Novak Đoković v Melbournu lovi 22. osvojeni turnir za grand slam, s čimer bi se na vrhu večne lestvice izenačil s Špancem Rafaelom Nadalom. Foto: EPA
Novak Đoković v Melbournu lovi 22. osvojeni turnir za grand slam, s čimer bi se na vrhu večne lestvice izenačil s Špancem Rafaelom Nadalom. Foto: EPA
Finale bo 13. medsebojni obračun

Novak Đoković in Stefanos Cicipas sta se do danes pomerila 12-krat, 10-krat je zmago slavil Srb, od tega devetkrat zapored. Nazadnje sta se finalista letošnjega Melbourna pomerila na lanskem sklepnem turnirju v Torinu, Đoković je bil boljši v dveh nizih s 6:4 in 7:6.

Edini zmagi je Grk dosegel leta 2018 na mastersu v Kanadi, na katerem je bil v osmini finala boljši s 6:3, 6:7 in 6:3, ter v četrtfinalu turnirja v Šanghaju leta 2019, ko je zmagal s 3:6, 7:5 in 6:3.

Letošnji finale poleg visoke denarne nagrade in mesta v analih teniške zgodovine prinaša še en sladkorček: zmagovalec bo v ponedeljek postal številka ena moškega svetovnega tenisa.

Sorodna novica Srđan Đoković s fotografiranjem z ruskimi navijači izzval škandal, sinov dvoboj gledal doma

Đoković in Paul sta se pomerila sploh prvič v zgodovini. V težavah se je Srb znašel le v drugi polovici prvega niza, ko je z nevsiljenimi napakami nasprotniku dovolil vrnitev v igro, a še pravočasno se je zbral in stvari postavil na pravo mesto.

V naslednjih dveh nizih mu Paul ni bil dorasel nasprotnik. Z izjemo nekaj lepih izmenjav in zaključnih udarcev pravzaprav ni imel možnosti proti zimzelenemu Beograjčanu, ki je pred natanko 15 leti prav v Melbournu odigral svoj prvi finale na turnirju za grand slam.

Na tribunah je imel skupinico gorečih srbskih navijačev, ki so ga podpirali ves dvoboj. "Podpora mi veliko pomeni, zlasti v tem obdobju moje kariere. Potrebujem to energijo. Hvaležen sem, da imam dovolj moči v nogah, da še zmeraj lahko igram na visoki ravni na enem največjih turnirjev na svetu," je po dvoboju dejal Đoković, ki lahko z zmago v finalu v ponedeljek spet postane številka ena moškega tenisa.

Đoković je v prvem nizu popolnoma izgubil fokus, naredil kar 24 nevsiljenih napak, a se je še pravočasno zbral. Foto: EPA
Đoković je v prvem nizu popolnoma izgubil fokus, naredil kar 24 nevsiljenih napak, a se je še pravočasno zbral. Foto: EPA

Prvi niz: Paulova vrnitev, a z napako
V prvem nizu se je Đoković malce prepotil le v uvodni igri, v kateri si je Američan dvakrat priigral priložnost za break, a je obe zapravil. Nole se je na koncu vendarle rešil z asom, že v naslednji igri pa je z vrsto globokih returnov Paula silil v napake in mu tudi odvzel začetni udarec. Ekspresno je povedel s 4:1, v šesti igri si je po dolgi izmenjavi priigral novo priložnost za break in jo po nevsiljeni napaki Paula tudi izkoristil. Ko je že kazalo, da utegne brez večjih težav uvodni niz dobiti, je nato popolnoma popustil. Najprej je izgubil živce zaradi odštevalnika pri servisu, potem pa je s kopico nevsiljenih napak dovolil izenačenje na 5:5! A kot že ničkolikokrat prej se je predramil v zadnjem trenutku. Nenadoma je našel svoj servis, povedel, v 12. igri pa s 7:5 končal niz, v katerem je naredil kar 24 nevsiljenih napak.

Tommy Paul je bil enakovreden nasprotnik Đokoviću le v prvem nizu, v katerem se je Srb znašel v težavah. Ko je Nole stopil na plin, Američan ni imel niti najmanjših možnosti. 25-letnik iz New Jerseyja je z uvrstitvijo v polfinale Melbourna sicer dosegel uspeh kariere. Do danes je osvojil le en turnir, OP Stockholma 2021, ko je v finalu ugnal Kanadčana Denisa Shapovalova.  Foto: EPA
Tommy Paul je bil enakovreden nasprotnik Đokoviću le v prvem nizu, v katerem se je Srb znašel v težavah. Ko je Nole stopil na plin, Američan ni imel niti najmanjših možnosti. 25-letnik iz New Jerseyja je z uvrstitvijo v polfinale Melbourna sicer dosegel uspeh kariere. Do danes je osvojil le en turnir, OP Stockholma 2021, ko je v finalu ugnal Kanadčana Denisa Shapovalova. Foto: EPA

