Roger Federer je že 15 let v samem vrhu svetovnega tenisa. Foto: Reuters
Roger Federer je že 15 let v samem vrhu svetovnega tenisa. Foto: Reuters

Ko Federer promovira Laverjev pokal, gre za številne konflikte interesov, ki postajajo čedalje bolj moteči. V organizaciji tega tekmovanja je tudi Craig Tilley, šef OP-ja Avstralije, ki se ukvarja s trženjem in televizijskimi pravicami. Plačuje ga agent Rogerja Federerja. Federer je 12 od 14 dvobojev v Melbournu igral ob 19.30. Novak Đoković je moral igrati dvoboj dneva z Gaelom Monfilsom popoldne pri 42 stopinjah.

Julien Benneteau
Julien Benneteau je napadel slovitega Švicarja. Foto: Reuters

Temperaturo v teniškem svetu je dvignil zdaj že upokojeni francoski igralec Julien Benneteau, ki je v intervjuju za radijsko postajo RMC Sport obtožil Federerja skrivnih dogovarjanj, ki Švicarju dajejo nepošteno prednost. Benneteaujevi očitki so usmerjeni predvsem na urnike organizatorjev, ki jih prilagajajo v korist rekorderja po številu osvojenih grand slamov. Francoz je še posebej izpostavil Odprto
prvenstvo Avstralije, kjer je Federer v zadnjih dveh letih 12 od 14 dvobojev odigral v večernih urah in se s tem izognil žgoči vročini. Ob tem je namignil, da gre pri Federerjevem projektu Laverjevega pokala, septembrskega ekshibicijskega ekipnega tekmovanja, v katerem je vključen tudi direktor OP-ja Avstralije Craig Tiley, za navzkrižje interesov.

Navzkrižje interesov in favoriziranje pri razporedu dvobojev
"Ko Federer promovira Laverjev pokal, gre za številne konflikte interesov, ki postajajo čedalje bolj moteči. V organizaciji tega tekmovanja je tudi Craig Tilley, šef OP-ja Avstralije, ki se ukvarja s trženjem in televizijskimi pravicami. Plačuje ga agent Rogerja Federerja. Federer je 12 od 14 dvobojev v Melbournu igral ob 19.30. Novak Đoković je moral igrati dvoboj dneva z Gaelom Monfilsom popoldne pri 42 stopinjah, zvečer je igral Federer z Janom Lennardom Struffom," je bil neposreden Benneteau, ki Federerju priznava edinstven status, a gredo organizatorji po njegovem mnenju predaleč. "Normalno je, da ima poseben status, ker je za tenis naredil ogromno, toda na nekaterih turnirjih so velike razlike v razmerah na igrišču. Tega se on ne zaveda, ker organizatorji ustrežejo njegovim željam," pravi Benneteau, ki se je upokojil letos.

Benneteau, ki se je v karieri povzpel najvišje do 25. mesta, je ošvrknil tudi organizatorje OP-ja ZDA v New Yorku, ki imajo prav tako delež v Laverjevem pokalu. "Letos so odprli nov stadion Louisa Armstronga, njegov agent Tony Godsick je rekel, da si Federer ne želi igrati tam in vse dvoboje je odigral na stadionu Arthurja Asha," je povedal Benneteau, ki je Mednarodno teniško organizacijo (ITF) ocenil kot šibko.

Đoković mu je stopil v bran
Federerju je takoj stopil v bran Novak Đoković, pozneje tudi John Isner, ki prav tako igra na zaključnem turnirju osmerice v Londonu. "Če gledamo na splošno, si konec koncev zasluži poseben status, saj je šestkratni zmagovalec Melbourna, največji tenisač vseh časov. Julien in mnogi drugi so pridobili ogromno prav zaradi Rogerja, ki je naredil toliko za ta šport ," je povedal Đoković. Isner je šel še dlje in dejal, da bi morali imeti igralci kot Federer še bolj poseben status. "To je tako kot Tigerjev učinek v golfu. Zvezdniki tenisa so zaslužni tudi za prihodke drugih igralcev. Federer bi moral zaradi tega imeti še več privilegijev," pravi Isner.

Direktor OP-ja Avstralije Tiley je zapisal: "Pri sestavljanju urnika je ogromno spremenljivk, ki jih mora preučiti vsak direktor. Igralci in navijači so pred vsemi. Roger Federer je igralec, ki se pojavi enkrat v generaciji. Je eden najboljših športnikov na svetu. Gledalci zahtevajo njegov nastop na največjih stadionih, televizije ga hočejo ob najbolj gledanih terminih. Ni direktorja na svetu, ki ne bi tega
upošteval. To je primer pri vseh velikih športnikih in v športu sploh."

Federer: Včasih mi ustrežejo, včasih ne
Odzval se je tudi Federer: "Julien je dober fant, poznam ga še iz mladinskih časov. Po mojem mnenju je bilo vse potegnjeno iz konteksta." Na vprašanje, ali je njegov agent v New Yorku res zahteval, da ne igra na stadionu Louisa Armstronga, je odgovoril: "Vprašali so me, ali bi igral v ponedeljek ali torek. Včasih me vprašajo, ali bi igral podnevi ali ponoči. Včasih vprašajo mojega agenta. Da, včasih lahko povemo svoje želje. Toda ko sem v New Yorku rekel, da bi igral v ponedeljek, so me dali na igrišče v torek zvečer. Zame je vse v redu. S temi težavami se ukvarjam že 20 let. Včasih dobim pomoč, včasih ne. Veliko od tega, kar sem slišal, ne drži," je povedal Federer.

Benneteau je na številne kritike na kratko odgovoril na Twitterju: "Samo razjasnil bi nekaj stvari. Moramo se izogniti navzkrižju interesov, kolikor je mogoče, da ohranimo športni ferplej. Nimam nič proti Federerju, prvi bom rekel, da je največji in da je naredil ogromno za naš šport."

Ko Federer promovira Laverjev pokal, gre za številne konflikte interesov, ki postajajo čedalje bolj moteči. V organizaciji tega tekmovanja je tudi Craig Tilley, šef OP-ja Avstralije, ki se ukvarja s trženjem in televizijskimi pravicami. Plačuje ga agent Rogerja Federerja. Federer je 12 od 14 dvobojev v Melbournu igral ob 19.30. Novak Đoković je moral igrati dvoboj dneva z Gaelom Monfilsom popoldne pri 42 stopinjah.

Julien Benneteau