V nedeljo bo Novak Đoković naskakoval deveti turnir za grand slam. Foto: Reuters
V nedeljo bo Novak Đoković naskakoval deveti turnir za grand slam. Foto: Reuters
Novak Đoković, Andy Murray
Andy Murray je bil pred turnirjem v odlični formi in je morda igral celo najboljši tenis na pesku v svoji karieri, a v polfinalu je bil najboljši igralec sveta vendarle boljši. Foto: Reuters
Đoković v polfinalu izločil Murrayja

Nole, ki bo tretjič igral v pariškem finalu, lahko še naprej sanja, da letos osvoji vse štiri največje turnirje. Roland Garros je še edini izmed četverice, ki ga ni osvojil. Letos ima lepo priložnost, saj prvi igralec sveta trenutno igra v odlični formi, na pesku pa je letos dobil vseh 16 dvobojev. 27-letni Srb je začel sijajno, zanesljivo je dobil uvodna niza, nato pa se je Murray prebudil. Pri izidu 6:3, 6:3, 5:7 in 3:3 so temni oblaki prekrili stadion Philippa Chatrierja, zato sta oba tenisača hitro zapustila igrišče, potem pa je začelo močno deževati. Dvoboj je trajal že več kot tri ure. Po premoru sta igrala še dobro uro, vse skupaj je polfinalni obračun trajal štiri ure in 12 minut.

Statistika

Đoković

Murray

Prvi servis (%)7066
Asi

8

12

Dvojne napake21
Neizsiljene napake

48

48

Winnerji5636
Osvojene točke154136
Priložnosti za brejk6/193/4
Točke na mreži31/4627/44


"Dobro sem se počutil, a Andy se je izkazal za izredno trdoživega nasprotnika. Včeraj sem imel slabši tretji niz, nasprotnik pa mi je v četrtem danes vsilil svoj ritem igre. Njegov servis je deloval res dobro, zato sem vedel, da bo do konca še težka. A sem potem le sestavil svojo igro in uvrstitve v finale se zelo veselim,"
je po zmagi povedal Đoković, ki bo v nedeljo naskakoval deveti naslov na turnirjih za grand slam.

"Nole" prevladoval v uvodnih dveh nizih
Prvi igralec sveta je v uvodnih dveh nizih blestel, dopustil ni niti ene priložnosti za brejk. Murray je v prvem nizu v osmi igri brez dobljene točke izgubil servis. V drugem nizu je "Nole" v peti in deveti igri odvzel začetni udarec Škotu.

Murray do preobrata ob koncu tretjega niza
V tretjem nizu se je Murray, ki letos na pesku ne pozna poraza, v šesti igri rešil po zaostanku s 15/40 na svoj servis. Škot je nato v enajsti igri prišel do prve priložnosti za odvzem servisa in jo takoj unovčil. Zanesljivo je zadržal začetni udarec v 12. igri in znižal na 1:2 v nizih. V četrtem nizu se je močno stemnilo nad osrednjim igriščem. Če ne bi začelo deževati, bi bil dvoboj prekinjen zaradi teme. Murray je nadaljeval z odlično igro in v tretji igri brez izgubljene točke odvzel servis Đokoviću, ki pa je uspel izenačiti na 2:2.

V odločilnem nizu Đoković izvrsten
Po nadaljevanju dvoboja je Murrayju uspelo izid v nizih izenačiti. Odločilna je bila 11. igra oziroma peta po premoru, ko je Đokoviću odvzel servis. Po izenačenju pa je Srb zablestel v odločilnem nizu. Že v drugi igri mu je uspel brejk in niz je odprl z vodstvom 3:0. Na svoj začetni udarec je zanesljivo dobival točke, nato pa Škotu servis odvzel še v šesti igri in v naslednji si je ekspresno priigral tri žogice za finale, drugo pa je izkoristil. Zmago je potrdil z asom.

Polfinale:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - MURRAY (VB/3)
6:3, 6:3, 5:7, 5:7, 6:1

WAWRINKA (ŠVI/8) - TSONGA (FRA/14)
6:3, 6:7 (1), 7:6 (4), 6:4

Đoković v polfinalu izločil Murrayja