Serena Williams se v Avstraliji veseli vsaki dve leti. Melbourne je osvojila v letih 2003, 2005 in 2007. Foto: EPA
Serena Williams se v Avstraliji veseli vsaki dve leti. Melbourne je osvojila v letih 2003, 2005 in 2007. Foto: EPA
Slavje Serene
Po zadnji točki je Serena vrgla v zrak lopar in se ulegla na igrišče. Foto: EPA
Poklapana Marija Šarapova
To preprosto ni bil večer Marije Šarapove. Foto: EPA
Serena priklicala spomine na Ivaniševića

"Preprosto je igrala popolni tenis," so bile besede poražene Rusinje, ki ji ni uspelo zadržati že svojega uvodnega servisa. Mlajša sestra Williams je prvi niz dobila v rekordnih 26 minutah, pri čemer je vodila že s 5:0. Drugi niz se je začel enako, neustavljivi servisi in izjemno vračanje žogice so prinesli Sereni 8. veliki naslov. Razmerje v točkah je bilo na koncu ekspresnega obračuna kar 61:35 za 25-letno Američanko.

Pokazala je, kaj zmore
Zmaga nepostavljene 81. igralke sveta nad 1. nosilko na OP Avstralije je bilo sladko maščevanje Američanke kritikom, ki so ji pred in med turnirjem očitali slabo telesno pripravljenost. "Osupljiva zmaga, še posebej, ker je bilo toliko negativnih kritik ... Številni so govorili, da nisem v formi, da ne bom zdržala treh nizov," ni pozabila zapisov v ameriških in svetovnih medijih Williamsova.

Serena se je vpisala v zgodovino
"Vedno je bilo tako, ko mi nekdo reče, da ne zmorem, mu pokažem, kaj vse lahko naredim. V največje zadovoljstvo mi je ponovno držati pokal za grand slam," je dejala druga nepostavljena igralka, ki je v odprti dobi zmagala na odprtem prvenstvu Avstralije, pred njo je to uspelo le leta 1978 Chris O'Neill. Sobotni obračun v areni Rod Laver je bil tudi drugi najprepričljivejši, učinkovitejša je bila le Steffi Graf, ki je leta 1994 odpravila Arantxo Sanchez-Vicario s 6:0 in 6:2. Novi avstralski naslov je Serena Williams posvetila svoji polsestri Yetunde Price, ki je bila ubita med oboroženim ropom leta 2003.

Najboljši prvi servis na turneji
Za številne favorizirana Šarapova se je hitro sprijaznila s porazom. Sibirska lepotica je priznala, da v tem dvoboju preprosto ni imela možnosti. "Njen prvi servis je najboljši na turneji in je njeno največje orožje, ki ga s pridom izrablja," je razkrila vzrok premoči Američanke Šarapova. "Ne maram izgubljati, toda takšne stvari te morajo okrepiti. Prišla sem v finale in na to sem lahko ponosna," je kljub črnemu dnevu videla pozitivne stvari Rusinja, ki domovini ni prinesla prve zmage v Avstraliji.

Melbourne:
(19.000.000 av. dolarjev, trda podlaga)

Finale:
S. WILLIAMS (ZDA) - ŠARAPOVA (RUS/1) 6:1, 6:2

Brata dvojčka dobro začela leto
V finalu moških dvojic sta se srečala prvo postavljena dvojica, Mike in Bob Bryan, in druga nosilca Jonas Bjorkman/Max Mirni. 28-letna dvojčka sta v četrtem zaporednem finalu v Melbournu tesno, a zasluženo osvojila pokal za peti grand slam turnir (7:5, 7:5).

Moške dvojice, finale:
BRYAN/BRYAN (ZDA/1) - BJORKMAN/MIRNI (ŠVE/BLR/2) 7:5, 7:5

T. G.

Serena priklicala spomine na Ivaniševića