Naomi Osaka, zmagovalka zadnjih dveh turnirjev za grand slam, se ne znajde na pesku, tako da ni bila favoritinja za zmago v Parizu. Foto: Reuters
Naomi Osaka, zmagovalka zadnjih dveh turnirjev za grand slam, se ne znajde na pesku, tako da ni bila favoritinja za zmago v Parizu. Foto: Reuters
Čehinja Katerina Siniakova je poskrbela za presenečenje v Parizu – domov je poslala prvo igralko sveta Naomi Osako. V 4. krogu jo čaka 14. nosilka, Američanka Madison Keys. Foto: Reuters
Čehinja Katerina Siniakova je poskrbela za presenečenje v Parizu – domov je poslala prvo igralko sveta Naomi Osako. V 4. krogu jo čaka 14. nosilka, Američanka Madison Keys. Foto: Reuters

Osaka je v tretjem krogu OP Francije končala niz šestnajstih zmag na grand slamih, ki so jo pripeljale do naslova v New Yorku in Melbournu.

Uvodna dva kroga je preskočila po hudih težavah in potem ko je vsakič izgubila prvi niz. V tretje se ji ni izšlo. S 4:6 in 2:6 je izgubila proti 42. igralki na svetu, ki je tako dosegla svoj največji uspeh na grand slamih v konkurenci posameznic.

23-letna Siniakova je sicer že dvakrat zmagala na največjih turnirjih, in sicer v Rolandu Garrosu in Wimbledonu med dvojicami z rojakinjo Barboro Krejcikovo in je trenutno tudi prva igralka sveta med dvojicami.

Japonka je po porazu priznala, da je na svoji najmanj priljubljeni podlagi čutila pritisk prve igralke sveta: "Pesek je podlaga, ki jo še moram vzljubiti. Vedno, ko pridem v Pariz, sem vznemirjena in v pričakovanju, da mi bo stekla igra, a ko se enkrat začnejo dvoboji, to nekako izgine in se ne znajdem več."

Kljub porazu bo Naomi Osaka zadržala prvo mesto na lestvici WTA, saj so vse tekmice, ki bi jo lahko prehitele, že končale nastope v Parizu.

Statistika
Osaka
Siniakova
Prvi servis (%)52 (28/53)
67 (47/70)
Asi1
3
Dvojne napake3
3
Neizsiljene napake38
13
Winnerji25
12
Osvojene točke56
67
Priložnosti za brejk0/7
3/6
Točke na mreži7/8
1/6
Siniakova izločila prvo igralko sveta Osako

Halepova zdaj v vlogi favoritinje
Najvišjepostavljeni igralki sta zdaj lanski finalistki, branilka naslova Romunka Simona Halep (3.), ki je danes s 6:2 in 6:1 v zgolj 53 minutah premagala Ukrajinko Lesijo Curenko, ter sedma nosilka Američanka Sloane Stephens, ki je v petek proti Poloni Hercog ubranila tri zaključne žogice in v tretjem nizu zmagala s 6:4.

Keninova šokirala Sereno
Zgodovinski dosežek - izenačitev 24 grand slamov Margaret Court - se je znova izmuznil 37-letni Sereni Williams. S 6:2 in 7:5 jo je premagala 20-letna rojakinja, sicer rojena v Moskvi, Sofia Kenin. Za Williamsovo je to najzgodnejši poraz na grand slamih od Wimbledona 2014, za 35. igralko sveta pa največja zmaga v karieri. Za nagrado se bo za mesto v četrtfinalu pomerila z Avstralko Ashleigh Barty.

Razočarana Serena Williams. Foto: Reuters
Razočarana Serena Williams. Foto: Reuters

Serena se je na zadnjem obračunu na stadionu Philippa Chatrierja zelo slabo gibala. V prvem nizu je bila popolnoma nemočna, v peti in sedmi igri je izgubila servis. Tudi v drugem nizu je Keninova prišla do brejka že v uvodni igri, a je nato Serena izenačila na 3:3. V enajsti igri se je z novo neizsiljeno napako znova znašla v težavah. Keninova je servirala za največjo zmago v karieri, po zaostanku s 30/40 je prišla do prve zaključne žoge, a jo je zapravila. Drugo je unovčila, potem ko je Serena poslala bekhend prek osnovne črte.

Serena je servirala deset asov, Keninova pa nobenega. Ključne so bile neizsiljene napake (34:17). Dvoboj je trajal uro in pol.

24. zaporedna zmaga Noleta
Đoković še na tretjem zaporednem dvoboju na pariškem pesku, ki ga je odigral proti nasprotniku, s katerim se še ni srečal, ni izgubil niza. Tako proti Hubertu Hurkaczu, Henriju Laaksonenu kot danes Carusu je oddal osem iger. To je 24. zaporedna zmaga za Noleta na grand slamih.

Novak Đoković ni dovolil presenečenja v tretjem krogu. Foto: Reuters
Novak Đoković ni dovolil presenečenja v tretjem krogu. Foto: Reuters

Za Carusa, 147. igralca sveta, je bil to že šesti dvoboj na Roland Garrosu. Po treh zmagah v kvalifikacijah je italijanski kvalifikant v prvih dveh krogih precej zanesljivo opravil s Jaumejem Munarjem in Gillesom Simonom, proti prvemu igralcu sveta pa mu kljub vztrajnosti ni uspelo prirediti presenečenja.

