Dominic Thiem, ki je proti Filipu Krajinoviću na pripravljalnem turnirju v New Yorku (masters so v Flushing Meadows prestavili iz Cincinnatija) osvojil le tri igre, je drugi Avstrijec z zmago na turnirjih za grand slam. Foto: Reuters
Dominic Thiem, ki je proti Filipu Krajinoviću na pripravljalnem turnirju v New Yorku (masters so v Flushing Meadows prestavili iz Cincinnatija) osvojil le tri igre, je drugi Avstrijec z zmago na turnirjih za grand slam. Foto: Reuters

To je bil eden izmed najbolj napetih finalnih obračunov na turnirjih za grand slam, trajal je kar štiri ure in dve minuti. Thiem se je dvakrat dvignil kot feniks iz pepela. Po zaostanku z 0:2 v nizih je tudi v tretji igri tretjega niza izgubil servis. Uspelo mu je izsiliti peti niz. Zverev je pri vodstvu s 5:3 serviral za zmago, a je nato izgubil tri zaporedne igre. V podaljšani igri je Thiem igral "na eni nogi", saj je imel velike težave s krči. Zverevu se je pošteno skrajšala roka, zelo slabo je serviral in nizal neizsiljene napake (skupaj jih je naredil kar 64). Thiem je zapravil prvi dve zaključni žogi, tretjo pa je unovčil po novi napaki Zvereva za 8:6 v "tie-breaku".

Alexander Zverev ni mogel skriti solz. Komaj je končal govor po koncu turnirja. Zavedal se je, da je iz rok izpustil izjemno priložnost za prvo veliko lovoriko v karieri. Tega poraza ne bo pozabil nikoli. Foto: Reuters
Alexander Zverev ni mogel skriti solz. Komaj je končal govor po koncu turnirja. Zavedal se je, da je iz rok izpustil izjemno priložnost za prvo veliko lovoriko v karieri. Tega poraza ne bo pozabil nikoli. Foto: Reuters

Thiem šele v tretjem nizu začel finale
"Z Alexandrom sva velika prijatelja in seveda tudi tekmeca na igrišču. Zelo daleč sva že prišla. V Madridu mi je v finalu rekel, da bom tudi jaz dobil velik turnir. Prepričan sem, da bo tudi Zverevu uspelo dobiti turnir za grand slam," je poudaril Thiem, ki je servise Nemca sprejemal nekaj metrov za osnovno črto. Celo linijski sodniki so se morali umikati, saj je stal pri ogradi za igriščem.

"To je bil res neverjeten dvoboj. Na začetku sem bil preveč nervozen. Nisem se dobro počutil v uvodnih dveh nizih. Ko mi je uspel brejk za izenačenje za 2:2 v tretjem nizu, sem šele zares začel finale," je dodal 27-letnik, ki je za nagrado prejel tri milijone ameriških dolarjev.

Zverev govor končal v solzah
"To je bil res izjemen boj. Upal sem, da bo Thiem zgrešil kakšno žogo več. Ni je zgrešil in zdaj imam govor poraženca. Zadnji dve leti sta bili zelo težki zame, zdaj pa sem na pravi poti in prepričan sem, da to ni zadnji veliki finale zame," je povedal Zverev, ki so ga oblile solze in ni mogel končati govora.

Šov Zvereva je trajal eno uro
Zverev, ki je v petkovem polfinalu po zaostanku z 0:2 v nizih izločil Pabla Carrena Busto, ni bil prav nič utrujen na začetku finala. V tretji igri je odvzel servis drugemu nosilcu. Odlično je serviral in Thiem si ni priigral nobene priložnosti za brejk. V sedmi igri je še drugič izgubil začetni udarec in Zverev je po pol ure z asom zaključil prvi niz.

Thiem je bil raztresen tudi v drugem nizu. V tretji igri je poslal forhend v avt in Zverev je povedel z 2:1. Tudi dve dvojni napaki v četrti igri nista bili usodni za Nemca, ki je povišal na 3:1 in nato še v peti igri odvzel servis Thiemu. Pri vodstvu s 5:1 je imel tri priložnosti za vodstvo z 2:0 v nizih po uri igre! Nobene ni unovčil, zapravil je še četrto na svoj servis v osmi igri. Thiem se je prebudil in brez izgubljene točke znižal na 5:4. V deseti igri je Zverev le izkoristil peto priložnost in povedel z 2:0 v nizih.

Thiem do preobrata v tretjem nizu
Ko je Thiem v tretji igri tretjega niza znova izgubil servis, se je zdelo, da bo finale ekspresno končan. Zelo pomembna je bila četrta igra, ko je Thiem unovčil četrto priložnost za brejk in izenačil na 2:2. V naslednji igri je zaigral kot prerojen in na svoj servis ni oddal niti točke. Začel je stopnjevati ritem z osnovne črte in v deseti igri je nanizal štiri zaporedne točke. Odvzel je servis Nemcu za znižanje na 1:2 v nizih.

