Nepopustljiva Marija Šarapova v najtežjih trenutkih prikaže najboljši tenis. V soboto bo lovila peti naslov na turnirjih za grand slam. Foto: EPA
Nepopustljiva Marija Šarapova v najtežjih trenutkih prikaže najboljši tenis. V soboto bo lovila peti naslov na turnirjih za grand slam. Foto: EPA
Eugenie Bouchard
Eugenie Bouchard je v zadnjih dveh letih neverjetno napredovala, v ponedeljek bo že članica elitne deseterice. Foto: EPA
Simona Halep
Simona Halep je prva Romunka v finalu Roland Garrosa po Virginii Ruzici, ki je leta 1978 zmagala, čez dve leti pa izgubila proti Chris Evert. Foto: EPA
Andrea Petković
Andrea Petković je v Parizu odigrala najboljši turnir za grand slam v karieri. Po številnih poškodbah se je vrnila v vrh svetovnega tenisa. Foto: EPA

20-letna Kanadčanka je začela odlično, v tretji igri je odvzela servis Rusinji, ki znova ni našla prave igre na začetku dvoboja. V osmi igri ji je uspelo izenačiti na 4:4. V deveti igri je Šarapova znova slabo servirala in delala neizsiljene napake, Bochardova je povedla s 5:4 in v deseti igri zadržala začetni udarec po hudem boju.

Številne dvojne napake je niso pokopale
Šarapova je proti Samanthi Stosur v osmini finala in proti Garbine Muguruza v četrtfinalu po izgubljenem prvem nizu prikazala izjemno igro. Tudi tokrat je v najtežjih trenutkih stisnila zobe, z osnovne črte je narekovala silovit ritem in povedla že s 5:2. V maratonski deveti igri je zapravila tri zaključne žoge, številne dvojne napake (šest samo v drugem nizu) so bile usodne in Bouchardova je izenačila na 5:5. V 12. igri je Rusinja le izkoristila peto zaključno žogo in izenačila na 1:1 v nizih.

Statistika

Šarapova

Bouchard

Prvi servis (%)5964
Asi

4

1

Dvojne napake93
Neizsiljene napake

35

48

Winnerji3329
Osvojene točke11298
Osv. točke na mreži3/56/8
Priložnosti za brejk6/204/9

V odločilnem nizu je Rusinji brejk uspel v četrti igri. Kanadčanka je delala preveč napak (15 v tretjem nizu) s forhendom, zmagovalka Roland Garrosa izpred dveh pa je zanesljivo dobivala igre na svoj servis. V napeti osmi igri je unovčila peto zaključno žogo, potem ko je s forhendom zadela na črto.

Šarapova se je priplazila do zmage

"Nisem igrala najbolje, toda borila sem se in priplazila sem se do zmage. Ko sem izgubila prvi niz, sem se bolje vračala, igrala sem bolj agresivno. V drugem nizu je bilo tesno. Veliko dela sem vložila v fizično pripravljenost, lahko igram tudi tri ure. Na to bom pripravljena, toda zanesljivo bom zmagala," je pojasnila Šarapova.

"Bila je težka bitka, to sem tudi pričakovala. Nisem igrala tako dobro, kot sem do zdaj. Ko si tako blizu, si zmeraj razočaran. Morala bi biti še bolj agresivna. Marija se bori za vsako točko. Če ne izkoristiš priložnosti, potem te tako dobra igralka premaga. Veliko sem se naučila," je povedala Bouchardova, ki bo na novi lestvici WTA napredovala na osmo mesto.

Po 34 letih v finalu znova Romunka
V drugem polfinalu je Halepova upravičila vlogo favoritinje proti Andrei Petković, Romunka je zmagala s 6:2 in 7:6.
Četrta nosilka je odlično začela, že v prvi igri je odvzela servisa Nemki. Petkovićeva je delala številne napake, v peti igri je brez dobljene točke oddala začetni udarec. Prvi niz je trajal le 29 minut.

Statistika

Halep

Petković

Prvi servis (%)7367
Asi

3

0

Dvojne napake23
Neizsiljene napake

20

36

Winnerji2514
Osvojene točke7756
Osv. točke na mreži7/76/10
Priložnosti za brejk3/51/1

Petkovićeva, ki je neuspešno lovila prvi nemški finale v Parizu po zmagi Steffi Graf leta 1999, je v drugem nizu zaigrala precej bolje, narekovala je ritem z osnovne črte in povedla s 3:1. Halepova se je hitro vrnila in izenačila na 3:3. Odločala je podaljašana igra, v kateri sta obe tekmici slabo servirali, Romunka se je zbrala v zaključnih dveh točkah in se po uri in 32 minutah prebila v finale turnirja za grand slam.
Halepova se želi oddložiti za poraz v finalu Madrida
"Izjemno bo igrati v finalu. Zmaga je bila čustvena tudi zato, ker sem v prvem finalu grand slama. Andrea je odlična igralka, toda menim, da sem bila danes močnejša. Od sebe sem dala vse," je navdušeno po zmagi dejala Halepova. O naslednjem dvoboju je dodala: "Sem zelo samozavestna, tu igram dobro. Naslednji dvoboj bo težek. Marija je šampionka, toda morda se jih lahko maščujem za poraz v Madridu."

Grönefeldova in Rojer slavila zmago med mešanimi pari
Znana pa sta že zmagovalca mešanih dvojic. To sta Nemka Anna-Lena Grönefeld in Nizozemec Jean-Julien Rojer, v finalu sta s 4:6, 6:2, 10:7 premagala nemško-srbski par Julia Görges/Nenad Zimonjić.

Polfinale, ženske:
ŠARAPOVA (RUS/7) - BOUCHARD (KAN/18)
4:6, 7:5, 6:2

HALEP (ROM/4) - PETKOVIĆ (NEM/28)
6:2, 7:6 (4)




Polfinale, moški, petek:
NADAL (ŠPA/1) - MURRAY (VB/7)
drugi dvoboj
ĐOKOVIĆ (SRB/2) - GULBIS (LAT/18)
ob 13.00