vedno vas bom nosil v srcu."

OP Francije, finale (M):
NADAL (ŠPA/4) - WAWRINKA (ŠVI/3)
6:2, 6:3, 6:1

Zadnjih 30 zmagovalcev Roland Garrosa:
1988 Mats Wilander
1989 Michael Chang
1990 Andres Gomez
1991 Jim Courier
1992 Jim Courier
1993 Sergi Bruguera
1994 Sergi Bruguera
1995 Thomas Muster
1996 Jevgenij Kafelnikov
1997 Gustavo Kuerten
1998 Carlos Moya
1999 Andre Agassi
2000 Gustavo Kuerten
2001 Gustavo Kuerten
2002 Albert Costa
2003 Juan Carlos Ferrero
2004 Gaston Gaudio
2005 Rafael Nadal
2006 Rafael Nadal
2007 Rafael Nadal
2008 Rafael Nadal
2009 Roger Federer
2010 Rafael Nadal
2011 Rafael Nadal
2012 Rafael Nadal
2013 Rafael Nadal
2014 Rafael Nadal
2015 Stan Wawrinka
2016 Novak Đoković
2017 Rafael Nadal

Na vseh turnirjih dam vse od sebe, a občutka, ki ga dobim na Roland Garrosu, enostavno ne morem opisati. Ne more se primerjati z drugimi turnirji. Živčnosti in adrenalina, ki ju čutim na tem igrišču, se ne da primerjati z občutki na drugih igriščih. To je najpomembnejši turnir v moji karieri.

Rafael Nadal

Rafa, danes sem brez besed. Bil si predober. Si dober zgled, vedno mi je bilo v čast igrati proti tebi. Čestitam ti za izjemno kariero - tebi in tvoji ekipi.

Stan Wawrinka
Nadal Wawrinki ni pustil igrati
Pregled: Nadalovih deset v Parizu
"La decima" Nadala v Parizu