V četrtem nizu je Thiem izgubil le dve točki na svoj servis. Zverev se je mučil že v šesti igri, v osmi pa je nato izgubil servis in po dveh urah in 53 minutah je bil na sporedu odločilni niz.

Oba servirala za naslov, a nista uspela
Zverev je v uvodni igri petega niza osvojil le točko na svoj servis, vendar je nato Thiem z dvojno napako poklonil igro za 1:1. Zverev se je nato zbral in povedel s 5:3, serviral je za zmago, a osvojil le dve točki. Thiem je nanizal tri zaporedne igre in pri vodstvu s 6:5 je imel servis za naslov. Pred 12. igro je poklical fizioterapevta, saj je imel krče v stegenski mišici. Pri servisu ni mogel skočiti v zrak in v 12. igri ni imel možnosti.

Neverjetne napake Zvereva v podaljšani igri
Prava drama se je nadaljevala v podaljšani igri. Thiem je komaj hodil, a je stisnil zobe. Zverev je povedel z 2:0, nato pa naredil dve dvojni napaki v odločilnih trenutkih. Avstrijec je imel pri 6:4 zmago v žepu, a je rutinski forhend poslal v mrežo. Zverev je nato drugi servis poslal v polje s 109 km/h, a je Thiem poslal forhend v stranski avt. Pri 6:6 je šel Zverev prehitro na mrežo in Thiem je le zadel forhend za tretjo zaključno žogo. Zverev je skušal z napadom pri zaostanku s 6:7, vendar je zgrešil bekhend in Thiem se je veselil uspeha kariere.

Muster po četrt stoletja dobil družbo
To je drugi naslov na turnirjih za grand slam za Avstrijo. Junija 1995 je Thomas Muster osvojil Roland Garros. Oba tekmeca sta bila zelo nervozna, saj je bilo že pred finalom jasno, da bo znan nov obraz med zmagovalci turnirjev velike četverice prvič po letu 2014, ko je Hrvat Marin Čilić dvignil trofejo v New Yorku.

Stadion Arthurja Asha, ki sprejme 23.771 gledalcev, je bil tudi na finalu (skoraj) prazen. Foto: Reuters
Stadion Arthurja Asha, ki sprejme 23.771 gledalcev, je bil tudi na finalu (skoraj) prazen. Foto: Reuters

Thiemu je v četrtem poskusu uspelo
27-letni Thiem je že trikrat igral v finalu turnirjev za grand slam. Dvakrat je bil finalist Roland Garrosa, leta 2018 in 2019 je bil boljši Rafael Nadal, letos pa je že zaigral tudi v finalu Melbourna. Vodil je z 2:1 v nizih proti Novaku Đokoviću, a je Srb dobil peti niz.

Nemška suša traja že 24 let
Zverev je bil prvi nemški finalist turnirja velike četverice po Rainerju Schüttlerju leta 2003 na OP-ju Avstralije. Nemci že vse od januarja 1996 čakajo na zmagovalca, pred četrt stoletja je Boris Becker ugnal Michaela Changa v Melbournu. Po koncu kariere Beckerja je nemški moški tenis zašel v veliko krizo.

Thiem z zmago v New Yorku izpolnil življenjski cilj

Finale, moški:
THIEM (AVT/2) ‒ A. ZVEREV (NEM/5)
2:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6 (6)

StatistikaZverevThiem
Prvi servis (%)6462
Asi158
Dvojne napake158
Neizsiljene napake6455
Winnerji5243
Osvojene točke159162
Priložnosti za brejk8/187/13
Točke na mreži43/6623/31

Zmagovalci Odprtega prvenstva ZDA v zadnjih 30 letih:
1990 Pete Sampras
1991 Stefan Edberg
1992 Stefan Edberg
1993 Pete Sampras
1994 Andre Agassi
1995 Pete Sampras
1996 Pete Sampras
1997 Patrick Rafter
1998 Patrick Rafter
1999 Andre Agassi
2000 Marat Safin
2001 Lleyton Hewitt
2002 Pete Sampras
2003 Andy Roddick
2004 Roger Federer
2005 Roger Federer
2006 Roger Federer
2007 Roger Federer
2008 Roger Federer
2009 Juan Martin del Potro
2010 Rafael Nadal
2011 Novak Đoković
2012 Andy Murray
2013 Rafael Nadal
2014 Marin Čilić
2015 Novak Đoković
2016 Stan Wawrinka
2017 Rafael Nadal
2018 Novak Đoković
2019 Rafael Nadal
2020 Dominic Thiem