Grega Žemlja je imel priložnost, da se drugič v karieri uvrsti v 3. krog turnirja za grand slam. Foto: Reuters
Grega Žemlja je imel priložnost, da se drugič v karieri uvrsti v 3. krog turnirja za grand slam. Foto: Reuters
Kei Nišikori se v dveh nastopih v Parizu še ni prebil dlje kot do drugega kroga. Letos mu je končno uspelo. Foto: Reuters
Novak Đoković
Novak Đoković je v uri in pol zmlel Argentinca Pello. Foto: EPA
Na Li in Bethanie Mattek-Sands
Bethanie Mattek-Sands (desno) je izločila Na Li, zmagovalko Roland Garrosa leta 2011. Foto: Reuters
Tudi v Parizu še ne diši po poletju. Foto: EPA

23-letni Nišikori je v prvem nizu povsem prevladoval. Žemlji je uspelo izenačiti na 1:1, potem pa je Japonec naredil dva brejka, dobil pet iger zapored in prvi niz s 6:1 končal po 22 minutah.
Žemlja se je pravočasno prebudil
Ko je vse kazalo, da bo Nišikori gladko dobil tudi drugi niz, se je najvišje uvrščeni slovenski igralec prebudil. Zaostanek 1:4 je z dvema odvzemoma servisa spremenil v prednost 5:4. Pri vodstvu 6:5 je zapravil prvo žogo za niz, drugo pa izkoristil in izenačil na 1:1. Niz je trajal 49 minut.

Dvoboj prekinjen zaradi dežja
Takoj po koncu drugega niza je v oblačnem in hladnem Parizu začelo deževati, tako da je bil dvoboj prekinjen za uro in pol. Ko sta se igralca vrnila na igrišče, smo tako rekoč gledali ponovitev prvega niza. Agresivni Nišikori je spet igral kirurško natančno in Žemljo potisnil v povsem podrejen položaj. V 20 minutah je povedel s 4:0, potem pa je spet začelo deževati. Po krajši prekinitvi Japonec ni popustil, tretji niz je dobil s 6:1.

Nišikori 'zaspal' na vodstvu
Četrti niz je Žemlja začel odlično, nasprotniku je hitro odvzel servis in povedel z 2:0, nato pa izgubil kar pet iger zapored. Ko je že kazalo, da si bo Japonec zlahka zagotovil nadaljnje tekmovanje, se je Žemlja čudežno pobral in znižal zaostanek na 5:4. V 10. igri si je priigral tri žogice za izenačenje, a je vse zapravil. Nišikori je ostal zbran in s "smashom" potrdil 3. krog.

Mononukleoza še pušča določene posledice
"Seveda sem razočaran. Škoda je, ker se zadeve niso drugače obrnile. Začel sem zelo previdno in počasi, nasprotnik pa si je hitro pridelal kar zajetno prednost. Škoda, ker se ni igra nadaljevala takoj po drugem nizu, in se tretji niz ne bi začel z 0:4. Žal mi je pa tudi, kako se je odvil zadnji 'gem', ko bi se lahko še vrnil v igro in izsilil peti niz, ampak na koncu mislim, da je bil danes Nišikori boljši oziroma da sam nisem bil na pravi ravni, takšni, kot bi si želel. Pogoji so bili enaki za oba, vendar pa je očitno Nišikori prekinitve bolje izkoristil," je po dvoboju dejal Žemlja.
"Zdravje je v redu, vendar posledice so. Daleč od tega, da bi bil stoodstotno kondicijsko pripravljen. Mononukleoza še pušča določene posledice, je pa vedno boljše in ni nobenih skrbi za naprej. V Parizu me čaka še najmanj en dvoboj, z Aljažem igrava dvojice, najbrž v soboto, bomo videli, kako se bodo stvari z vremenom obrnile. Sicer pa greva poskusit iztržiti maksimum in greva na zmago v naslednjem dvoboju," je še dejal Žemlja.

Žemlja se od 'svetega peska' sicer še ni poslovil, v dvojicah se je v paru z Aljažem Bedenetom uvrstil v 2. krog.

Statistika

Nišikori

Žemlja

Prvi servis (%)6348
Asi

4

5

Dvojne napake55
Neizsiljene napake

56

47

Winnerji4324
Osvojene točke135110
Osv. točke na mreži16/198/13
Priložnosti za brejk11/236/10


"Nole" se je sprehodil v tretji krog

Novak Đoković je na osrednjem igrišču zanesljivo odpravil Argentinca Guida Pello s 6:2, 6:0 in 6:2. Dvoboj je trajal le uro in 26 minut, Srbu je uspelo prehiteti dež, ki je večkrat prekinil igro. Prvi igralec sveta je zadel 29 "winnerjev", izkoristil je sedem od 16 priložnosti za brejk, Argentinec pa edine ni unovčil. Razmerje v osvojenih točkah je bilo 93:58.

