Andreja Klepač se hitro prilagodi vsaki podlagi. Foto: RTV SLO
Andreja Klepač se hitro prilagodi vsaki podlagi. Foto: RTV SLO
Katarina Srebotnik
V nasprotju s pričakovanji Katarina Srebotnik ni bila prva slovenska dama v Portorožu. Foto: RTV SLO
Andreja Klepač
Portoroški turnir je bil prelomnica za Andrejo, saj se je prebila kar do četrtfinala. Foto: RTV SLO

20-letna Koprčanka, ki je prejšnji teden na Baliju dobila svoj prvi dvoboj na turneji WTA, je v središče pozornosti prišla po hitrem izpadu prve nosilke Katarine Srebotnik. Mirno lahko rečemo, da je prav Klepačeva poskrbela za odmevnost turnirja, ki bi bil drugače na robu anonimnosti.

V prvem krogu je premagala kvalifikantko Tadejo Majerič, v drugem Romino Oprandi, v četrtfinalu pa je bila premočna Tamira Paszek. Na lestvici WTA bo v ponedeljek že okoli 200. mesta.

Po izpadu Katarine Srebotnik so bile vse oči slovenske javnosti uprte v vas. Ste imeli zaradi tega več treme ali je to pozitivno vplivalo na vas?
S tem se nisem obremenjevala. Danes nisem prikazala tako dobre igre kot včeraj. Bilo je veliko padcev. Nisem bila dovolj osredotočena. Včeraj sem se preveč izčrpala, potem ko odigrala eno izmed svojih najboljših partij.

V Portorožu ste se dokazali na trdi podlagi. Julija v poljskem Torunu in pozneje v Mariboru na turnirju ITF ste zmagali na pesku. Na kateri podlagi raje igrate?
Na podlago se hitro navadim, tako pesek kot trda podlaga mi ustrezata. Je pa velika razlika med tekmovanji ITF in WTA. Tu ni lahkih nasprotnic.

Lani ste bili pred Portorožem številka 285 in v prvem krogu izpadli v treh nizih. Kaj se je spremenilo v letu dni, da ste dosegli tako odmeven uspeh?
Seveda sem napredovala. Že dobra dva meseca igram povsem brez poškodb. Treba bo še veliko delati, pa bodo dosežki še boljši.

Kako je igrati pred toliko gledalci in televizijskimi kamerami, ko so vse oči uprte v vas?
To je pozitivno vplivalo name. Najprej je bilo nekaj pritiska, nato pa sem se povsem sprostila. Neverjetno je igrati pred takim občinstvom.

Igrate zelo napadalno, predvsem včeraj je odlično deloval forehand. Kje imate največ rezerv v igri?
Vsekakor lahko izboljšam servis, predvsem pa moram delati manj neizsiljenih napak.

Katera igralka na turneji WTA vas je najbolj navdušila?
Vse igralke med najboljšo deseterico imajo svojo kakovost. Od vsake poskušam nekaj vzeti.

Zdaj se boste povzpeli na WTA lestivici. Kakšni so vaši cilji? Mislite, da se lahko prebijete med najboljšij sto?
V naslednjih 10 mesecih ne branim nobenih točk. Do naslednjega OP ZDA sem lahko povsem sproščena. Igrala bom lahko kvalifikacije na vseh štirih turnirjih za grand slam. Od januarja naprej se bom osredotočila samo na turnirje WTA. To se bo na lestvici zagotovo poznalo. Zagotovo sem sposobna priti med sto.

Igrali ste tudi v Pokalu federacij. Slovenija je trenutno v prvi evroafriški skupini. Menite, da se lahko v nekaj letih znova prebijemo v svetovno skupino?
Upam, da bova s Katarino zaigrali skupaj. Potem imamo vsekakor dobre možnosti.

Kdo bo po vašem menju zmagal v Porotoržu?
Upam, da bo Tamira Paszek še kaj naredila. Želim ji vso srečo. Po navadi zmaga vedno tista igralka, s katero izgubim.

A. G./RTV SLO