Andrej Rubljov je ob začetku vojne izrazil javno nasprotovanje vojni, zdaj v Beogradu pa priznava, da je pod izrednim pritiskom, saj mu po novi ruski zakonodaji ob novem izražanju mnenja grozijo ostre kazni. Foto: EPA
Andrej Rubljov je ob začetku vojne izrazil javno nasprotovanje vojni, zdaj v Beogradu pa priznava, da je pod izrednim pritiskom, saj mu po novi ruski zakonodaji ob novem izražanju mnenja grozijo ostre kazni. Foto: EPA

"Razlogi, ki so nam jih v Wimbledonu navedli, nimajo smisla, so nelogični," je dejal Andrej Rubljov ob robu teniškega turnirja ATP v Beogradu in nadaljeval: "To, kar se zdaj dogaja, je popolna diskriminacija vseh nas."

Wimbledon je v sredo kot odgovor na rusko invazijo v Ukrajini vsem ruskim in beloruskim igralcem prepovedal sodelovanje na letošnjem turnirju za grand slam na sveti travi.

Sorodna novica Đoković nad "noro" prepoved Rusov in Belorusov v Wimbledonu

Spremenile bi denarne nagrade, ne suspenz

"Prepoved sodelovanja ruskih ali beloruskih igralcev ne bo nič spremenila," je dodal Rubljov, ki je prepričan, da bi preusmeritev nagradnega sklada Wimbledona, ki je lani znašal 35 milijonov funtov (42 milijonov evrov), imela bolj pozitiven učinek.

Sorodna novica Wimbledon prepovedal nastop Rusov in Belorusov na "sveti travi"

"Da bi vse denarne nagrade namenili humanitarni pomoči, družinam, ki trpijo, otrokom, ki trpijo, mislim, da bi to nekaj spremenilo. Tenis bi bil v tem primeru prvi in edini šport, ki bi podaril toliko denarja," je dejal Rubljov, ki je že takoj ob začetku ruske vsesplošne invazije v Ukrajini obsodil vojno, zaradi česar si je nakopal gnev v domovini, kjer zdaj ignorirajo njegove nastope.

ATP je hitro obsodil enostransko potezo prirediteljev v Wimbledonu. Slednji sicer velja za najpomembnejši teniški turnir v sezoni, a hkrati turnirji velike četverice ne sodijo pod okrilje ATP-ja oz. WTA-ja, s čimer niso podvrženi njihovim pravilom.

Ukrajinka Elina Svitolina je mnenja, da bi igralci, ki nasprotujejo vojni, morali zaigrati v Wimbledonu. Foto: EPA
Ukrajinka Elina Svitolina je mnenja, da bi igralci, ki nasprotujejo vojni, morali zaigrati v Wimbledonu. Foto: EPA

Nasprotuje tudi ustanoviteljica WTA-ja

"Odločitve ne morem podpreti," je jasna ameriška teniška šampionka Billie Jean King, ustanoviteljica združenja WTA leta 1973. "Eno od vodilnih načel za ustanovitev WTA-ja je bilo, da bi vsaka ženska na svetu, če bi bila dovolj dobra, imela možnost tekmovati," je dejala šestkratna prvakinja Wimbledona. "Za tem sem stala leta 1973 in za tem stojim še danes. Ne morem podpreti prepovedi posameznih športnikov na katerem koli turnirju zgolj zaradi njihove narodnosti."

"Želim le, da spregovorijo"

Tudi najboljša ukrajinska igralka Elina Svitolina je dejala, da bi morali ruskim in beloruskim igralcem, ki nasprotujejo invaziji, "dovoliti", da tekmujejo v Wimbledonu, "če niso zagovorniki ruske vlade".

"Želimo le, da spregovorijo, če so z nami in preostalim svetom ali rusko vlado. Če se niso odločili, niso glasovali za to vlado, potem jim je treba dovoliti, da igrajo."

Trenutno lahko igralci, ki zastopajo Rusijo in Belorusijo, sodelujejo na turnirjih ATP in WTA, vendar jim je prepovedano tekmovati pod imenom ali zastavo svojih držav. Reprezentanci Rusije in Belorusija pa sta bili izključeni iz tekmovanj v Davisovem pokalu in pokalu BJK.

Rilovu devetmesečna kazen zaradi podpore vojni

Ruski plavalec Jevgenij Rilov, dvakratni olimpijski prvak iz Tokia, zaradi udeležbe na zborovanju, ki je bilo 8. marca na stadionu Lužniki v Moskvi v podporo vojni, začasno ne bo smel nastopati na mednarodnih tekmovanjih. Rilovu je devetmesečno prepoved tekmovanj, ki se bo iztekla 20. januarja 2023, izrekla Mednarodna plavalna zveza (Fina) s sedežem v Lozani.

Poteza Rilova je bila zgolj simbolična, saj je Fina iz svojih tekmovanje že tako do konca leta 2022 izključila športnike iz Rusije in Belorusije.