Foto:
Foto:
Marija Šarapova je z uvrstitvijo v finale teniškega turnirja v Wimbledonu dosegla uspeh kariere.
Serena Williams je imela veliko dela, da se je še tretjič zapored uvrstila v wimbledonski finale.
Serena Williams

Šarapova je 11 let starejšo nasprotnico premagala z 2:6, 7:6 (5) in 6:1. S tem je postala druga najmlajša finalistka turnirja v Wimbledonu. Mlajša je bila le Švicarka Martina Hingis, ki se je pri 16-ih uvrstila v finale. Takrat (leta 1997) je tudi osvojila prestižno lovoriko, ko je v treh nizih premagala Čehinjo Jano Novotno. V drugem polfinalu je Serena Williams premagala Francozinjo Amelie Mauresmo s 6:7 (4), 7:5 in 6:4.

Dež prebudil mlado Rusinjo
Zmagovalka leta 1999 je sicer začela sijajno, saj je dobila prvi niz s 6:2, v drugem pa vodila z 2:1 in imela servis. Dvoboj je nato prekinil dež in karte so se obrnile. Po vrnitvi na zelenico se je 17-letna Rusinja vrnila in drugi niz dobila v podaljšani igri. V odločilnem nizu pa je Američanka povsem popustila, saj je dobila le eno igro.

"To je neverjetno. Sploh ne vem, kako sem se uvrstila v finale. To je noro," je po veliki zmagi skoraj brez besed ostala svetlolaska. "To je moj najljubši turnir serije grand slam. Nikoli si nisem predstavljala, da bom tako zgodaj zaigrala v finalu," je bila nasmejana Rusinja.

Branilka naslova se je mučila dve uri in pol
Serena Williams je dvoboj proti Mauresmojevi začela odlično, saj je že v prvi igri nasprotnici odvzela servis, nato pa sama suvereno zadržala prednost začetnega udarca. A to ji je uspevalo le do usodne 10. igre, ko je pri 5:4 servirala za zmago v prvem nizu, Francozinji pa je uspel odvzem servisa. Odločitev je tako padla v podaljšani igri, kjer pa je bila bolj zbrana Mauresmojeva, ki bo čez štiri dni dopolnila 25 let.

V drugem nizu je Francozinja nadaljevala izjemno igro in povedla s 3:1 in 30:0 na servis Američanke. Branilka naslova se je nato vrnila kot feniks iz pepela in dobila štiri zaporedne igre. Znova pa je obstala na zadnji stopnici, saj je izgubila servis za zmago s 6:3. Napako je popravila v izjemno živčni 12. igri, ko je Francozinja z dvojno napako drugi niz poceni pustila nekdanji številki ena svetovnega tenisa.

V zadnjem nizu sta bili obe suvereni pri svojem servisu. Urok zanesljivosti pa se je končal v 10. igri, ko je break na servis Francozinje po dveh urah in 27 minutah pomenil tretji zaporedni finale v Wimbledonu za Američanko.

"Danes je bilo res težko. Boriti sem se morala za vsako žogico," veselja ob zmagi ni skrivala Serena in še evforično dodala: "To je nedvomno največji trenutek v moji karieri."

Polfinale:
S. WILLIAMS (ZDA/1) - MAURESMO (FRA/4) 6:7 (4), 7:5, 6:4

ŠARAPOVA (RUS/13) - DAVENPORT (ZDA/5) 2:6, 7:6 (5), 6:1