Novak Đoković je po maratonskem dvoboju v Wimbledonu takole petič prejel sloviti pokal za zmagovalca. Foto: Reuters
Novak Đoković je po maratonskem dvoboju v Wimbledonu takole petič prejel sloviti pokal za zmagovalca. Foto: Reuters
Sorodna novica Federer: Zvezde so zdaj poravnane

Prav neverjetno, kaj je zapravil Federer! V odločilnem nizu si je priigral dve zaključni žogici, a je zapravil možnost, da bi postal najstarejši zmagovalec turnirja za grand slam v moderni dobi.

Poskušal bom pozabiti ta finale, čeprav je bil dvoboj izjemen. Bil je zelo dolg, vseboval je vse. Imel sem svoje priložnosti, imel jih je tudi on. S svojo predstavo moram biti zadovoljen. Novak, čestitke! Bilo je noro!

Roger Federer

Đoković je tako še povečal prednost po številu zmag v medsebojnih obračunih. V 13 letih sta se letošnja finalista Wimbledona pomerila 48-krat, 26-krat je slavil Nole, 22-krat Federer.

V finalu Wimbledona sta se tekmeca do zdaj pomerila trikrat – leta 2014, 2015 in letos. Beograjčan je dobil vse tri finale. Prvič je zmagal s 6:7(7), 6:4, 7:6 (4), 5:7 in 6:4, drugič s 7:6 (1), 6:7 (10), 6:4 in 6:3, letos s 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6, 13:12 (3).

Federer je bil zadnjič zmagovalec turnirja na sveti travi pred dvema letoma, ko je v finalu odpravil Hrvata Marina Čilića s 6:3, 6:1 in 6:4. To je bil za Đokovića peti osvojeni turnir v Wimbledonu in drugi zapored, potem ko je lani slavil v treh nizih, Južnoafričana Kevina Andersona je premagal s 6:2, 6:2 in 7:6 (3).

Dvoboj je trajal kar 4 ure in 57 minut, s čimer sta Đoković in Federer odigrala najdaljši finale v zgodovini Wimbledona.

Po desetih letih spet 6:6 v petem nizu

Prvič po letu 2009 se je v finalu Wimbledona zgodilo, da sta bila tenisača v odločilnem nizu izenačena pri 6:6. Nazadnje se je to zgodilo v finalu leta 2009, ko je Federer na koncu s 16:14 le strl odpor Američana Andyja Roddicka.

Roger Federer je v prvem nizu igral odlično, nato pa popustil v podaljšani igri, kjer je storil nekaj nevsiljenih napak. Foto: Reuters
Roger Federer je v prvem nizu igral odlično, nato pa popustil v podaljšani igri, kjer je storil nekaj nevsiljenih napak. Foto: Reuters

Federer nezbran v tajbrejku
V uvodnem nizu sta bila letošnja finalista izjemno izenačena. Suvereno sta dobivala igre na svoj začetni udarec, izjema je bila le 4. igra, v kateri je Federer dodobra namučil Đokovića, si priigral tudi edino priložnost za brejk v prvem nizu, a se je Srb rešil. Mrtvi tek se je nadaljeval do podaljšane igre, v kateri je Nole izkoristil nekaj trenutkov nezbranosti nasprotnika in tajbrejk dobil s 7:5.

Đoković je bil v drugem nizu povsem izgubljen. Foto: Reuters
Đoković je bil v drugem nizu povsem izgubljen. Foto: Reuters

Đoković v drugem nizu povsem odpovedal
V drugem nizu je Beograjčan nato popolnoma odpovedal. Nevsiljene napake so se vrstile druga za drugo, Švicar je ekspresno povedel s 4:0. V 5. igri je Đoković vendarle dobil igro na svoj servis, a zaostanek je bil prevelik za morebitno vrnitev, nemara celo za preobrat. Federer je nadaljeval izjemno igro, rezultat v nizih je po zgolj 26 minutah izenačil na 1:1.

"Tie-break" tretjega niza znova pripadel Srbu
Tretji niz je bil skoraj na las podoben prvemu. Oba tenisača sta brez večjih težav dobivala igre na svoj začetni udarec, šele v 10. igri si je prvo priložnost za brejk, s tem pa tudi priložnost za zmago v nizu, priboril Federer, a se je Nole izvlekel in pozneje izsilil novo podaljšano igro, v kateri je hitro povedel s 3:0. Federerja je v ključnih trenutkih na cedilu pustil sicer zelo zanesljiv bekhend udarec, Đoković je povedel s 5:1, dve točki pozneje je z 2:1 povedel tudi v nizih.

Federer se je pobral po dveh izgubljenih podaljšanih igrah in v četrtem nizu izid izenačil na 2:2. Foto: Reuters
Federer se je pobral po dveh izgubljenih podaljšanih igrah in v četrtem nizu izid izenačil na 2:2. Foto: Reuters

Povsod, le v igrišče ne: Novak (spet) izgubil občutek
V četrtem nizu je prvi zapretil Federer, ki si je ob izenačenem izidu (2:2) v 5. igri po dveh nevsiljenih napakah nasprotnika priigral dve priložnosti za brejk, izkoristil pa že prvo, potem ko je Đoković z bekhendom žogico poslal v avt. Gledalci na osrednjem igrišču v Wimbledonu so ponoreli, velika večina jih je bila na strani Baselčana. Ta je v naslednji igri potrdil brejk in povedel s 4:2. Đoković se znova ni znašel na travnatem igrišču, izgubil je še četrto igro zapored (5:2). V 8. igri si je Beograjčan po dveh urah in 47 minutah priigral šele prvo priložnost za brejk, ki pa jo je po izjemno dolgi izmenjavi zapravil. Sledila je še ena priložnost, tokrat je Federer žogico poslal v mrežo, Srb je zmanjšal zaostanek na 5:3, brejk je potrdil igro pozneje. Kar naenkrat je bil Švicar tisti, ki se je znašel pod pritiskom.

