Andy Roddick je poskrbel za novo veliko razočaranje Britancev. Foto: EPA
Andy Roddick je poskrbel za novo veliko razočaranje Britancev. Foto: EPA
Andy Roddick
Andy Roddick nima le dobrega servisa, izkazal se je tudi z igro pri mreži. Foto: Reuters
Andy Murray
Andy Murray je bil v ključnih trenutkih nezbran. Foto: EPA
Roger Federer
Roger Federer je v Wimbledonu zmagal petkrat v zadnjih šestih letih. Foto: EPA
Tommy Haas
Tommy Haas je v 12. igri drugega niza napravil nekaj ključnih napak, ki so ga stale nove podaljšane igre. Foto: Reuters
Federer in Roddick v finalu Wimbledona
Federer gladko v finale

Švicar je s 7:6 (3), 7:5 in 6:3 ugnal Nemca Tommyja Haasa in se sedmič zapored uvrstil v finale najprestižnejšega turnirja na svetu. Baselčan, ki je v karieri izgubil le en wimbledonski finale (lani proti Rafi Nadalu v petem nizu s 7:9), je petič na letošnjem turnirju zmagal s 3:0 v nizih, za kar je tokrat potreboval 122 minut.

Še največ težav je imel v prvem nizu, v katerem sta morala igralca, ki sta se pomerila tudi v četrtfinalu Roland Garrosa, odigrati podaljšano igro. Federer je bil po dveh brejkih, prvem v peti točki za 3:2, v njej uspešnejši s 7:3.

Brejk ob koncu drugega niza
Tudi v drugem nizu so lahko gledalci na osrednjem igrišču gledali izenačen tenis, po 44 minutah pa je Federerju uspel odločilni brejk v 12. igri, v kateri je Haas vodil že 30:0, pozneje pa naredil nekaj napak - žogo je dvakrat poslal prek zadnje črte.

Tretji niz odločen po 32 minutah
Čeprav je na začetku tretjega niza kazalo, da bo ta bolj napet, pa je bil odločen v osmi igri, ko je Federerju uspel brejk za 5:3. Po nekaj izenačenjih je Haas najprej storil dvojno napako na servisu, potem pa žogo poslal v mrežo in petkratnemu zmagovalcu na sveti travi omogočil, da se tudi letos uvrsti v finale. V zadnji igri Federer sploh ni oddal točke.

Oba tekmeca, ki sta zunaj igrišč velika prijatelja (odlično se razumeta njuni boljši polovici Mirka Vavrinec in Sarah Foster) in tudi partnerja na treningu, sta servirala po 11 asov. Federer je zadel kar 49 "winnerjev", Haas pa 28. 31-letni Nemec je naredil tudi 31 neizsiljenih napak. V osvojenih točkah je bilo 112:81 za šampiona iz Basla.

V nedeljo lahko prehiti Samprasa
"To, da sem znova v finalu, je neverjetno. V karieri sem imel kar nekaj pritiskov in zdaj imam novo priložnost, da vpišem svoje ime v zgodovino," je po dvoboju dejal Federer, ki bi s 15. grand slamom izboljšal rekord, ki si ga lasti s Petom Samprasom.

En brejk je bil dovolj
V drugem polfinalu je Roddick v prvem nizu bolje serviral in odlično vračal začetni udarec, v deseti igri pa je prišel do brejka (6:4). Po dolgi izmenjavi udarcev je Murray v odločilni točki s forehandom žogo poslal v mrežo. Takoj na začetku drugega niza je 21-letnemu Škotu uspel brejk. Prednost mu je uspelo zadržati do konca niza, blestel je z odličnimi začetnimi udarci.

Vrnitev Murrayja ni povsem uspela
Na začetku tretjega niza je imel Murray takoj tri priložnosti za brejk, vendar jih je Roddick rešil in z brejkom v četrti igri povedel s 3:1. Veliki britanski up se je vrnil v igro v deveti igri in znova je odločala podaljšana igra. Američan je rešil zaključno žogo in slavil z 9:7. Tretji niz je trajal 63 minut, Murrayju pa ni pomagalo niti 12 asov in 30 "winnerjev".

V ključnih trenutkih Roddick bolj zbran
Tudi v zadnjem nizu sta oba zadržala svoj servis. V podaljšani igri je bil znova boljši Roddick, ki je izkoristil drugo zaključno žogo. V zelo izenačenem dvoboju je Murray celo seviral več asov (25:21) in dosegel več "winnerjev" (76:64), oba sta naredila dva brejka, v osvojenih točkah pa je bilo 143:141 za Američana.

"Pošteno povedano, v zadnjih letih sem dvomil, da se bom še kdaj boril za grand slam. Zato sem še toliko bolj vesel, ker so se pravzaprav izpolnile sanje. Danes sem pokazal svoj najboljši tenis in čeprav mnogi ne verjamejo vame, sem pokazal, da še vedno lahko prikažem močne udarce," je po dvoboju dejal zmagovalec odprtega prvenstva ZDA leta 2003.

Perry še ne bo dobil naslednika
Velika Britanija ni imela moškega finalista vse od daljnega leta 1938. Konec je sanj o prvi domači zmagi po letu 1936, ko je pokal dvignil legendarni Fred Perry. Tenisača sta se pomerila že devetič, Roddick pa je slavil šele tretjič.

Federer trn v peti Roddicka
26-letni Američan ima še precej slabšo statistiko proti Federerju. V dvajsetih dvobojih je slavil le dvakrat. Švicar je letos dobil vse tri dvoboje. V Melbournu je bilo v polfinalu 6:2, 7:5 in 7:5, Roddicku pa je niz uspelo dobiti v Miamiju in Madridu. To bo njun tretji finalni obračun na Church Roadu. Leta 2004 je bil Federer boljši s 4:6, 7:5, 7:6 (3) in 6:4, leto zatem pa s 6:2, 7:6 (2) in 6:4. Finale bo v nedeljo ob 15.00.

Polfinale:
RODDICK (ZDA/6) - MURRAY (VB/3)
6:4, 4:6, 7:6 (7), 7:6 (5)

FEDERER (ŠVI/2) - HAAS (NEM/24)
7:6 (3), 7:5, 6:3

Dvojice (Ž), polfinale:
S. WILLIAMS/V. WILLIAMS (ZDA/4) - BLACK/HUBER (ZIM/ZDA/1)
6:1, 6:2

STOSUR/STUBBS (AVS/3) - MEDINA GARRIGUES/RUANO PASCUAL (ŠPA/2)
6:7 (3), 6:4, 6:2

Federer in Roddick v finalu Wimbledona
Federer gladko v finale