Serena Williams je izkoristila šele šesto zaključno žogo. Foto: EPA
Serena Williams je izkoristila šele šesto zaključno žogo. Foto: EPA
Marija Šarapova (levo) in Kim Clijsters
19-letna Rusinja bo ne glede na izid finala v ponedeljek številka ena na teniški lestvici. Foto: EPA

Američanka, ki je zaradi poškodb izpustila celotno lansko sezono in na lestvici WTA zdrsnila na 81. mesto, je s 7:6, 6:4 ugnala Nicole Vaidisovo. Serena je zmagovalka Melbourna leta 2003 in 2005, ko je tudi zadnjič nastopila v polfinalu turnirja za grand slam.

Prvič pa bo v finalu Melbourna zaigrala Šarapova, ki je bila kljub 33 nevsiljenim in 8 dvojnim napakam pri servisu premočna za Clijstersovo (6:4, 6:2). Za Belgijko je bil to zadnji nastop v Melbournu, saj se bo konec leta upokojila.

Najstnica se je borila kot levinja
Zanimivejši je bil prvi obračun, kjer je imela 17-letna Čehinja v prvem nizu pri vodstvu s 5:4 zaključno žogo za niz. Serena se je rešila in podaljšani igro dobila s 7:5. V drugem nizu je zmagovalka sedmih turnirjev za grand slam povedla s 5:1. Ko je vse kazalo, da je dvoboj odločen, je Vaidišova rešila štiri zaključne žoge in se približala na 5:4. V 10. igri je imela žogo za izenačenje na 5:5, a je Williamsova le izkoristila šesto zaključno žogo.

"Komaj čakam finale, saj ne morem ničesar izgubiti. V igri zelo uživam. Spet sem se vrnila med 20 najboljših na svetu in to mi pomeni ogromno," je po dvoboju blestela od sreče 25-letna Williamsova.

Prva Rusinja v finalu Melbourna
Šarapova je v prejšnjih dveh letih izpadla v polfinalu, tokrat pa ji je le uspel veliki met. S tem je dobitnica zadnjega grand slama v New Yorku postala prva Rusinja, ki se je uvrstila v finale Melbourna. Po izenačenem začetku je od izida 4:4 prva nosilka dobila petih iger zapored in prednost zadržala do konca. Dvoboj je trajal uro in 23 minut.

Po dvoboju je bila v središču pozornosti Clijstersova, ki so jo Avstralci po zaroki z Lleytonom Hewittom vzeli za svojo. "Aussie Kim" je ostala tudi po razpadu zveze, zato je Rod Laver Areno zapuščala s solzami v očeh: "Pogrešala bom ta turnir. Vedno sem uživala v Melbournu. Opravičujem se, ker sem danes igrala tako slabo."

Polfinale:
ŠARAPOVA (RUS/1) - CLIJSTERS (BEL/4)
6:4, 6:2
S. WILLIAMS (ZDA) - VAIDIŠOVA (ČEŠ/10)
7:6 (5), 6:4