Zmagovalni krik Katarine Srebotnik po zmagi nad Sereno Williams. Foto: EPA
Zmagovalni krik Katarine Srebotnik po zmagi nad Sereno Williams. Foto: EPA
Serena Williams
Pariz bo dobil novo kraljico, saj je bila Serena Williams zadnja od zmagovalk, ki so še ostale v žrebu. Foto: EPA
Kata dosegla zmago kariere

Velenjčanka, ki je Američanko premagala prvič v štirih medsebojnih dvobojih, bo v osmini finala turnirja grand slam igrala drugič v karieri. Edinkrat ji je enak podvig uspel leta 2002 prav tako v Parizu.

Vse velike točke v korist Srebotnikove
Srebotnikova je s svojo vztrajnostjo in borbenostjo spravljala v obup Williamsovo, ki je proti koncu dvoboja postajala vse bolj frustrirana. Kata je bila najbolj zbrana oziroma je imela največ sreče prav v odločilnih trenutkih srečanja pri t. i. "velikih točkah". Serena je od osmih priložnostih za brejk izkoristila le eno, Katarina pa tri od štirih. Američanka je bila boljša v "winnerjih" (28:15), vendar je napravila tudi več nevsiljenih napak (23:14).

Srebotnikova kot številka 2
"Danes sem se zbudila in vedela, da nimam kaj izgubiti. Igrala sem odlično, Serena pa mi je po dvoboju dejala, da se ji je na trenutke zdelo, kot da ima na drugi strani igralko številko dve na svetovni lestvici. Kombinirala sem z rezanimi 'bekhend' udarci, ker sem vedela, da ji ti ne ležijo, s 'spin forhendi' pa sem jo poskušala vreči iz igre. Morda sem imela nekaj težav s servisom, a vse skupaj se je vendarle izteklo dobro. V ključnih trenutkih dvoboja sem obdržala potrebno koncentracijo," je bila zadovoljna Velenjčanka.

Serena: Igrala je neverjetno
"Zgrešila sem veliko lahkih žog in izgubila ključne točke, ki bi lahko spreobrnili dvoboj. Vedela sem, da bo težak dvoboj, toda kaj naj rečem? Danes je igrala neverjetno," je povedala Williamsova, ki se ji pred tem samo enkrat ni uspelo uvrstiti se v osmino finala Roland Garrosa.

Film prvega niza
Srebotnikova je dvoboj odlično začela in takoj odvzela servis nasprotnici. Po vodstvu 2:0 je izgubila naslednje tri igre, nakar je odgovorila s še enim brejkom in povedla s 5:3. Pri 5:4 je servirala za prvi niz in po pravem maratonu z odlično igro na mreži izkoristila četrto zaključno žogo. Prvi niz je trajal 45 minut.

Film drugega niza
Igralki sta servis držali do izida 4:4. Več težav je imela Srebotnikova, ki je morala v treh igrah reševati brejk priložnosti nasprotnice. Prelomnica je bila deveta igra, ko je "Kati" uspel odvzem servisa že ob prvi priložnosti v nizu. Slovenka je servirala za zmago, pri 40:15 zapravila dve zaključni žogi, nato pa le uspela zlomiti odpor nasprotnice. Dvoboj je trajal 90 minut.

Srebotnikova se bo v nedeljo v osmini finala pomerila s Švicarko s Patty Schnyder, ki je bila s 7:6, 5:7 in 6:2 boljša od Francozinje Emilie Loit.

Dvojice, 1. krog:
SREBOTNIK/ SUGIJAMA (SLO/JAP/2) -
CRAYBAS/WOZNIACKI (ZDA/DAN)
6:0, 6:1

R. K.

Kata dosegla zmago kariere