Nika Radišić, 535. igralka na svetu, je v prvem nizu prikazala sijajno igro. Foto: Vid Ponikvar/Sportida
Nika Radišić, 535. igralka na svetu, je v prvem nizu prikazala sijajno igro. Foto: Vid Ponikvar/Sportida

21-letna Koprčanka je prvič v karieri zaigrala na turnirju WTA in čeprav je izgubila dvoboj proti petkratni zmagovalki grand slamov med dvojicami ter zmagovalko pokala Fed 2019 s Francijo, je zadovoljna zapustila osrednje igrišče v Portorožu.

28-letna Francozinja je bila pred štirimi leti na 10. mestu lestvice WTA, zdaj pa je na 68. mestu. Pred šestimi leti je igrala v četrtfinalu Odprtega prvenstva ZDA.

Izkušena Kristina Mladenović izločila Niko Radišić

V prvem nizu je Mladenoviceva kar trikrat izgubila začetni udarec. Radišićeva je blestela z odličnimi forhendi in po 38 minutah dobila uvodni niz.

V drugem nizu je Francozinja zaigrala precej bolj agresivno, ni več delala napak. Koprčanka je izgubila vse štiri igre na svoj servis.

V odločilnem nizu je Mladenoviceva v tretji igri poslala forhend v mrežo in Radišićeva je imela brejk prednosti. V zadnjih petih igrah je nato popolnoma popustila. Zadnji dve igri je Francozinja dobila brez izgubljene točke. Končno razmerje v točkah je bilo 88:64.

Kristina Mladenovic, ki je izjemna predvsem v igri dvojic (predlani je bila celo prva igralka parov na svetu), je najboljšo igro prikazala v zadnjih petih igrah obračuna. Foto: EPA
Kristina Mladenovic, ki je izjemna predvsem v igri dvojic (predlani je bila celo prva igralka parov na svetu), je najboljšo igro prikazala v zadnjih petih igrah obračuna. Foto: EPA

Že po žrebu vedela, da bo to izziv kariere
"To je bila zame velika čast. Prvič v karieri sem nastopila na turnirju WTA. Čeprav nisem pokazala svoje najboljše igre, predvsem nisem zadovoljna z začetnimi udarci, je to velika spodbuda in motivacija za naprej. Upam, da bom čim prej lahko nastopala na takih turnirjih brez povabila organizatorja," je povedala Radišićeva.

"Ko sem videla žreb, sem vedela, da me čaka izziv kariere. Igrati proti takšni igralki je želja vsake tenisačice. Zato sem bila na začetku dvoboja precej živčna. Vseskozi sem si govorila, da moram razmišljati o svoji igri in ne gledati nasprotnice. V prvem nizu mi je to dobro uspelo, nato pa je Kristina dvignila raven igre in prišla do zmage," je dodala slovenska reprezentantka.

Kaja Juvan bo v Portorožu izzvala prvo nosilko Martićevo

Kaja Juvan v torek proti prvi nosilki
Prva nosilka turnirja je Hrvatica Petra Martić. Glavna slovenska adutinja Tamara Zidanšek je zanimivo ta teden na lestvici WTA celo višje kot Hrvatica. S 34. mestom je hkrati dosegla svojo najvišjo uvrstitev v karieri in je tudi najvišje rangirana igralka v Portorožu. Martićeva je namreč z 32. mesta zdrsnila na 42.

"Turnir pred domačimi gledalci je zame nekaj zelo posebnega. Mislim, da sem nazadnje v Sloveniji nastopila leta 2014 v Mariboru. Veselim se izziva in upam, da bom prikazala čim boljšo igro," je na novinarski konferenci dejala letošnja polfinalistka Roland Garrosa.

Druga najvišje uvrščena slovenska igralka na lestvici WTA Polona Hercog (93.) je udeležbo v Portorožu odpovedala zaradi poškodbe, Kaja Juvan bo tako kot Zidanškova med posameznicami prvič nastopila v torek. Žreb ji je že v uvodnem dvoboju namenil prvo nosilko Martićevo.

"Vsak dvoboj, še posebej prvi in pred domačim občinstvom, je zahteven zalogaj. Dvoboja s Petro se bom lotila kot vsakega drugega. Osredotočiti se moram na svojo igro in skušati odigrati po najboljših močeh," je povedala 20-letna Juvanova, 103. igralka na svetu.

Tamara Zidanšek se na pesku počuti precej bolj domače kot na trdi podlagi

PORTOROŽ, 1. krog, tabela
(189.708 evrov, trda podlaga)

MARTIĆ (HRV/1) - JUVAN (SLO)
FALKNER (SLO) - KRUNIĆ (SRB)
ERRANI (ITA) - KALININA (UKR)
ZIDANŠEK (SLO/5) - FERRANDO (ITA)
RISKE (ZDA/3) - LOVRIČ (SLO)
KUZMOVA (SLK) - MRDEŽA (HRV)
MLADENOVIC (FRA) - RADIŠIĆ (SLO)
4:6, 6:1, 6:2
KONJUH (HRV) - VEKIĆ (HRV/8)
0:6, 6:3, 6:2

JASTREMSKA (UKR/6) - PAOLINI (ITA)
KOVINIĆ (ČG) - KALINSKA (RUS)
MARTINCOVA (ČEŠ) - KUCOVA (SLK)
CIRSTEA (ROM/4) - WATSON (VB)
6:1, 6:3
PETERSON (ŠVE/7) - BRONZETTI (ITA)
PERA (ZDA) - FERRO (FRA)
6:4, 6:3
ZAVACKA (UKR) - BOULTER (VB)
PUTINCEVA (KAZ/2) - CRISTIAN (ROM)