Za Grego Žemljo je najboljši teden v karieri. Foto: Reuters
Za Grego Žemljo je najboljši teden v karieri. Foto: Reuters
Grega Žemlja
Žemlja bo v finalu igral s Juanom Martinom del Potrom. Foto: Reuters
Grega Žemlja v finalu Dunaja

V petek je prvič premagal igralca najboljše 20-erice, danes pa še devetega na svetu. Žemlja ima najboljši teden v karieri po zaslugi najboljšega tenisa v karieri. "Proti takemu nasprotniku je bila to zagotovo najboljša igra. Morda sem na nižjem nivoju proti slabšim igralcem igral kdaj bolje, a tisto ni realen pokazatelj. Lahko rečem, da je to moj najboljši teden v karieri," je po zmagi nad Jankom Tipsarevićem s 3:6, 7:6, 6:2 povedal Žemlja.

Kritičen trenutek v drugem nizu
Dvoboj s Tipsarevičem je bil srhljiv. Žemlja je bil boljši v prvem nizu, a ga izgubil, Tipsarevič pa je bil boljši v drugem, a ga tudi izgubil. Dvoboj je visel na nitki na začetku drugega niza. Tipsarevič je imel dve priložnost za prednost dveh odvzemov servisa, a jih ni izkoristil. Namesto da bi dvoboj krepko nagnil v svojo korist, je Žemlji ponudil priložnost, da se vrne. Tipsarevič pravi, da je bil to odločilni trenutek dvoboja: "Preveč pasivno sem igral. Nisem bil dovolj skoncentriran do konca točk. Čakal sem, da mi Žemlja podari zmago. Nadzoroval sem dvoboj, on pa je slabo igral, ko je izgubil svoj servis, a tega nisem znal izkoristiti."

Nekaj časa igral preveč na silo
Podobnega mnenja je bil tudi Žemlja: "To je bil zagotovo kritičen trenutek tega dvoboja. Na začetku sem igral dobro, potem pa sem poskušal preveč na silo, ker je Janko na vse moje brejk žoge odigral res vrhunsko. Imel sem kar majhen občutek nemoči. Rekel sem si, da moram zaigrati tako kot na začetku, se boriti in vztrajati. Od tistega trenutka naprej, ko sem odvzel servis nazaj, sem verjel, da je mogoče vse."

Sadovi dela prihajajo na plano
Največje zmage v karieri se je veselil skorajda stoično. Dvignil je roko, se nasmejal, pomahal svojim. Brez evforije. Kot da je to pričakoval. "Težko je reči, da je to pričakovano. Osebno razmišljam, da je to del nečesa, temu sem namenil svoje življenje, svoj način delovanja vseh poti. Sadovi zdaj prihajajo na plano. Poskušam pa ostati priseben, na realnih tleh."

Slovenski Federer je dolgo zorel
Zdelo se je, da je več gledalcev v dunajski mestni dvorani navijalo za Gorenjca kot za Srba – pa ne le, ker je "avtsajder" in se je kot kvalifikant prebil v finale. Ljudje imajo vedno radi Davide, ki premagajo Goljate. Žemlja je nove navijače dobil tudi po zaslugi svojega tenisa. Na začetku dvoboja, ko je navduševal in imel Tipsareviča stisnjenega v kot (priigral si je kar osem priložnost za odvzem v prvem nizu, a niti ene ni izkoristil), je po odličnem napadu Žemlje nekdo v občinstvu zavpil Roger. Slovenski Federer je dolgo zorel. Že dolgo velja za tistega, ki ima največ znanja, najboljšo roko, največ talenta. Pri 26-ih pa se je vse sestavilo. Nekoč slovenski čudežni deček, zdaj že trka na vrata najboljše 50-erice na svetu.

"Dobro, da sem čudežni deček, težko rečem. To sta morda Roger Federer ali pa Novak Đoković. Na dvoboj grem zdaj mogoče malce drugače kot prej, z razmišljanjem, da se da vsakega premagati. Drugo pa je, da sem v ključnih trenutkih miren, da verjamem vase. Prej so se mi veliki dvoboji ponesrečili in to pusti posledice. Sledil bom tej poti, in upam, da se mi posreči še kakšen tak rezultat."

Tretji, drugi, zdaj pa še prvi nosilec
Kot Žemlja sam pravi, ni še konec. Ovire so iz dvoboja v dvoboj višje. Pa ne le po centrimetrih, v nedeljo ga namreč čaka visokorasli Argentinec Juan Martin del Potro, tudi po jakostni lestvici. Včeraj je izločil tretjega nosilca, danes drugega, jutri je na vrsti prvi. "Poskušal bom prikazati tenis, kot sem ga igral v teh dneh. Prvi finale zame bo zagotovo nekaj posebnega. V tej dvorani res rad igram. Na finalu bo tudi veliko mojih navijačev, in komaj čakam, da se začne. O taktičnih zamislih pa se moram pogovoriti še s trenerjem."

Finale se bo začel v nedeljo ob 13.40.

Z Dunaja, Luka Petrič, Val 202

Grega Žemlja v finalu Dunaja