Frank Dancevic je komajda odigral dvoboj proti Benoitu Paireju. Foto: Reuters
Frank Dancevic je komajda odigral dvoboj proti Benoitu Paireju. Foto: Reuters
Juan Martin del Potro
Tudi za nadaljevanje turnirja napovedujejo hudo vročino. Foto: Reuters
Dancevic zaradi vročine izgubil zavest

bil v nezavesti celo minuto.

Med obračunom prvega kroga s Francozom Benoitom Pairejem je temperatura na nepokritem igrišču številka šest narasla na 41 stopinj Celzija. Dancevicu je postalo slabo sredi drugega niza, a je po premoru vseeno nadaljeval in izgubil 7:6, 6:3, 6:4.

"To je nečloveško in ni pošteno do nikogar, ne igralcev ne gledalcev. Igralci zaradi takih razmer omedlevajo, predajajo dvoboje. Vse življenje igram dvoboje na pet nizov, če pa doživiš vročinski udar po nizu in pol, je to nenormalno. Poznam veliko igralcev, ki negodujejo ob takih razmerah igranja, toda organizatorji bodo očitno nadaljevali, dokler ne bo nekdo umrl," je bil ogorčen Kanadčan, 122. igralec sveta.

Tako imenovano "vročinsko pravilo" so organizatorji uveljavili pri dekletih, ki so jim dovolili 10-minutni premor med drugim in tretjim nizom. O prekinitvi dvobojev zaradi vročine od letos naprej odloča direktor turnirja. Pri tem upošteva ne le živo srebro v termometru, ampak tudi vlažnost zraka in veter.

Čeprav se je temperatura povzpela na 42,2 stopinje Celzija, so organizatorji sporočili, da niso razmišljali o prekinitvi. "Čeprav je bilo izjemno vroče in neprijetno, je bila relativna vlažnost nizka, kar je dovoljevalo igro."

Dancevic je po zdravniški oskrbi nadaljeval, a ni imel več prave energije. "Bil sem popolnoma blizu, da predam dvoboj. Na koncu se sploh nisem premikal. Nisem bil utrujen, le čutil sem, da je moje telo pregreto."

Pred tem je zdravniško pomoč potreboval tudi pobiralec žog na prav tako nezaščitenem igrišču številka osem, kjer sta igrala Milos Raonić in Daniel Gimeno Traver. Zaradi vročine je moral dvoboj predati tudi Radek Štepanek, ki je igral proti Blažu Kavčiču. Kitajka Šuaj Peng je povedala, da je prav tako zaradi vročine po dvoboju bruhala in imela krče. Pri odhodu z igrišča so ji morali pomagati.

Kljub temu se je veliko igralcev strinjalo z Rogerjem Federerjem, da so razmere neprimerne, vendar enake za vse igralce. "Gre za psihološko stvar. Če si trdo treniral vse življenje ali nekaj zadnjih tednov in verjel, da lahko igraš, ni razloga za predajo. Če se ne moreš s tem spopasti, vržeš na igrišče brisačo in se predaš," je še pred kolapsom Dancevica povedal Federer.

Dancevic se s Federerjem ni strinjal: "Menim, da to ni povezano s fizično pripravo igralca. Nekateri so navajeni na vročino in imajo to v genih, nekateri pa ne. Po tej vročini igrati je čisti hazard in nevarno. Uro in pol po dvoboju je, pa še vedno ne morem lulati."

Dancevic zaradi vročine izgubil zavest