"Najpomembneje pri teh prekinitvah je, da ostaneš zbran in da ti ne načnejo psihe. Vsakič se moram psihološko pripraviti, preden stopim na igrišče. Na igrišču si povsem zbran in poln adrenalina, nato pa nenadoma vse prekličejo. Ni se lahko po takšnih prekinitvah ogreti, vse preveč je dvomov in vprašanj, ali se denimo oprhati in shladiti, sneti trakove in jih znova nalepiti. Povsem nepredvidljivo. Vendar pa so razmere enake tudi za nasprotnika," je poudaril srbski tenisač.

Đoković se bo v tretjem krogu srečal z Grigorjem Dimitrovom. Bolgar je prvega nosilca izločil v Madridu, ko so Srbu popustili živce.

Nadal in Šarapova znova na igrišče v petek
Dež je motil tudi večerni spored. Rafael Nadal se je le ogreval z Martinom Kližanom, potem pa se je moral znova v garderobo. Marija Šarapova proti Kanadčanki Eugenie Bouchard vodi s 6:2 in 4:2, nadaljevanje bo v petek.

Li se ni znašla v dežju
Za presenečenje poskrbela Bethanie Mattek-Sands, ki je odpravila zmagovalko Roland Garrosa iz leta 2011 Kitajko Na Li s 5:7, 6:3, 6:2. Kar trikrat so prekinili dvoboj zaradi dežja, po vsaki izmed prekinitev pa je slabše igrala. "Pogoji so bili res težki. Presenetila pa me je tudi silovitost njenih udarcev, dež nikakor ne more biti kriv za poraz," je dejala Na Li.

2. krog (M), zgornji del tabele:
ĐOKOVIĆ (SRB/1)
- PELLA (ARG)
6:2, 6:0, 6:2
DIMITROV (BLG/26) - POUILLE (FRA)
6:1, 7:6 (4), 6:1
HANESCU (ROM) - TURSUNOV (RUS)
6:4, 6:6, b.b.
KOHLSCHREIBER (NEM/16) - LU (TJV)
b.b.
HAAS (NEM/12) - SOCK (ZDA)

ISNER (ZDA/19) - HARRISON (ZDA)

JUŽNI (RUS/29) - DELBONIS (ARG)

TIPSAREVIĆ (SRB/8) - VERDASCO (ŠPA)

NADAL (ŠPA/3) - KLIŽAN (SLK)

FOGNINI (ITA/27) - ROSOL (ČEŠ)
6:2, 7:6 (3), 2:6, 6:1
PAIRE (FRA/24) - KUBOT (POL)
7:6 (2), 6:2, 6:4
NIŠIKORI (JAP/13) - ŽEMLJA (SLO)
6:1, 5:7, 6:1, 6:4
WAWRINKA (ŠVI/9) - ZEBALLOS (ARG)

JANOWICZ (POL/21) - HAASE (NIZ)

ISTOMIN (UZB) - DAVIDENKO (RUS)

GASQUET (FRA/7) - PRZYSIEZNY (POL)


2. krog (Ž), spodnji del tabele:
MATTEK SANDS (ZDA)
- LI (KIT/6)
5:7, 6:3, 6:2
ORMAECHEA (ARG) - ŠVEDOVA (KAZ/27)
6:4, 7:6 (6)
KANEPI (EST) - VÖGELE (ŠVI)

KIRILENKO (RUS/12) - BARTY (AVS)

BARTOLI (FRA/13) - DUQUE MARINO (KOL)

FLIPKENS (BEL/21) - SCHIAVONE (ITA)

CORNET (FRA/31) - SOLER ESPINOSA (ŠPA)
6:1, 6:3
AZARENKA (BLR/3) - BECK (NEM)
6:4, 6:3

KVITOVA (ČEŠ/7) - PENG (KIT)
6:4, 6:3
HAMPTON (ZDA) - SCHMIEDLOVA (SLK)
7:5, 6:2
JANKOVIĆ (SRB/18) - MUGURUZA (ŠPA)
6:3, 6:0
STOSUR (AVS/9) - MLADENOVIĆ (FRA)
6:4, 6:3
ERAKOVIC (NZL) - CIBULKOVA (SLK/16)
6:2, 2:6, 6:4
STEPHENS (ZDA/17) - KING (ZDA)
6:1, 6:3
DŽENG (KIT) - OUDIN (ZDA)
6:3, 6:1
ŠARAPOVA (RUS/2) - BOUCHARD (KAN)
* 6:2, 4:2
* - prekinjeno zaradi dežja