Drugi niz: Povsem drugačen obraz Novaka Đokovića
Dobra igra Đokovića se je nadaljevala tudi v drugem nizu. Z asi je lomil Paula, ta pa si je dvoboj kvaril z nevsiljenimi napakami. Kot bi mignil, je Srb vodil s 5:0! Paul se je v šesti igri rešil kravate, a kaj več mu tokrat ni uspelo. Nole je brez večjih težav niz končal s 6:1. Če je v prvem nizu naredil kar 24 nevsiljenih napak, jih je v drugem štirikrat manj, serviral je tudi štiri ase.

Tretji niz: Beograjčan zlahka čez predzadnjo oviro
Tretji niz, ponovitev zgodbe iz drugega. Čeprav se je Paul trudil, nekajkrat navdušil z izjemnimi voleji, preprosto ni bil kos devetkratnemu zmagovalcu Melbourna. Žarek upanja je posijal v četrti igri, v kateri si je priigral priložnost za break, a je ta kmalu izpuhtela. Nole je z odličnim servisom povedel s 4:0, pod pritiskom je dobil še 36. točko dvoboja. Paulu je uspelo vendarle dobiti naslednji igri na svoj servis, a to je bilo premalo za uspeh. Đoković si je priigral tri zaključne žogice, po dveh urah in 20 minutah pa si je z novim odličnim prvim servisom priigral vstopnico za finale, njegov 33. na turnirjih za grand slam.

Stefanos Cicipas bo drugič nastopil v finalu turnirja za grand slam, prvič po finalu Roland Garrosa 2021. Foto: EPA
Stefanos Cicipas bo drugič nastopil v finalu turnirja za grand slam, prvič po finalu Roland Garrosa 2021. Foto: EPA

Cicipas do drugega finala v karieri
Đoković se bo v velikem finalu pomeril z Grkom Stefanosom Cicipasom, tretjim nosilcem turnirja. Ta je bil sicer na dobri poti v finale proti Rusu Karenu Hačanovu, a si je nato z izgubljenim tretjim nizom, v katerem sta se mu ponudili dve priložnosti za zmago, nekoliko otežil delo. Vseeno je nato v četrtem nizu hitro povedel s 3:0, ni imel več težav z začetnim udarcem, nasprotnika je vselej držal na varni razdalji in se po treh urah in 21 minutah uvrstil v finale. To bo zanj drugi finale grand slama v karieri, prvi po Rolandu Garrosu 2021, ko ga je moral premoč priznati Đokoviću. "Hvaležen sem, da lahko igram tenis na tej ravni, veliko let si že prizadevam, da bi grški tenis postavil na zemljevid. Z Mario Sakari sva opravila odlično delo. Hvaležen sem, da me tukaj spremlja toliko rojakov, saj si nikoli nisem predstavljal, da me bodo tukaj tako toplo sprejeli. Sem v finalu in bomo videli, kaj se bo zgodilo," je po dvoboju dejal Cicipas.

Cicipas bo skušal preprečiti Đokoviću deseto zmago v Melbournu
Nadal bo odsoten vsaj dva meseca

Španski teniški zvezdnik Rafael Nadal je v četrtek zvečer potrdil, da bo zaradi poškodbe mišice z igrišč odsoten od šest do osem tednov. Nadal je poškodbo staknil v drugem krogu Odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu, poškodoval pa si je mišico na levi strani, ki povezuje hrbtenico z nogama.

"Na kliniki v Barceloni sem opravil preglede in ti so potrdili diagnozo iz Melbourna, tako da je čas okrevanja ostal enak," je na Twitterju zapisal Nadal, ki pa mu ne bo treba na operativni poseg. "Dodatne preglede bomo naredili čez tri tedne in tedaj bomo videli, kako se vse skupaj celi," je dodal z 22 grand slami rekorder moškega tenisa, ki bo junija praznoval 37. rojstni dan.

Če bo takrat dovolj pripravljen, bi lahko naskakoval 15. naslov na Odprtem prvenstvu Francije. (STA)


OP Avstralije 2023, Melbourne

(18.718.600 am. dolarjev, trda podlaga)

Polfinale:
CICIPAS (GRČ/3) – HAČANOV (RUS/18)
7:6 (2), 6:4, 6:7 (6), 6:3

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

ÐOKOVIĆ (SRB/4) – PAUL (ZDA)
7:5, 6:1, 6:2

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com