Rafael Nadal je osvojil prvi naslov za grand slam. Foto: epa
Rafael Nadal je osvojil prvi naslov za grand slam. Foto: epa
Rafael Nadal
Rafael Nadal se je med dvobojem pogosto razveselil uspešne igre. Foto: epa
Mariano Puerta
Mariano Puerta se je v finalu boril po najboljših močeh. Foto: epa
Rafael Nadal, Zinedine Zidane in Mariano Puerta
Nogometaš Zinedine Zidane (v sredini) je podelil priznanja za najboljša igralca na OP Francije. Foto: epa

Najstnik z Mallorce je bil v finalu s 3:1 v nizih boljši od Argentinca Mariana Puerte in po skoraj treh urah in pol prišel do svojega prvega naslova za grand slam. Nadal je podaljšal niz neporaženosti na pesku na 24 dvobojev.

Nadal je začel silovito, saj je že v prvi igri odvzel servis nasprotniku. Ko je povedel s 3:1 in ko je Puerta zaradi težav s stegnom potreboval zdravniško pomoč, je kazalo, da je prvi niz že odločen. Toda Argentinec je z "rebreakom" v 6. igri izenačil na 3:3, nato pa niz v podaljšani igri po 72 minutah odločil v svojo korist.

Španec je tudi v 2. nizu po breaku v 4. igri povedel s 3:1 in prednost ob nekoliko utrujenem Puerti brez težav zadržal. Po 42 minutah je bilo 6:3. Tretji niz se je začel enako kot prvi: z breakom Španca, ki je "vajo" ponovil še v 5. igri in 7. igri ter v 26 minutah gladko zmagal s 6:1.

Kljub zaostanku z 2:1 v nizih in navidezni nemoči se Puerta v 4. nizu ni predal. Pri izidu 3:3 je imel tri priložnosti za break, a se je Nadal izvlekel. To pa mu ni uspelo v 9. igri, ko je Puerti uspel break za 5:4. Argentinec je imel potem tri žoge za izenačenje v nizih na 2:2, vendar se je najstnik z Mallorce znova šampionsko rešil, nato pa v 12. igri izkoristil že prvo zaključno žogo za končno zmago.

Po zmagi je zmagovalec Rafael Nadal, ki je za zmago prejel 880.000 evrov, povedal: "Neverjetno. Moje sanje so se uresničile. Mariano je odigral izjemen turnir, tudi danes je bil zelo dober nasprotnik. Zame je to največji dan v karieri. Vse življenje sem želel, da bi enkrat zmagal na turnirju za grand slam. Še posebej sem si želel zmage na Rolandu Garrosu, saj vsi Španci sanjamo o tem."

Finale:
NADAL (ŠPA/4)
- PUERTA (ARG) 6:7 (6), 6:3, 6:1, 7:5

Dvojice (Ž), finale:
RUANO-PASCUAL/SUAREZ (ŠPA/ARG/1) -
BLACK/HUBER (ZIM/JAR) 4:6, 6:3, 6:3

Povezave: Roland Garros