Nole ali Rafa? Teniška klasika bo doživela že 44. nadaljevanje. Foto: Reuters
Nole ali Rafa? Teniška klasika bo doživela že 44. nadaljevanje. Foto: Reuters
Rafael Nadal
Rafael Nadal je v Parizu izgubil le leta 2009, ko ga je v osmini finala premagal Robin Söderling. Foto: Reuters
Novak Đoković
Nova Đoković je dobil 26 dvobojev zapored. Foto: EPA

Težave Španca v pripravah na Pariz in pohod letos nezaustavljivega Srba na še edino lovoriko za grand slam , ki se še ni znašla v njegovih rokah, dajeta četrtfinalnemu dvoboju še dodatno težo.

Redko kateri četrtfinalni dvoboj je dvignil toliko prahu v teniški javnosti. Poznavalci so priklicali obračun leta 2001 na OP-ju ZDA med Petom Samprasom in Andreem Agassijem, ki ga je v štirih podaljšanih igrah dobil Sampras. A Američana sta prej oba osvojila turnir, pariški dvoboj pa bi lahko pomenil konec nekega obdobja.

Nadal, ki je na pariškem pesku Đokovića odpravil že šestkrat, pred spopadom na osrednjem igrišču Phillipa Chatrierja še nikoli ni bil v tako veliki vlogi avtsajderja. Na stavnicah je pred njegovo zmago zapisan količnik 3,25. Na tenisača, ki je v desetih letih v Parizu na 71 dvobojih izgubil le enkrat.

"Brez dvoma gre za moj najtežji četrtfinalni dvoboj tu v Parizu," pravi Nadal, a hkrati dodaja: "Lahko napišete, kar hočete, če se prodaja, toda to ni obračun leta. Obračuni leta so finali, odločilni dvoboji." Nadalovo zmanjševanje pomena tega dvoboja ni presenečenje. Konec koncev je na tem turnirju vajen zmagovati, na drugi strani pa se hoče razbremeniti pritiska, s katerim je imel težave na začetku sezone. "Zdaj je precej bolje, od Monte Carla naprej sem na igrišču precej bolj miren," pravi Nadal, ki je na poti do četrtfinala izgubil en niz (Sock), a se ni pomeril niti z enim postavljenim igralcem.

Đoković je premagal Nadala na petih od zadnjih šestih dvobojev. Zadnjič je bil Nadal boljši lani v finalu Pariza - 6:3, 5:7, 6:2, 6:4. Edini letošnji obračun je s 6:3, 6:3 na pesku Monte Carla dobil Srb. "Vem, kaj moram delati proti Rafi. To ni nobena skrivnost. Moja rutina pred dvobojem bo ista. Nočem se obremenjevati in izgubljati energije. Vem, da bom vsak kanček moči in energije potreboval na igrišču. Malce je čudno, da se srečava že v četrtfinalu, a to je izziv, ki ga morava sprejeti. Igranje z njim tukaj je popolnoma drugačno kot na katerem koli drugem turnirju na svetu. Razmere so zelo primerne za njegov način igre, poleg tega je igrišče večje in se lažje brani, igra se na tri nize ..." se težavnosti svoje naloge zaveda Đoković.

Nekdanji trener Samprasa in Federerja Paul Annacone daje prednost Đokoviću, vendar ... "Zelo bom presenečen, če ne bo dvoboj izjemno izenačen. Pred turnirjem sem stavil na Đokovića in še vedno sem enakega mnenja, toda najtežje v tenisu je premagati Nadala na pesku v treh od petih nizov. Nadal bo moral za zmago igrati z globokimi žogami. Vse prevečkrat so njegove žoge prekratke, izkoriščati bo moral forehend ob vzdolžni črti in igrati kot Rafa v starih časih. Če tega ne bo počel, ne bo zmagal."

Nekdanji tenisač Brad Gilbert, zdaj strokovni komentator ESPN, prav tako meni, da bo zmagal Srb: "Đoković je v naletu. Napovedujem njegovo zmago v štirih tesnih nizih." Pet nekdanjih tenisačev od sedmih, ki so postali televizijski komentatorji, napovedujejo Noletovo zmago. Na strani Đokovića je tudi predsednik francoske teniške zveze Jean Gachassin, ki je v ponedeljek ob stisku roke po zmagi nad Richardom Gasquetom dejal: "Napočil je ta trenutek. Zaslužiš si zmago."
To bo že njun 44. medsebojni dvoboj. Nihče se v odprti teniški eri ni pomeril med seboj večkrat. Nadal vodi s 23:20.
Vremenoslovci napovedujejo, da ne bo tako vroče kot v torek, prav tako se bo umiril veter, kar je voda na mlin Đokoviću.

Četrtfinale, tabela, moški:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - NADAL (ŠPA/7)
sreda, drugi dvoboj na stadionu Philippa Chatrierja
MURRAY (VB/3) - FERRER (ŠPA/7)
sreda, drugi dvoboj na stadionu Suzanne Lenglen
TSONGA (FRA/14)
- NIŠIKORI (JAP/5)
6:1, 6:4, 4:6, 3:6, 6:3

WAWRINKA (ŠVI/8) - FEDERER (ŠVI/2)
6:4, 6:3, 7:6 (4)


Četrtfinale, tabela, ženske:
S. WILLIAMS (ZDA/1) - ERRANI (ITA/17)
6:1, 6:3

BACSINSZKY (ŠVI/23) - VAN UYTVANCK (BEL)
sreda ob 14.00
IVANOVIĆ (SRB/7)
- SVITOLINA (UKR/19)
6:3, 6:2
ŠAFAROVA (ČEŠ/13) - MUGURUZA (ŠPA/21)
7:6 (3), 6:3