Slovenke bodo v Pokalu Fed spet oslabljene. Dalila Jakupovič bo na turnirju v Bathu prvi slovenski adut. Foto: www.alesfevzer.com Foto:
Slovenke bodo v Pokalu Fed spet oslabljene. Dalila Jakupovič bo na turnirju v Bathu prvi slovenski adut. Foto: www.alesfevzer.com Foto:
Obstanek prvi cilj ženske teniške reprezentance

Slovenska ženska teniška reprezentanca bo naslednji teden nastopila v pokalu Fed. V Bathu v Angliji jo čaka boj za obstanek v prvi evroafriški skupini, saj bo znova nastopila močno oslabljena. Andreja Klepač je nastop odpovedala zaradi poškodbe, Polona Hercog in Tamara Zidanšek pa sta dali prednost individualnemu razvoju.

Čeprav je kapetan Andrej Kraševec še sredi decembra govoril o visokih ciljih, celo kvalifikacijah za svetovno skupino pokala Fed, pa je januarska realnost precej drugačna. Polona Hercog je že pred časom napovedala, da je igranje za slovensko reprezentanco ne zanima. Hitro se ji je pridružila 21-letna Tamara Zidanšek, po odprtem prvenstvu Avstralije pa je postalo jasno, da je Slovenija ostala še brez specialistke za igro dvojic Andreje Klepač, ki ima poškodovan komolec.

Prvi lopar bo Dalila Jakupović
Slovenijo bodo tako letos zastopale Dalila Jakupović, Kaja Juvan, Nina Potočnik in Nika Radišič. Večino bremena bosta nosili prvi dve, ki sta hkrati tudi v mislih kapetana Andreja Kraševca za igro dvojic. Jakupovićeva zaseda 82. mesto med posameznicami in 51. v dvojicah, Juvanova pa je 171.

Za slovensko žensko reprezentanco ni nič neobičajnega, da ne nastopa v najmočnejši postavi. Več kot petnajst let je že od časov, ko je kapetanoma Mimi Jaušovec in Borisu Breskvarju uspelo na kup zbrati vso slovensko elito – Katarino Srebotnik, Majo Matevžič, Tino Pisnik in Tino Križan.

Časa dovolj, volje pač ne
"Želim si, da v karieri kapetana vsaj enkrat zaigramo v popolni postavi. Res ne vem, kaj je treba narediti, da bi vse najboljše slovenske igralke nastopile skupaj. Letos je bil termin in kraj za Fed cup znan že sredi oktobra, ko igralke počasi začnejo razmišljati o novi sezoni, se pravi, da so imele vse dovolj časa, da bi to tekmovanje uvrstile v svoj koledar. Hkrati je letos Mednarodna teniška zveza zvišala denarne nagrade za nastope. Ne nazadnje gre za en teden v letu, ni tako kot na primer v košarki, ko se fantje zberejo za dva meseca, pustijo na strani družine in kariero ter vse misli usmerijo v državno reprezentanco," je dejal Kraševec.

Najprej (v sredo) z Britankami
Žreb Sloveniji ni bil naklonjen, saj jo je uvrstil v skupino B skupaj z Veliko Britanijo, Madžarsko in Grčijo. Vse tri ekipe imajo po eno igralko, ki je više od naše najbolje uvrščene. Johanna Konta je 39., Timea Babos 65. in Maria Sakkari 37.

Slovenija bo prvi dan, torej v sredo, 6. februarja, igrala z Veliko Britanijo, nato jo čaka Madžarska in za konec skupinskega dela Grčija. V primeru ene zmage bi si najverjetneje zagotovila obstanek, ob treh porazih pa jo v soboto čaka še ena, odločilna partija.


Zidanškova po drami v četrtfinale
Tamara Zidanšek je v osmini finala teniškega turnirja WTA v Hua Hinu na Tajskem premagala Jennyfer Brady s 6:3, 0:6 in 7:6. V odločilnem nizu je Zidanškova po dveh brejkih povedla s 5:0, toda tekmica je vrnila z isto mero in izsilila podaljšano igro, ki jo je Tamara Zidanšek dobila na 9. Dvoboj je trajal skoraj dve uri in pol. Pri vodstvu s 5:2 je imela Slovenka na svoj servis tri zaključne žoge.

V četrtfinalu bo 74. igralka sveta igrala s Švicarko Viktorijo Golubić. Prva nosilka turnirja na trdi podlagi je Garbine Muguruza, ki se je zanesljivo prebila v četrtfinale, kjer jo čaka Dajana Jastremska.

Obstanek prvi cilj ženske teniške reprezentance