Martina Sucha je poskrbela za veliko presenečenje v Portorožu. Foto: RTV SLO
Martina Sucha je poskrbela za veliko presenečenje v Portorožu. Foto: RTV SLO
Katarina Srebotnik
Srebotnikovi se je poznala utrujenost. Foto: RTV SLO
Andreja Klepač
Andreja Klepač je uspešno nastopila v prvem krogu v Portorožu. Foto: RTV SLO
Maša Zec Peškirič
Maša Zec Peškirič se je dobro upirala Francozinji Loitovi. Foto: RTV SLO
Klara Zakopalova
Lanska junakinja Klara Zakopalova se je letos hitro poslovila. Foto: EPA

Velenjčanka je v prvem nizu povedla s 4:2, Slovakinja je še uspela izenačiti, potem pa je Kata z novim brejkom osvojila niz. V drugem nizu sta obe igralki uspešno zadržali servis, v deseti igri pa je Suchi uspel odločilni brejk. Kati je v odločilnem nizu dvakrat uspel odvzem
servisa, pri izidu 3:2 in 4:3 ni uspela zadržati prednosti, potem pa je Sucha v zadnji igri hladnokrvno končala dvoboj.

Katarina se je zavedala moči Suche
Najboljši slovenski igralki se je zelo poznala utrujenost, Slovakinja pa je igrala sijajno. Pred tem dvobojem je Katarina dobila tri izmed štirih medsebojnih srečanj. Letos je v Charlestonu slavila s 6:3 in 6:1, v 1. krogu Wimbledona pa je bilo 6:4 in 6:1 za Srebotnikovo.

"Bala sem se tega dvoboja, saj je Sucha zelo neugodna tekmica. Po naporni ameriški turneji bi si vzela teden dni počitka, če ne bi bil turnir prav v Portorožu, na domačih tleh. Dala sem vse od sebe, vendar mi ni uspelo," je bila razočarana Srebotnikova, ki je lani klonila v finalu.

"Sucha je posebej v tretjem nizu igrala zelo dobro. Z izgubljenimi servisi se tudi sicer nisem obremenjevala, ker se lahko v ženskem servisu z "rebreaki" ponovno vrneš v igro. Poleg tega ima Sucha kot svoj najboljši udarec prav vračanje servisa. Napravila je zelo malo napak, bila je zelo stabilna. Vsako točko sem si morala prigarati. Vedela sem, da imam težave, vendar sem upala, da bom vseeno zmagala. Če bi bila tekmica malce slabša, bi mi mogoče uspelo. Toda Sucha je zadevala udarce ob liniji in skorajda ni napravila napake. Vseeno sem upala do zadnje igre, da se ji bo roka "skrajšala" in bom dobila priložnost za zmago. Takih dvobojev sem imela letos veliko, vendar sem jih dobila. Presenečena sem bila, ker sem bila dokaj sproščena, posebej zato, ker sem lani pred prvim in drugim krogom čutila velik pritisk zaradi velikih pričakovanj domače javnosti. Tudi letos sem si zelo želela zmagati v finalu. Nisem pa razočarana, ker sem imela do Portoroža odlično sezono," je še dodala Katarina.

Suche gledalci niso motili
"Vedno pred dvobojem upam, da lahko zmagam. Uspelo mi je, da sem razvila svojo igro. Kljub temu, da so gledalci navijali za Srebotnikovo, pa me to ni motilo. Bila sem povsem osredotočena na svojo igro. Vedela sem, da je Srebotnikova zelo dobra igralka. Igrala sem zelo odločno in na vso moč, vesela pa sem tudi, da v zadnjem, odločilnem nizu, nisem delala napak," je bila vesela Slovakinja.

Klepačeva v 2. krogu
Pred televizijskimi kamerami je Andreja Klepač izločila kvalifikantko Tadejo Majerič s 6:4 in 7:5. 16-letna Mariborčanka se je odlično upirala v prvem nizu, obe igralki sta zadržali servis do izida 5:4 za Klepačevo, potem pa je Majeričeva izgubila servis in s tem tudi niz.

