Roger Federer ima v rokah že 11. naslovov za grand slam. Foto: EPA
Roger Federer ima v rokah že 11. naslovov za grand slam. Foto: EPA
Novak Djoković
Novak Djoković je prvi srbski finalist turnirja za grand slam. Foto: EPA
Čestitke poraženca zmagovalcu
Nikolaj Davidenko je kljub izvrstnemu turnirju moral še drugič v polfinalu OP ZDA priznati premoč Rogerja Federerja. Foto: Reuters

Oba sta imela v polfinalu s svojima nasprotnikoma precej dela, vendar nista oddala niti niza. Prvi nosilec je trmastega Nikolaja Davidenka premagal s 7:5, 6:1, 7:5 in bo v nedeljo naskakoval 4. zaporedni naslov na OP ZDA. Djoković je s 6:4, 6:4, 6:3 odpravil Davida Ferrerja in postal prvi srbski igralec, ki se je uvrstil v finale kakega turnirja za grand slam .

Nedotakljivi proti novincu
"Lahko sem samo navdušen nad njegovimi predstavami, ki jih uprizarja pri komaj 20 letih. Jaz nikoli nisem imel takih izidov. Prvi finale grand slama je tudi njegova prva velika priložnost," je spoštljivo o nasprotniku v velikem finalu spregovoril Roger Federer. "Mislim, da sem pripravljen, saj tudi moram biti. V finalu ne bom dal samo vse od sebe, temveč grem na zmago," zagotavlja Djoković, da je psihično pripravljen na dvoboj z "nedotakljivim", kot je opisal najboljšega igralca na svetu 20-letni Beograjčan.

Federer spet mojster odločilnih trenutkov
Končni izid dvoboja med Federerjem in Davidenkom ni pravi kazalnik razmer na igrišču. V ponovitvi lanskega polfinala je imel Rus v 3. nizu dve zaključni žogi za niz, vendar se je Švicar mojstrsko izmazal. Davidenko, ki je tudi na začetku dvoboja povedel s 3:1, je imel v tretjem nizu trikrat prednost brejka, a jih ni znal vnovčiti.

Vročina izmučila Djokovića
Podobno se je začel tudi obračun med Djokovićem in Ferrerjem. Španec je povedel s 4:1, toda tretji nosilec je odgovoril s petimi zaporednimi igrami. Huda vročina je močno izčrpala "Noleta", tako da je v drugem nizu zahteval zdravniško pomoč. Ko je že kazalo, da bo predal dvoboj tako kot v polfinalu Wimbledona, si je opomogel in Ferrerja nadigral z močnimi udarci z osnovne črte. "Bilo je tako vroče. Po dolgih dvobojih v prejšnjih krogih nisem imel nobene energije. Vzel sem nekaj tablet, ki pa so vse dovoljene. To je fantastičen uspeh in res sem ponosen, da bom predstavljal svojo državo v finalu," je bil presrečen Djoković.

Statistika na strani Švicarja
Federer in Djoković sta se do zdaj pomerila petkrat, Švicar pa vodi s 4:1. Zadnji dvoboj pred mesecem dni v Montrealu je s 7:6, 2:6, 7:6 dobil Djoković.

Polfinale:
FEDERER (ŠVI/1)
- DAVIDENKO (RUS/4)
7:5, 6:1, 7:5
DJOKOVIĆ (SRB/3) - FERRER (ŠPA/15)
6:4, 6:4, 6:3

Finale, nedelja ob 22.30:
FEDERER (ŠVI/1) - DJOKOVIĆ (SRB/3)

R. K.