Lani je turnir v Portorožu osvojil Grega Žemlja. Foto: EPA
Lani je turnir v Portorožu osvojil Grega Žemlja. Foto: EPA
Teniško bosta obarvana tako Portorož kot Piran, kjer bo na Tartinijevem trgu postavljeno teniško igrišče. Foto: Staša Lepej Bašelj

Po lanski premierni izvedbi turnirja, ki je požel pohvale ne le v domačem okolju, temveč tudi širše - turnir je prejel posebno priznanje Združenja poklicnih teniških igralcev (ATP), bo tokrat Tilia Open naredil še korak naprej. Najprej pri nagradnem skladu (s 30.000 evrov na 42.500 evrov), predvsem pa pri vpletenosti okolja v dogodek.

Pričakujejo 20.000 ljudi
Občina Piran in lokalno prebivalstvo, vključno z gostinskim delom, je spoznalo, da takšen dogodek v mesto privablja številno občinstvo (lani okoli 12.000 ljudi, letos so pričakovanja 20.000), zato bo Portorož od 7. do 13. julija živel za tenis. Teniško bosta obarvana tako Portorož kot Piran, kjer bo na Tartinijevem trgu postavljeno teniško igrišče. V enem tednu organizator, Teniška zveza Slovenije s pokroviteljem turnirja, zavarovalnico Tilia, pričakuje, da bo na različnih teniških dogodkih za vse starostne kategorije sodelovalo približno 1400 igralcev in igralk.

Ambicije organizatorjev, ki so v primerjavi z lanskim letom turnir premaknili za en teden, tako da se bo začel neposredno po Wimbledonu, so prepoznali tudi na nacionalni televiziji, ki bo dvoboje od četrtfinala dalje prenašala v neposrednih prenosih.

Praznik slovenskega tenisa
"Turnir Tilia Open bo znova praznik tenisa na slovenski obali. Lani smo dokazali, da znamo organizirati vrhunski dogodek, zato bomo letos izvedbi dodali še nekaj spremljevalnega programa. Predvsem smo zadovoljni z odzivom domačega okolja, v prvi vrsti Občine Piran, ki je prepoznala dodano vrednost turistični ponudbi in ki bo letos še bolj vpletena v teniško dogajanje v drugem tednu julija," pravi direktor TZS-ja Gregor Krušič. Turnir po tudi letos potekal pod sloganom "Poletje, Morje, Tenis, Zabava", podobno kot lani, ko je na koncu slavil zmago Grega Žemlja, pa bo tudi tokrat poudarek na slovenskih igralcih. Blaž Kavčič in Žemlja sta že napovedala prihod, vabilo je prejel tudi najvišjeuvrščeni slovenski igralec na lestvici ATP Blaž Rola, glede nastopa Aljaža Bedeneta pa je vse v njegovih rokah.

Teniška zveza Slovenije ima na voljo štiri povabila. Eno bo dobil najboljši Slovenec na seriji turnirjev futures, ki trenutno potekajo v Sloveniji (prvega v Kopru je dobil Janez Semrajc), enega ima na voljo selektor Blaž Trupej, dve povabili bo teniška zveza unovčila pri najboljših ponudnikih.