Tadeja je v četrti igri drugega niza potrebovala tudi zdravniško pomoč zaradi bolečin v zapestju. Kljub temu je povedla s 5:4 v drugem nizu in servirala za izenačenje. V odločilnih trenutkih se je poznala večja izkušenost Klepačeve, ki se je prejšnji teden prebila do 2. kroga turnirja v Baliju. Vse tri zadnje igre so bile zelo izenačene, Andreja pa je osvojila vse tri. Prvi dvoboj tekmic v letošnjem letu je v Mariboru gladko dobila Klepačeva (6:0 in 6:1).

Obe igralki sta perspektiva slovenskega tenisa
"Pred dvobojem sem sama sebi ustvarila prevelik pritisk, zato na igrišču nisem bila dovolj sproščena. Kljub temu sem bila odločna in sem v odločilnih trenutkih izkoristila svoje priložnosti za zmago," je bila zadovoljna Klepačeva.

"Že z uvrstitvijo na glavni turnir sem presegla svoje cilje. Hvala za posebno povabilo organizatorjem, ker brez tega ne bi mogla nastopiti niti v kvalifikacijah. Turnir WTA v Sloveniji je zelo pomemben, posebej za mlade igralke, ki imajo tako priložnost pokazati svoj talent," je povedala Majeričeva, ki veliko obeta.

Zec Peškiričeva za las prekratka
V večernem dvoboju pod žarometi je Emilie Loit s 6:1, 4:6 in 6:4 ugnala Mašo Zec Peškirič. V prvem nizu je Francozinja, ki je 250 mest višje na lestvici WTA, povsem prevladovala in oddala le igro. Zec Peškiričeva je v drugem nizu odvzela servis tekmici za vodstvo s 5:4, nato pa zadržala servis in izenačila izid v nizih. V tretjem nizu je nadaljevala sijajno. Povedla je z 2:0 in s 4:2. Francozinja je znižala na 3:4, potem pa je Maša imela priložnost za vodstvo s 5:3, a je bila Loitova v odločilnih trenutkih bolj zbrana.

Slovo lanske zmagovalke
Že v prvem krogu se je poslovila branilka naslova Klara Zakopalova, ki jo je s 6:3 in 7:5 izločila 8. nosilka, Italijanka Tathiana Garbin.

PORTOROŽ, 1. krog, tabela:
SUCHA (SLK) -
SREBOTNIK (SLO/1) 4:6, 6:4, 6:4
ANI (EST) - PIN (FRA) 6:4, 7:6
PIRONKOVA (BLG) - ANČIĆ (HRV) 6:1, 6:1
CAMERIN (ITA/6) - LISJAK (HRV)
MÜLLER (NEM/4) - KNAPP (ITA) 6:7, 6:2, 7:6
VORACOVA (ČEŠ) - BARROIS (NEM) 3:6, 6:4, 6:4
GAGLIARDI (ŠVI) - BOHMOVA (ČEŠ) 7:5, 6:3
GARBIN (ITA/8) - ZAKOPALOVA (ČEŠ) 6:3, 7:5

OPRANDI (ITA/5) - SCHRUFF (NEM) 6:3, 7:5
KLEPAČ (SLO) - MAJERIČ (SLO) 6:4, 7:5
PASZEK (AVT) - KOSINSKA (POL) 4:6, 6:2, 6:1
BENEŠOVA (ČEŠ) - BAMMER (AVT/3) 6:4, 3:6, 6:3
LOIT (FRA/7) - ZEC PEŠKIRIČ (SLO) 6:1, 4:6, 6:4
ONDRAŠKOVA (ČEŠ) - BIČKOVA (RUS) 7:6, b.b.
ČAHNAŠVILI (GRU) - HRADECKA (ČEŠ)
GAJDOSOVA (SLK/3) - BIRNEROVA (ČEŠ) 6:3, 6:1