Đoković je povedel s 3:1. V naslednji igri je Italijan zapravil dve priložnosti za brejk, tako da je omogočil Srbu povišanje vodstva na 4:1. V naslednjih dveh igrah je imel Caruso priložnosti za priključek, a je med drugim zapravil dve brejkpriložnosti, tako da je Đoković dobil prvi niz.

V drugem nizu Đoković ni bil na želeni ravni, Caruso je igral s polno močjo, imel je veliko winnerjev, a mu ni uspelo priti do priložnosti za brejk. Za Carusa sta bila usodna dva izgubljena servisa, po 45 minutah igre je tako tudi drugi niz pripadel Đokoviću.

Italijanski kvalifikant Salvatore Caruso je v šestem dvoboju na Rolandu Garrosu moral priznati premoč prvemu tenisaču sveta. Foto: Reuters
Italijanski kvalifikant Salvatore Caruso je v šestem dvoboju na Rolandu Garrosu moral priznati premoč prvemu tenisaču sveta. Foto: Reuters

Caruso je takoj na začetku tretjega niza prišel do brejk priložnosti, a jo je zapravil, igro je dobil Srb. Ta je ob napakah, ki so se vrstile v igri Italijana, med drugim je dvakrat izgubil servis, zlahka osvojil tretji niz.

Naslednja ovira Đokovića je Nemec Jan-Lennard Struff, ki je z 11:9 v odločilnem petem nizu presenetil Hrvata Borno Ćorića.

Zverev in Thiem ne blestita, a napredujeta
Pet nizov je odigral tudi peti nosilec Alexander Zverev, ki je Dušana Lajovića premagal s 6:4, 6:2, 4:6, 1:6 in 6:2. Njegov naslednji tekmec bo Italijan Fabio Fognini.

Četrti nosilec Dominic Thiem je v prvih dveh krogih oddal po en niz, tokrat pa se je zoperstavil izjemno neugodnemu Pablu Cuevasu. Premagal ga je po dveh urah in 38 minutah igre s 6:3, 4:6, 6:2 in 7:5.

Wawrinka prek Dimitrova do Cicipasa
Dva dvoboja sta bila v petek prekinjena zaradi teme. Stefanos Cicipas je bil boljši od še enega srbskega igralca Filipa Krajinovića, Stan Wawrinka pa s trikrat 7:6 ugnal Grigorja Dimitrova. To je bila prava poslastica na nabito polnem igrišču številka ena. Bolgar je imel v podaljšani igri tretjega niza kar pet priložnosti za znižanje na 2:1, a se je Švicar rešil in dobil "tie-break" z 10:8. V nedeljo se bo v osmini finala srečal s Cicipasom.

Klepačeva ostaja v igri
Andreja Klepač je izpadla med mešanimi pari (igrala je s Francozom Edouardom Roger-Vasselinom), ostaja pa v igri v dvojicah, kjer sta s Čehinjo Lucie Hradecko deseti nosilki in bosta v tretjem krogu igrali proti sedmopostavljenima, Američanki Nicole Melichar in Čehinji Kveti Peschke. Drugi teden turnirja bo Slovenijo zastopala še mladinka Pia Lovrič, ki ji je žreb v prvem krogu namenil domačinko Elso Jacquemot.

Moški, 3. krog, zgornji del tabele:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - CARUSO (ITA)
6:3, 6:3, 6:2
STRUFF (NEM) - ĆORIĆ (HRV/13)
4:6, 6:1, 4:6, 7:6 (1), 11:9
FOGNINI (ITA/9) - BAUTISTA AGUT (ŠPA/18)
7:6 (5), 6:4, 4:6, 6:1
A. ZVEREV (NEM/5) - LAJOVIĆ (SRB/30)
6:4, 6:2, 4:6, 1:6, 6:2
THIEM (AVT/4) - CUEVAS (URU)
6:3, 4:6, 6:2, 7:5
MONFILS (FRA/14) - HOANG (FRA)
6:3, 6:2, 6:3
HAČANOV (RUS/10) - KLIŽAN (SLK)
6:1, 6:4, 6:3
DEL POTRO (ARG/8) - THOMPSON (AVS)
6:4, 6:4, 6:0

Dokončano danes, spodnji del tabele:
CICIPAS (GRČ/6) - KRAJINOVIĆ (SRB)
7:5, 6:3, 6:7 (5), 7:6 (6)
WAWRINKA (ŠVI/24) - DIMITROV (BLG)
7:6 (5), 7:6 (4), 7:6 (8)


Ženske, 3. krog, zgornji del tabele:
SINIAKOVA (ČEŠ) - OSAKA (JAP/1)
6:4, 6:2
KEYS (ZDA/14) - BLINKOVA (RUS)
6:3, 6:7 (5), 6:4
KENIN (ZDA) - S. WILLIAMS (ZDA/10)
6:2, 7:5
BARTY (AVS/8) - PETKOVIĆ (NEM)
6:3, 6:1
HALEP (ROM/3) - CURENKO (UKR/27)
6:2, 6:1
SWIATEK (POL) - PUIG (PRT)
0:6, 6:3, 6:3
ANISIMOVA (ZDA) - BEGU (ROM)
7:6 (6), 6:4
BOLSOVA (ŠPA) - ALEKSANDROVA (RUS)
6:2, 7:5