Srđan Đoković je skupaj z družino in sinovo ekipo Noleta do zdaj zvesto podpiral na tribuni. Tokrat je njegov sedež ob ženi Dijani prazen. Foto: Reuters

V sredo, med četrtfinalnim obračunom med Rusom Andrejem Rubljovom in poznejšim zmagovalcem Novakom Đokovićem, se je Noletov oče Srđan "družil" z navijači pred areno Roda Laverja. Po spletu so med drugim zaokrožili posnetki in fotografije starejšega Đokovića, obkroženega z navijači, ki so v rokah držali rusko zastavo s podobo Vladimirja Putina, eden izmed njih pa je imel na majici tudi znak Z, ki ga ruske sile uporabljajo kot simbol med invazijo v Ukrajini.

Sledil je plaz ogorčenja tako teniške javnosti kot avstralskih oblasti, melbournska policija pa je sprožila preiskavo zaradi "uporabe neprimernih zastav in simbolov", v okviru katere je tudi zaslišala omenjene štiri navijače.

Sorodna novica Pred Đokovićem le še grška ovira na poti do desetega naslova

Kot je znano, je avstralska teniška zveza na turnirju sicer dovolila sodelovati tudi ruskim in beloruskim športnikom, vendar pod pogojem, da ne tekmujejo pod zastavo države, iz katere prihajajo, poleg tega pa je – zaradi pritožbe ukrajinskega veleposlanika prejšnji teden – na prizorišče tekmovanja prepovedano prinašati, razobešati ali razkazovati rusko oz. belorusko zastavo.

Avstralska teniška zvezda je v izjavi za javnost danes poudarila, da "se še naprej trudi zagotoviti varnost navijačev na dogodku", ob tem pa ponovila, da "vztraja pri prepovedi uporabe beloruskih in ruskih zastav".

Tik pred sinovim dvobojem z Američanom Tommyjem Paulom se je oglasil njegov oče, ki umirja žogico. "Tu sem, da bi podpiral svojega sina. Nisem želel povzročiti takšnih naslovov v medijih ali nemira. In zato, da nocoj ne bo dodatnih motenj za mojega sina ali drugega igralca, sem se odločil, da bom tekmo gledal doma," je Srđan Đoković zapisal v izjavi za javnost.

Novak Đoković sprva incidenta ni želel komentirati, a je kasneje za avstralske medije vseeno poudaril, da njegov oče ni nameraval podpirati nobenih vojnih pobud. "Moj oče, moja celotna družina, sta preživela več vojn. Kot je v svoji izjavi dejal moj oče – smo proti vojni. Nikoli ne bomo podpirali kakršnegakoli nasilja ali vojne," je dejal teniški as.

Kljub vsemu je na prvi pogled relativno nedolžen dogodek prerasel v politično afero – na vprašanja glede incidenta je tako na novinarski konferenci moral odgovarjati tudi avstralski premier Anthony Albanese.

Prazen sedež ob Novakovi mami Dijani Đoković. Foto: Reuters
Prazen sedež ob Novakovi mami Dijani Đoković. Foto: Reuters

Med drugim so ga novinarji izzvali z vprašanjem, ali bi bilo treba starejšega Đokoviča zaradi njegovega obnašanja izgnati iz države. Albanese se je neposrednemu odgovoru sicer izognil, je pa ponovil podporo svoje države Ukrajini: "Avstralija podpira ukrajinsko ljudstvo. To je uradno avstralsko stališče in Avstralija ostaja neomajna v zagovarjanju mednarodnega prava." "Prav tako si ne želimo kakršnega koli razkazovanja podpore ruski invaziji, ki je Ukrajincem zadala tako hud udarec," je še dodal avstralski premier.