Še nekaj minut predtem je kazalo na gladko zmago v nizu, a v 10. igri je bil v rahli psihološki prednosti Đoković, ki je upal na izenačenje. A rekorder po številu osvojenih turnirjev za grand slam ni pustil presenečenja, 10. igro je dobil brez izgubljene točke in izsilil odločilni peti niz.

Federer je zapravil dve priložnosti za svoj deveti osvojeni turnir v Wimbledonu. Ne le to, Đoković mu je s štirimi zaporednimi točkami nato odvzel celo servis. Foto: Reuters
Federer je zapravil dve priložnosti za svoj deveti osvojeni turnir v Wimbledonu. Ne le to, Đoković mu je s štirimi zaporednimi točkami nato odvzel celo servis. Foto: Reuters

Na žalost mora en tenisač izgubiti. Oba sva imela svoje priložnosti. Neverjetno je, da sem mu ubranil dve žogici za zmago, se vrnil v dvoboj in nato odigral še podaljšano igro pri 12:12. Pravzaprav sem upal, da se bo dvoboj zavlekel v tajbrejk. Roger upa, da bodo zaradi njega ljudje še vedno verjeli v uspeh pri 37 letih. Zagotovo me navdihuje.

Novak Đoković

Federer zapravil dve žogici za naslov
V zadnjem nizu je Đoković, ki je ves dvoboj igral zelo pasivno, končno pokazal zobe. V 4. igri je zapravil dve priložnosti za brejk, novi dve si je priigral v 6. igri, s spektakularno bekhend diagonalo je izkoristil drugo in povedel s 4:2. Že v naslednji igri je imel Federer dve priložnosti za rebrejk, v drugem poskusu je nasprotniku vendarle odvzel začetni udarec, potem ko je Nole žogico z osnovne črte poslal v avt. V naslednji igri je Baselčan izid izenačil na 4:4 z asom. Finalni dvoboj letošnjega turnirja v Wimbledonu se je na videz prelomil v 15. igri, v kateri si je Federer priboril priložnost za brejk in jo na mreži izkoristil za vodstvo z 8:7. Švicar je serviral za zmago, z dvema zaporednima asoma si je priigral dve žogici za že svoj deveti naslov v Wimbledonu, a se je Đoković s štirimi zaporednimi točkami senzacionalno rešil in z brejkom izenačil na 8:8! Zares neverjeten tenis, ki ljubiteljev tega športa zagotovo ni mogel pustiti ravnodušnih.

Podaljšana igra pri 12:12
Sledil je mrtvi tek do 23. igre, v kateri si je Federer s štirimi zaporednimi točkami pripravil novo priložnost za odvzem servisa, a se je tudi tokrat Nole rešil, potem ko je z uspešnim napadom nasprotnika prisilil v napako. Kmalu zatem je sledila še ena priložnost, a je tudi to Švicar zapravil po uspešnem Đokovićevem napadu na mreži. Beograjčan je igro vendarle dobil in povedel z 12:11. Federer je ekspresno izenačil na 12:12, sledila je podaljšana igra, kjer je znova Federer zatajil. Đoković si je z izjemno bekhend paralelo pripravil žogico za zmago (6:3) in jo po napaki nasprotnika – ta je žogico po njegovem servisu udaril z robom loparja – tudi izkoristil in utišal navijače na osrednjem igrišču, ki so v večini stiskali pesti za zimzelenega Baselčana.

Nole le enkrat izgubil peti niz na sveti travi

Đoković je v karieri odigral 40 petih nizov, dobil jih je 30, 10 jih je izgubil. V Wimbledonu je odigral 10 petih nizov, dobil jih je devet - edinega je izgubil leta 2006 proti Mariu Ančiću, ki je dvoboj 4. kroga dobil s 6:4, 4:6, 4:6, 7:5 in 6:3.

Đoković je takoj po koncu dvoboja počepnil in okusil sveto travo. Foto: Reuters
Đoković je takoj po koncu dvoboja počepnil in okusil sveto travo. Foto: Reuters

Finale:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) – FEDERER (ŠVI/2)
7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6, 13:12 (3)

StatistikaĐokovićFederer
Prvi servis (%)6263
Asi1025
Dvojne napake96
Neizsiljene napake5261
Winnerji5494
Osvojene točke203218
Priložnosti za brejk3/87/13
Točke na mreži24/3851/65
Đoković še tretjič v finalu Wimbledona ugnal Federerja

Dvojice (Ž), finale:
HSIEH/STRYCOVA (TJV/ČEŠ/3) -
DABROWSKI/ŠU (KAN/KIT/4)
6:2, 6:4

Mešane dvojice, finale:
ČAN/DODIG (TJV/HRV/8) -
OSTAPENKO/LINDSTEDT (LAT/ŠVE)
6:2, 6:3

Đoković in Federer odigrala epski wimbledonski finale