Rafael Nadal se je še drugič zapored uvrstil v finale Wimbledona. Lani je klonil v štirih nizih. Foto: EPA
Rafael Nadal se je še drugič zapored uvrstil v finale Wimbledona. Lani je klonil v štirih nizih. Foto: EPA
Richard Gasquet in Roger Federer
Richard Gasquet, ki je odigral dvoboj kariere proti Andyju Roddicku, ni bil kos Federerju. Lani je proti Švicarju v 1. krogu osvojil le sedem iger. Foto: EPA
Novak Djoković
Novak Djoković je imel težave z žulji in z bolečinami v hrbtu. Zdržal je dva niza in pol, potem pa se je moral predati. Foto: EPA

Švicar je s 7:5, 6:3 in 6:4 odpravil Richarda Gasqueta, medtem ko je Španec dobil dvoboj po predaji Novaka Djokovića zaradi žulja na nogi. Izid ob prekinitvi je bil 3:6, 6:1 in 4:1.

Federer bo v nedeljo lovil peto zaporedno zmago na sveti travi, kar je doslej uspelo le legendarnemu Švedu Bjoernu Borgu (1976-80), ki si je dvoboj ogledal v živo na tribuni. "Izjemno spoštujem Borga. Je eden največjih igralcev v zgodovini tenisa in zelo sem vesel, da je prišel na ta dvoboj. Upam, da bom jutri dokončal delo," je dejal Federer.

Utrujenega Gasqueta, ki je v petek pozno popoldne po petih nizih ugnal Andyja Roddicka in je imel tudi težave z gležnjem, je razorožil z 20 asi.

Novak povsem na koncu z močmi
Djoković je potreboval pomoč že na koncu drugega niza, a je bila zaman. "Celo noč nisem spal, zjutraj pa sem komaj hodil. Razmišljal sem, ali naj sploh nastopim. Proti Baghdatisu sem imel tudi bolečine v hrbtu. Sem popolnoma izčrpan," je povedal Djoković, ki je bil že pred polfinalom na igrišču skoraj 17 ur, v osmini finala in četrtfinalu skupaj pa kar devet ur. Novak je postal prvi igralec, ki je predal dvoboj v polfinalu Wimbledona.

Kritiziral je organizatorje
"Od vseh igralcev sem imel ravno jaz najtežji razpored. Dvoboj 3. kroga se mi je zavlekel vse do srede, potem pa sem odigral še dva maratona. Igrati sem moral vsak dan in to ni ravno najboljše. Organizatorji niso najbolj pošteno sestavljali sporedov, dež jih je povsem zmedel. Upam, da se bo to v prihodnje spremenilo. Drugače sem s svojimi nastopi zelo zadovoljen, igral sem najboljši tenis v karieri," je še dodal Novak.

Nadal je optimist pred finalom
"Zares škoda, da se je to zgodilo v polfinalu. Novak je igral odličen tenis. V četrtfinalu je odigral pravi maraton in to se je seveda poznalo," je dejal Nadal, ki je optimističen pred finalom: "Morda je Roger res imel precej več odmora od drugih igralcev v drugem tednu, a mislim, da to jutri ne bo odločilno. Letos sem precej boljši igralec, kot lani. V finalu pred letom dni morda nisem dovolj verjel vase, zdaj pa sem prepričan, da lahko premagam Rogerja tudi na travi."

Lani je v finalu Federer s 6:0, 7:6, (5), 6:7 (2) in 6:3 premagal Nadala, ki v medsebojnih dvobojih vodi z 8:4. "Rafa" je šestkrat slavil na pesku, dobil je tudi oba pariška finala.

Polfinale:
FEDERER (ŠVI/1) - GASQUET (FRA/12)
7:5, 6:3, 6:4

NADAL (ŠPA/2)
- DJOKOVIĆ (SRB/4)
3:6, 6:1, 4:1, b.b.

A. G.