Rafael Nadal bo v Parizu lovil 11. zmago. Foto: Reuters
Rafael Nadal bo v Parizu lovil 11. zmago. Foto: Reuters
Marcos Baghdatis
John McEnroe je svoj rekord zgradil na preprogi. Na tej podlagi se na turneji ne igra več od leta 2009, saj naj bi bila kriva za večje število poškodb. Eden zadnjih turnirjev na preprogi je bil v naši soseščini, v Zagrebu je leta 2007 turnir dobil Marcos Baghdatis. Foto: Reuters

Letos je dobil turnirja v Monte Carlu in Barceloni, na obeh prizoriščih je bila to zanj že 11. turnirska zmaga, s čimer je le še popravil svoj rekord.

Ta teden igra v Madridu, kjer se je brez težav uvrstil v četrtfinale. V četrtek je premagal Diega Schwartzmana s 6:3 in 6:4, kar je pomenilo, da je na peščeni podlagi dobil že neverjetnih 50 zaporednih nizov. Zadnjič je na tej podlagi izgubil pred skoraj natanko enim letom, ko ga je v četrtfinalu Rima premagal Dominic Thiem s 6:4 in 6:3. Sledile so turnirske zmage brez oddanega niza na Roland Garrosu, Monte Carlu in Barceloni, vmes pa je na tej podlagi dobil še šest nizov v Davisovem pokalu.

S tem je popravil rekord Johna McEnroeja, ki je leta 1984 na preprogi dobil 49 zaporednih nizov.

StatistikaNadalMcEnroe
podlagapesekpreproga
dobljeni nizi5049
izgubljeni nizi00
dobljene igre297298
izgubljene igre107130

Opomba: Nadal je v četrtfinalu Roland Garrosa drugi niz proti Pablu Carrenu Busti dobil z 2:0 (rojak je v drugem nizu dvoboj predal), zato je njegova vsota vseh dobljenih iger nižja od McEnroja.

Prevlada Nadala na pesku je v tem obdobju res neverjetna, saj je le enkrat moral za niz dobiti več kot šest iger. To je bilo letos v Barceloni, ko je drugi niz proti Martinu Kližanu dobil s 7:5. Na drugi strani je McEnroe štirikrat moral dobiti sedem iger.

Thiem je bil torej zadnji igralec, ki je na pesku proti Nadalu dobil niz (in ga tudi premagal). Avstrijec ima zdaj priložnost, da to ponovi tudi v Madridu, saj bosta v petek igrala med seboj v četrtfinalu.