Teniški sodnik Mohamed Lahyani je zaradi kazni ostal brez sojenja na turnirju masters v Šanghaju, ki bo potekal v prvi polovici oktobra. Foto: Reuters
Teniški sodnik Mohamed Lahyani je zaradi kazni ostal brez sojenja na turnirju masters v Šanghaju, ki bo potekal v prvi polovici oktobra. Foto: Reuters

Prireditelji Odprtega prvenstva ZDA so pozneje dejali, da je Lahyani s svojim ravnanjem "kršil protokol". Lahyani je sprožil burne in različne odzive, ko je med dvobojem 2. kroga v New Yorku med Kyrgiosom in Pierre-Huguesom Herbertom splezal dol s sodniškega stola in namenil nekaj spodbudnih besed avstralskemu teniškemu igralcu.

"Želim ti pomagati. To nisi ti. Videl sem tvoje dvoboje. Ti si dober v tenisu," je med drugim dejal glavni sodnik Kyrgiosu, ki je zaostajal z 0:3. Nato je Avstralec dobil 19 od 25 naslednjih iger in zmagal s 4:6, 7:6, 6:3 in 6:0.

Pokazal naklonjenost do enega od igralcev
"Vedenje glavnega sodnika Mohameda Lahyanija na dvoboju drugega kroga Nick Kyrgios - Pierre-Hugues Herbert ni bilo v skladu s protokolom. Njegovo delo bi moralo biti nepristransko do obeh igralcev, s svojim ravnanjem pa je pokazal posebno naklonjenost do enega od igralcev,"
so zapisali prireditelji ameriškega turnirja za grand slam, združenje ATP pa je sodnika kaznovalo z dvotedenskim suspenzom, kar pomeni, da ne bo mogel deliti pravice na mastersu v Šanghaju.

Federer: "Nikoli ne bi smel splezati s stola"
Kyrgios je sicer dejal, da Lahyanijevo posredovanje ni imelo prav nobenega vpliva na njegovo predstavo. A večina igralcev in trenerjev je bila enotna, da je Lahyani prekoračil pooblastila.

"Sodnikova vloga ni plezanje dol s stola. Po človeški plati ga razumem, kaj je skušal narediti. On se vede, tako kot se vede. Po mojem mnenju lahko vsak sodnik na stolu sprejeme odločitev, kakršno sprejme, naj ti bo všeč ali ne. A nikoli ne bi smel splezati s stola in spodbujati igralca na takšen način," je dejal zmagovalec 20 turnirjev za grand slam, Švicar Roger Federer.