Dinara Safina je z veseljem odgovarjala na številna vprašanja sedme sile. Foto: MMC RTV SLO/ Jure Rejec
Dinara Safina je z veseljem odgovarjala na številna vprašanja sedme sile. Foto: MMC RTV SLO/ Jure Rejec
Dinara Safina
Njen veliki cilj je zmaga na turnirju za grand slam. Foto: MMC RTV SLO/ Jure Rejec
Dinara Safina in Željko Krajan
Trener Željko Krajan (desno) je za Safino velika avtoriteta. Foto: Neva Volarič
Dinara Safina in Serena Williams
Januarja jo je v finalu OP-ja Avstralije nadigrala Serena Williams. Foto: EPA
Marat Safin
Marat Safin je leta 2000 osvojil OP ZDA, leta 2005 pa OP Avstralije. V zadnjih sezonah mu ne gre prav nič po načrtih. Foto: EPA
Justine Henin
Justine Henin je po mnenju Safine najboljša igralka vseh časov. Foto: EPA
Safina velika zvezdnica v Portorožu

23-letna Rusinja se je začela v Slovenskem primorju pripravljati za sezono na trdi podlagi, ki bo vrhunec doživela konec avgusta v New Yorku. Na novinarski konferenci v Ljubljani je bilo ogromno novinarjev, v Portorožu pa se vstopnice precej bolje prodajajo tudi zaradi prve igralke sveta. Po treh porazih v finalnih nastopih na turnirjih za grand slam brez dobljenega niza si še bolj želi zmage na enem izmed največjih štirih turnirjev na svetu.


Vaš cilj na turnirju je lahko le zmaga.
Moj cilj je zmaga na turnirju, a zame bo pomemben vsak dvoboj, zato se bom zavzeto pripravljala za vsakega posebej. V Portorož sem prišla igrat 100-odstotno, a če bo morda katera izmed igralk boljša od mene, ji bom stisnila roko. Če bom izpolnila svoj cilj in igrala 100-odstotno, me bo težko premagati.

Turnir v Portorožu je najnižje kategorije. Zakaj ste se odločili za prihod?
Po pravilih WTA moram igrati dva turnirja te kategorije. Enega sem že odigrala pred Wimbledonom. Termin je odličen za pripravo na turnirje na trdi podlagi, saj imam nato še teden odmora do začetka serije turnirjev pred OP-jem ZDA. V Portorož sem prišla že konec prejšnjega tedna in se bom lahko zelo dobro pripravila.

Željko Krajan je zmagoval predvsem na turnirjih serije challenger, vi pa ste prva igralka sveta. Kako sta začela sodelovati?
On je zame naredil ogromno. Precej stvari je spremenil in pozitivno vplival na mojo kariero. Je pravi vodja na teniškem igrišču, zato ga zelo spoštujem. Ko sva začela sodelovati, je bila moja samozavest zelo nizka. Veliko sva dosegla skupaj in prestala tudi težke trenutke.

V Wimbledonu se vam ni vse izšlo po željah. Kakšna je vaša samozavest dva tedna po turnirju na sveti travi?
Letos sem se v Wimbledonu prvič prebila med najboljše štiri. Na moji najslabši podlagi sem se uvrstila v polfinale, kar ni slab dosežek. Zdaj vem, da sem konkurenčna na vseh podlagah, in prihodnje leto v Wimbledonu bom imela še višje cilje.

Kako vam je všeč Portorož?
Zelo lepo mesto ob morju. Uživam v jutranjem teku in večernem sprehodu. Vse skupaj je sproščujoče.

Kako dobro poznate slovenske igralke?
Seveda najbolje poznam Katarino Srebotnik, skupaj sva igrali v dvojicah. Res škoda, da tukaj ne more igrati, že več kot pol leta ni igrala na turnirjih. Tudi Klepačevo poznam iz igre dvojic. Morda se bova srečali v Portorožu.

Kako vam ustreza podlaga v Portorožu?
Podlaga se mi zdi enaka kot na turnirjih serije US Open, torej ne zelo hitra niti ne zelo počasna. Meni izjemno ustreza in je dobra priprava na četrti letošnji grand slam, OP ZDA, kjer bom imela še zadnjo priložnost za osvojitev prvega turnirja za grand slam v karieri.

Ste zadnje dni kaj pomislili na počitnice?
Zdaj ni pravi čas za počitnice. Ko bom končala kariero, bom morda prišla kdaj na dopust.

Kdo je najlepši moški teniški igralec?
Moj brat Marat.

Včasih je bil prvi igralec sveta. Mu kaj pomagate, da bi se znova zavihtel med najboljše?
Mislim, da mu nihče več ne more pomagati. Vedno ko se pogovarjava, mi pove, da bo letos končal kariero. Zelo je utrujen, marsikaj je že doživel v karieri. Že s 14 leti je odšel v Španijo in šest let je živel sam. Preprosto je "izgorel" in težko se še prislili k treningom.

Kakšni so vaši načrti na OP-ju ZDA v New Yorku in do konca sezone?
To je moja zadnja priložnost za zmago na turnirju za grand slam v letošnji sezoni. Želim si ostati zdrava in do konca leta tudi na tem mestu na lestvici WTA.

Kdo je za vas najboljši igralec/-ka sveta vseh časov?
Justine Henin, ki je imela izjemno igro, res jo spoštujem. Pri moških pa Roger Federer in Rafael Nadal.

Kaj počnete v prostem času?
Družim se s prijatelji, rada pa grem tudi v kino. Ko sem na turneji, ne vidim veliko prijateljev.

Heninova je kmalu končala kariero. Ste tudi vi kdaj že pomislili na to?
Če bi imela toliko zmag na turnirjih za grand slam kot ona, bi se morda res že upokojila. Trenutno nimam še nobene zmage na turnirjih za grand slam, zato ne razmišljam o tem.

Čutite pritisk zaradi tega?
To ni pritisk, ampak je preprosto moj cilj. To me vleče naprej, da grem zjutraj na trening in dam 100 odstotkov od sebe.

Tudi starši so povezani s tenisom. Ali veliko govorite o tenisu, vam kaj svetujejo?
Večkrat sem že rekla, da jaz poslušam samo mojega trenerja. Vsem drugim takoj povem, naj ne govorijo o tenisu. Moj trener je vodja in le on z menoj govori o tenisu. Zelo rada sem s starši, po navadi gremo skupaj na večerjo.

Kako se razumete z Ano Kurnikovo in Marijo Šarapovo?
Z Ano se poznava od šestega leta, ko sva hodili v isti teniški klub. Zaradi nje je tenis v Rusiji postal tako priljubljen, pred njo tako rekoč ni obstajal. Tudi Marija je velik idol za mlade deklice, zelo mlada je osvojila Wimbledon, ima že tri osvojene turnirje za grand slam. Vrnila se je po težki poškodbi ramena. Obe sta lahko zgled mladim igralkam.


Safina velika zvezdnica v Portorožu