Justine Henin je v Avstraliji zmagala leta 2004. V zbirki grand slam naslovov ji manjka le Wimbledon. Foto: EPA
Justine Henin je v Avstraliji zmagala leta 2004. V zbirki grand slam naslovov ji manjka le Wimbledon. Foto: EPA
Serena Williams
Serena Williams je na turnirjih za grand slam slavila že enajstkrat. V Avstraliji je bila najboljša v letih 2003, 2005, 2007 in 2009. Foto: EPA
V finalu Serena in Justine

Lijeva se je v prvem polfinalnem dvoboju uvodnega teniškega turnirja za grand slam dobro upirala Američanki, ki naskakuje peto avstralsko lovoriko. Kitajka je v prvih devetih igrah osvojila le štiri točke na servis Williamsove, vendar ji je v 10. igri le uspel brejk, s katerim je izsilila podaljšano igro. Serena jo je dobila s 7:4.

Lijeva rešila štiri zaključne žoge
Podobno je potekal tudi drugi niz. Lijeva je v 10. igri rešila tri zaključne žoge, v 12. še eno, druga podalšana igra pa je bila "enosmerna ulica". Tie-break se je končal s 7:1. Serena je dvoboj končala z 12. asom. "Morala bi zmagati veliko prej, toda Lijeva je igrala dobro. Na moje zaključne žoge je vedno odgovorila z izjemnim udarcem ali dobrim servisom," je povedala Williamsova, ki je na poti do finala oddala en niz. Dvoboj je trajal skoraj dve uri.

Bo Justine ponovila zgodbo Clijstersove?
Le 51 minut pa je za uvrstitev v finale potrebovala Justine Henin, ki je s 6:1, 6:0 ponižala presenečenje Melbourna Žengovo. Belgijka po vrnitvi na teniška igrišča igra šele drugi turnir in že se kažejo podobnosti z zgodbo njene rojakinje Kim Clijsters, ki je septembra osvojila Odprto prvenstvo ZDA, potem ko se je le mesec prej vrnila po več kot dveletni odsotnosti. Heninova bo v sobotnem finalu napadala osmo lovoriko za grand slam.

"To je moj prvi grand slam, odkar sem se vrnila, pa sem že v finalu. To je skorajda že uresničitev sanj. Vesela sem, da bo moja tekmica Serena. To pomeni, da bom morala, če želim osvojiti nov turnir za grand slam, premagati najboljšo igralko na svetu. Večjega izziva si ne morem želeti," je povedala Heninova.

Igralki sta se do zdaj pomerili 13-krat, s 7:6 pa vodi Američanka. V finalu turnirja za grand slam še nista igrali.

Polfinale:
S. WILLIAMS (ZDA/1) - LI (KIT/16)
7:6 (4), 7:6 (1)

HENIN (BEL) - ŽENG (KIT)
6:1, 6:0

V finalu Serena in Justine